На 25 април светът на футбола отбелязва 75 години от рождението на Йохан Кройф. За легендата на Нидерландия и Аякс са писани стотици книги, създадени са немалко документални филми и на пръв поглед за него всичко е известно. Решихме да отбележим значимата годишнина със 75 любопитни факта, някои от които биха изненадали дори и най-големите фенове на Кройф.

1. В юношите на Аякс Йохан играе заедно със своя по-голям брат Хени. Кройф-старши прекратява кариерата си в средата на 60-те години, докато е част от Блау Вит, и се заема с търговията със спортни стоки.

2. Още когато е 5-годишен, Кройф е регистриран като клубен член на Аякс от своя баща Херманус.

3. През 1961 г. треньор на Аякс става англичанинът Кийт Спърджън, наследил своя сънародник Вик Бъкингам. Преди това Бъкингам всеки ден кани младия талант в дома си на обяд и му помага с изучаването на английски език.

4. До 15-годишна възраст Кройф тренира паралелно футбол и бейзбол, преди в крайна сметка да избере най-великата игра. По думите му американският спорт му помага да развие стратегическите си умения.

5. Нидерландецът по рождение е дюстабанлия, което му помага да не бъде извикан в армията.

6. Трансферът на Кройф в Барселона през 1973 г. става възможен благодарение на вицепрезидента на каталунците Арман Карабен, чиято съпруга Марйолийн ван дер Меер е от Нидерландия.

7. Звездата на Аякс се запознава с бъдещата си съпруга Дани Костер на сватбата на съотборника си Пит Кайзер на 13 юни 1967 г. Двамата се венчаят на 2 декември 1968 г. и имат 3 деца: Шантал, Сузила и Жорди.

8. През 1967 г. Аякс се изправя срещу Дукла в четвъртфинал за КЕШ. В автобиографията си вратарят Иво Виктор отбелязва, че в навечерието на мача в Прага Кройф отива на преглед при неговата съпруга, която е лекар. Първоначално нидерландецът опитва флирт с красивата докторка, но когато разбира, че тя е съпруга на стража на съперника, се заканва да се разпише. Шампионът на Чехословакия продължава напред с общ резултат 3:2, а Кройф така и не успява да преодолее Виктор.

9. Кройф е един от малкото играчи, на когото е посветен мюзикъл. Очаквано той носи името „14“ и се превърна в хит в Нидерландия през миналата година.

10. Макар през годините да е сменял множество автомобили, без съмнение любимата марка на нидерландеца е „Ситроен СМ“, с който става разпознаваем за жителите на Амстердам и Барселона.

11. През 1968 г. Аякс гостува на Фенербахче в Истанбул и амстердамци от първа ръка научават какво значи интензивен трафик. По пътя си за стадиона автобусът на тима се блъска в лек автомобил, което довежда до разправия между двамата шофьори. Макар да не знае турски, Кройф се опитва да обясни на пострадалия, че бързат за мач, но усилията му завършват успешно едва след идването на полицията.

12. Голфът е едно от големите хобита на Кройф и той дори участва в престижни надпревари като „Алфред Дънхил Линкс Чемпиъншип“ и „КЛМ Оупън“.

13. През кариерата си Кройф на няколко пъти се е включвал като гостуващ играч. В това си качество той играе за ПСЖ (1975), Ню Йорк Космос (1979) и Милан (1980).

14. Кройф взима легендарния си номер 14 преди дербито с ПСВ Айндховен на 30 октомври 1970 г., давайки досегашната си „деветка“ на Гери Мюрен. В Испания обаче той е принуден да играе с номер 9.

15. През 1981 г. английският Лестър е близо до привличането на Кройф, като за трансфера трябва да помогне познанството на нидерландеца с президента на лисиците Джак Уолъс. В крайна сметка звездата избира Леванте и се разминава с това да играе на Острова.

16. На 20 ноември 1970 г. Кройф постига личен рекорд, отбелязвайки 6 гола при победата с 8:1 над АЗ Алкмаар.

17. Кройф флиртува и с музиката, издавайки грамофонна плоча с песента „Oei Oei Oei (Dat Was Me Weer Een Loei)“, която се появява и в Испания.

18. През кариерата си той е работил с двама българи – във Фейенорд е съотборник с Андрей Желязков, а в Барселона под негово ръководство играе Христо Стоичков.

