Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос. 

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности.

Днес публикуваме материал на Николай Косев, който може да се разглежда като отговор на разбунилия духовете анализ на Чавдар Трендафилов.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

Реших да напиша този текст заради липсата на информираност от българските фенове на футбола. Доста противоречиви статии се изписаха относно раздялата между Лионел Меси и ФК Барселона. Тези, които не знаят истината твърдят, че Лео е решил да напусне Барселона заради алчност. Това със сигурност не е така, но дори и да беше, не видях някой да обвинява Андрес Иниеста че напусна клуба и отиде в Япония да играе за повече пари. 

Явно има друга причина да се излива такава злоба и омраза към Меси, който от толкова години се раздава за клуба и с негова огромна помощ, сега Барселона са един от водещите отбори в света, от гледна точка на спечелени трофеи и бранд като цяло. Но да зарежем историята и постиженията на Меси с клуба. Да говорим за фактите, довели до раздялата на двете страни. Повечето хора са в неведение за цялата картинка в клуба и как се стигна до там. 

Ефектът Бартомеу: Имам чувството че този човек беше пратен, за да разбие ФК Барселона отвътре. Похарчи страшно много милиони за вечно контузените Дембеле и Коутиньо, които получават колосални заплати, за да стоят предимно в лазарета. А печалбата от тях е нищожна, що се отнася за принос от към трофеи, престиж за клуба и продадени артикули с тяхното име. Те обаче са с железни договори, и не искат да им се пипат заплатите. От тук идват големи загуби за клуба, и това е една от грешките на предното ръководство.

Вече се доказа, че Бартомеу е плащал над 200 млн на агенция, която да петни името на Меси, Пике, Шави и други близки до тях. Всичко това е плащано от касата на клуба. Да не говорим че екипът на Бартомеу, който е назначен да следи финансовото състояние на клуба, също взима заплати, а виждаме каква работа са свършили. Има и още какво да се каже за управлението им във финансово отношение, но ще спра до тук. 

От спортно-техническа гледна точка, постоянно се уволняваха и назначаваха нови треньори, от недоказал се към друг такъв, което говори за нестабилност в отбора и започване от начало. Продадоха за символични суми Ракитич, Суарес, Артуро Видал и младия Артур (някои от тях направо подарени на преки конкуренти в Испания), и ги замениха с Пянич, Брайтуайт, Фирпо и Тринкао. Само с Педри и Де Йонг уцелиха десетката.

Но да оставим на страна свършеното от Бартомеу и екипът му, и да се върнем на темата "Меси".

Нека се знае веднъж завинаги, че Меси не напусна Барселона от алчност за пари. Да, сумата от 139 млн евро на година е страшно голяма, но при положение, че само от този футболист печелиш грубо по над 300 млн на година (доказано и разгласено от много финансисти, което е печалба без да са включени променливите печалби от продажби на артикули, билети и т.н.), как може да се обвинява Меси за финансовото състояние на клуба, не ми става ясно, но явно в България футболните фенове разбират повече от финансистите в чужбина. 

Другото за което Меси бива обвиняван в момента е, че бил искал увеличение на заплатата си, и за това напуснал клуба. Меси е предложил 50% намаление на заплатата си, което е максимума според законите в Испания, които са създадени работодателят да не злоупотребява с работниците, и не може да сключи договор с тях за по-ниска заплата от половината, която до момента работника е получавал. Тези закони важат и за футболистите. 

Другото което е, до сега 110% от приходите на клуба са отивали за възнаграждения на футболистите. Без заплатата на Меси, този процент пада до 95%, а тавана според правилата на Ла Лига е най-много 70% от приходите на клуба да отиват за възнаграждения. Т.е. дори и да нямаше закон, който забранява занижаването на възнагражденията на работника, Меси и без пари да беше се съгласил да играе, пак нямаше Ла Лига да позволи подписването на договор между клуба и футболиста. 

Най лошото е, че Лапорта до последно твърдеше че всичко е наред и ще се състои подписване на договор между Барселона и Меси, но накрая се измъкна с оправданието, че тези цифри, които показват приходите и разходите на клуба, са били излезли последния момент и състоянието на клуба било по лошо от очакваното. От тази информация може да се направи извода, че Меси ако искаше да остане в Барселона, е трябвало да плаща на клуба, докато другите с големи заплати като Гризман, Коутиньо, Дембеле, Пике, Алба, Бускетс, Серджи Роберто, Умтити и т.н. да продължат да си взимат парите по договор. В заключение според всички факти излиза, че не Меси се е продал на друг отбор за повече пари, а Барселона предпочетоха другите скъпоплатени играчи вместо Лео.

В момента Барселона още не е в състояние да картотекира новите си попълнения, защото процентът за перо заплати все още е над 70. Грешката е изцяло на предното и сегашното ръководство на клуба. Предстои да видим какво ще се случи и ръководството как ще се оправи с тази "каша". Но връщане на Меси в Барселона като футболист е невъзможно, поне за сега.


Николай Косев, специално за Gol.bg