Да си президент на затъналия и заплашен от финансов колапс Барселона вече не е чак толкова престижно, след като рано или късно повечето от тях свършват в ареста и в съда.

Вчерашната новина за ареста на хвърлилия оставка миналата година бос Хосеп Мария Бартомеу донякъде беше приета като нещо нормално и дори закъсняло.

В исторически план проблемите на президентите на Барселона с правосъдието не са нещо рядко срещано. И други преди Бартомеу са се сблъсквали с тях.

Подобен беше случаят с предшественика на Бартомеу - Сандро Росел, който беше начело на каталунците от 2010 до 2014 г. През 2017 г. той беше задържан и изкара 643 дни в ареста по обвинение в пране на пари покрай сделка за купуване на ТВ права на мачове на националния тим на Бразилия. Той беше освободен чак от 14-ия опит на адвокатите му. В крайна сметка се оказа, че той е бил невинен.

Хосеп Луис Нунес (1978-2000), който навремето купи Христо Стоичков, получи 6-годишна осъдителна присъда. Тя беше произнесена през 2011-а по дело за подкупване на данъчни инспектори. Зад решетките тогава се оказа и синът му. После присъдата беше намалена на 2 години и 2 месеца.

За последните 43 г. само Жоан Гаспар и Жоан Лапорта от бившите президенти на клуба не са били "клиенти" на прокуратурата. Последният е фаворит да се завърне на поста на изборите на 7 март.