19. На 7 ноември 1978 г. Кройф изиграва своя бенефис за Аякс срещу Байерн. Баварците не са настроени за празненства и печелят срещата с разгромното 8:0.

20. Фейенорд е близо до това да привлече звездата на Аякс в редиците си още през 1971 г. Ротердамци подготвят вариант, при който Кройф ще играе първата част от сезона под наем в Лиерс или Базел, но в крайна сметка той подписва нов 7-годишен договор с тима от Амстердам.

21. В Нидерландия лафовете на Кройф имат специално наименование – „Кройфиаанс“. Сред тях влизат изрази като „Всеки недостатък си има предимство“ и „Ако не може да спечелиш, направи така, че да не загубиш“.

22. През 2006 г. ветеранът се появява като резерва през втората част в бенефиса на Денис Бергкамп, в който Арсенал надвива Аякс с 2:1.

23. В зенита на славата си в Аякс, звездата успява да я капитализира чрез своя тъст Кор Костер. Така например за сесия за автографи тарифата му е 4000 гулдена, а толкова трябва да заплатят и журналистите, искащи интервю от него.

24. Кройф има подписан договор с „Пума“, но на Мондиал’74 Нидерландия играе с „Адидас“. За да бъде избегнат скандалът със спонсора му, от екипа на Кройф е махната една от трите ленти на немския концерн.

25. През 1979 г. той излиза на модния пазар, след като заедно с дизайнера Емилио Ладзарини основават Cruyff Classics.

26. Заедно с Асоциацията на футболистите постига сериозен пробив в битката с държавните органи, които първоначално облагат със 75% данък заплатите на играчите.

27. След като първоначално прекратява кариерата си през 1978 г., Кройф е принуден да се върне към активния футбол, след като бива завлечен с пари от бизнесмена Мишел-Жорж Базилевич, който координира инвестициите му в свиневъдството.

28. Последната му официална длъжност във футбола е тази на съветник на мексиканския Чивас Гуадалахара през 2012 г.

29. През състезателната и началото на треньорската си кариера Кройф е страстен пушач. След сърдечна операция той обаче е принуден да замени любимите си цигари Camel без филтър с близалки Chupa-Chups.

30. Катализатор за напускането му на Аякс през 1973 г. е гласуването за капитан на отбора, което е спечелено от Пит Кайзер.

31. Когато е привлечен в Барселона, каталунците се намират на 15-о място. След серия от 18 поредни победи, включително и разгромното 5:0 срещу Реал Мадрид, те се озовават на върха и печелят титлата.

32. Три от четирите титли в Испания на Дрийм тима, воден от Кройф, са спечелени в последния кръг. В 2 случая Тенерифе успява да победи прекия конкурент на каталунците – Реал Мадрид, докато през 1994 г. пропуск на Мирослав Джукич от бялата точка лишава Ла Коруня от триумф срещу Валенсия (и шампион отново става Барса на Кройф).

33. Преди финала на Мондиал’74 таблоидът „Билд“ описва среднощен гуляй в лагера на съперника на домакините. Макар самияг Кройф да твърди, че този епизод не е повлиял върху представянето на тима, все пак Нидерландия губи срещата срещу ФРГ.

34. Опасявайки се от грубата игра на играчите на Гранада, един от фенклубовете на Барселона (т.нар. пеня) прави подписка за това Ринус Микелс да не го взима за въпросното гостуване. Кройф все пак е в групата и няма проблеми с играчите на домакините.

35. През 1977 г. списание „Дон Балон“ предизвиква истински скандал в Испания, изобразявайки нидерландеца като разпнатия на кръста Исус Христос.

36. При сключването на договора с Фейенорд Кройф включва една любопитна клауза – за всеки зрител над 20 000 по трибуните в домакинските мачове звездата получава по 5 гулдена от всеки следващ билет.

37. На 16 април 1969 г. Нидерландия надвива Чехословакия с 2:0, но мачът ще се запомни с това, че Йохан Кройф става първият отстранен от игра футболист на националния отбор. Според версията на съдията Руди Гьокнер това се случва, след като лалето го удря – нещо, което не намира потвърждение от запазените кадри.

38. Като играч на националния отбор Кройф често кадрува и именно по негово настояване за Мондиал’74 не е взет отличният вратар на ПСВ Айндховен Ян ван Беверен.

