Преди няколко седмици никой не познаваше Гави освен няколко негови съотборници и феновете на Барселона, а сега е на устните на всички хора в Европа. Той е на 17 години и 62 дни и в мача срещу Италия стана най -младият дебютант в историята на испанския отбор.

Като титуляр на "Сан Сиро" самият той беше изненадан от играта си, от характера си на терена, от „зрелостта“ си. Насреща беше неговият идол Марко Верати. "Той е роден през 2004 г., непълнолетен, но играе като истински футболист, приемайки играта. Той донесе на Верати много проблеми", се казва в оценката на Gazzetta dello Sport за испанския играч.

Нещо, с което Луис Енрике е съгласен, човекът, отговорен за това, всички да говорят за Гави днес. "Той имаше задачата да удържи своя идол, Верати, и я изпълни повече от достатъчно. Това е настоящето на Испания, но е необходимо да му се даде време", каза треньорът, сияещ след победата срещу Италия. "Ненормално е, че играе така. Той е играч със завидни физически качества, с нашия стил на игра...", продължи треньорът. Гави беше играчът от Испания, който извърши най-много фаулове - седем.

"Той е страхотен играч, на 17 години той е много добър. Испания има големи таланти поколение след поколение, Луис Енрике е много щастлив да има тези играчи", каза треньорът на Италия Роберто Манчини, цитиран от "Труд".

Във Франция експлозията на Гави също не остана незабелязана. "Пред учителя си, Марко Верати, той показа своя опит", обяви френският вестник "Екип", в който се подчертава самочувствието на халфа: "Защото Гави не се страхува от нищо." Le Parisien възхвалява неговата уравновесеност: „С опитния Серхио Бускетс и Коке в екип Гави показа голямо хладнокръвие, както в режисирането на играта, така и в отговора на атаките на Марко Верати. 

Daily Mail пише: „Той си тръгна след 83 минути, след като бе заменен от Серхи Роберто, след като се държеше като лидер, а не като дете, което беше само привърженик на испанския отбор преди три месеца“ . „Дебютът не го смути“, пише още изданието.

Немският Bild също изказва възхищението си: "Селекционерът Луис Енрике направи таланта на Барса Гави най -младият национален играч в историята на Испания. Тийнейджърът му благодари с отлично представяне в средата на терена."

Оценката на Луис Енрике обаче е най-правдива: "Не само, че това е бъдещето на националния отбор, но вече виждаме, че е и настоящето".