Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Тази седмица е време за последната за годината пауза за национални отбори. Най-голям интерес предизвиква турнирът на Лигата на Нациите, който стигна до 1/2-финалната си фаза. За нея се класираха четирите от големите фаворити на Стария континент – европейският шампион Италия, световният първенец Франция, както и традиционните сили Испания и Белгия. Последният етап от надпреварата ще се проведе на Ботуша.

На стадион "Сан Сиро" "адзурите" излизат срещу "Ла Фурия" в повторение на 1/2-финалния дуел помежду им на Евро 2020. Тогава срещата завърши 1:1 и хората на Роберто Манчини се наложиха след изпълнение на дузпи. Съперничеството между двата отбора има величествена история от 101 години, а Италия е с леко предимство – 12 срещу 11 победи от общо 38 двубоя. В момента шампионът на Европа е в рекордна серия от 37 поредни мача без загуба, в които постигна 29 успеха и 9 ремита. Последното поражение е от 10 септември 2018 г. с 0:1 от Португалия, именно за Лигата на Нациите.

В другия 1/2-финал златното поколение на Белгия, водено от Ромелу Лукаку, Кевин де Бройне и Еден Азар, най-накрая ще опита да стигне до голям финал. Но съперник е световният шампион Франция, а сблъсъкът ще се състои на "Алианц Стейдиъм" в Торино. Двата отбора играха за последно именно на Мондиал 2018. Тогава в напечен 1/2-финал "петлите" се наложиха с 1:0, впоследствие покориха планетата след 4:2 над Хърватия. Отборите са се срещали помежду си общо 19 пъти и предимството е на страната на "петлите" – 8 успеха, 5 загуби и 7 равенства при голова разлика 37:24.

Националният отбор на България продължава със световните квалификации и ще се опита да затвърди доброто си впечатление от последните мачове с гостуване на Литва. В началото на септември "лъвовете" стигнаха до историческо равенство като гост на Италия – 1:1, после победихме с 1:0 балтийците у дома. Последва разгром с 4:1 над Грузия в контрола и за първи път от 2018 г. насам не загубихме в три поредни срещи. Тогава серията беше от четири последователни равенства, но при победа във Вилнюс, ще я подобрим.

Ето и най-интересните мачове за седмицата: 

Лига на Нациите, 1/2-финали

Сряда от 21.45 часа:
Италия – Испания

Четврътък от 21.45 часа:
Белгия – Франция  

Лига на Нациите, малък финал и финал

Неделя 16.00 часа, загубилият от:
Италия/Испания – Белгия/Франция 

От 21.45 часа, победителят от: 
Италия/Испания – Белгия/Франция

Световни квалификации:

В петък от 21.45 часа:
Германия – Румъния
Латвия – Нидерландия  

От 02.00 часа:
Парагвай – Аржентина
Уругвай – Колумбия

От 02.30 часа:
Венецуела – Бразилия

Събота от 16.00 часа:
Литва – България

От 21.45 часа:
Андора – Англия
Швейцария – Северна Ирландия     

Снимка: БГНЕС