39. През 1973 и 1976 г. играе мачове за националния отбор на Каталуния, а в периода 2009-13 е негов селекционер.

40. Числото 14 е свързано по много начини с Кройф – той се е родил в 14:00 ч., живее на ул. „Схолекстерлан“ 14, автомобилът му има регистрационен номер 14, числото фигурира в шофьорската книжка и паспорта му, а в един мач за юношите на Аякс вкарва 14 гола на Аутхорн.

41. Фамилията на Кройф е изписвана по няколко различни начина в пресата и официалните документи на Аякс, но международно наложения вариант е Cruyff.

42. Едно от предпочитаните му хобита е тенисът на маса, но там не успява да се наложи над съотборниците си, тъй като Клаас Нанинга в детските си години е тренирал този спорт.

43. Прозвищата които носи през годините, са детският му прякор Йопи и Ел Салвадор, както го наричат привържениците на Барселона.

44. Дебютът на Йохан Кройф за Леванте на 1 март 1981 г. в двубой от Сегунда дивисион срещу Паленсия е единственият случай в историята, в който стадион „Сиутат де Валенсия“ е напълно разпродаден.

45. Мотивацията на легендата да заиграе за гранотас (Леванте) е фактът, че неговият идол Фаас Вилкес също е носил цветовете на този клуб (1958-58).

46. В кариерата си Кройф има 5 отбелязани гола срещу български отбори. Той вкарва хеттрик при победата със 7:1 срещу ЦСКА в контрола на 16 август 1966 г., явяваща се бенефис на съдията Лео Хорн. Разписва се и на 2 пъти при успеха с 3:0 от осминафиналите на КЕШ през сезон 1972-73.

47. Първият мач на нидерландеца срещу български отбор е гостуване на Черно море през юни 1966 г. Варненци печелят двубоя срещу Аякс с 3:1 след 2 гола на Здравко Митев и един на Стефан Богомилов.

48. През сезон 1975-76 Кройф играе и в двата двубоя на Барселона за Купата на УЕФА срещу Левски. Каталунците печелят двубоя на „Ноу Камп“ с 4:0, губят с 4:5 реванша в София, но се класират за полуфиналите.

49. На Мондиал’74 той извежда Нидерландия с капитанската лента в двубоя от груповата фаза срещу България, който лалетата печелят с 4:1.

50. Има много спекулации за това защо Кройф отказва да замине за Мондиал’78. В своята автобиография той посочва, че се е опасявал за сигурността на семейството си и поради тази причина не пътува за Аржентина.

51. Името на легендата носят стадиони в Амстердам и Барселона, както и трофея за Суперкупата на Нидерландия.

52. През 1967 г. Реал Мадрид елиминира Аякс за КЕШ, а Кройф прави може би най-големия пропуск в кариерата си, биейки в ръцете на вратаря Андрес Хункера от непосредствена близост.

53. През 1972 г. Аякс печели Междуконтиненталната купа след победа с общ резултат 4:1 над Индепендиенте. В първия двубой в Аржентина Кройф открива резултата в 5-ата минута, но след половин час игра бива заменен след грубо влизане в краката му на нападателя Данте Мирколи.

54. Същата година амстердамци надвиват Рейнджърс с общ резултат 6:3 в пробното издание на Суперкупата на Европа, което не е признато официално от УЕФА. Кройф се разписва по веднъж в двата двубоя.

55. На национално ниво любимата жертва на Кройф е Люксембург. Срещу Великото херцогство той има отбелязани 6 гола.

56. Прословутият финт на Йохан Кройф намира своя аналог в хокея на лед. Самият нидерландец е тренирал този спорт със своите съотборници от Аякс и не е изключено да е намерил вдъхновение за него на пързалката.

57. Официалният дебют на Кройф за Аякс е на 15 ноември 1964 г. при поражението срещу Грьонинген с 1:3, когато заема мястото в състава на контузения Пит Кайзер.

58. Неговият биограф Нико Схелмакер прави статистика каква е успеваемостта му с различните екипи на клубно ниво. Според нея най-голям процент победи Кройф има, когато играе изцяло в синьо, следвано от бяло-червена фланелка и бели гащета и бяла фланелка и сини гащета.

59. На 3 април 1982 г. в шампионатния двубой с НЕК Наймеген на мястото на Кройф влиза един младок, който се разписва за крайното 5:0. Неговото име е Марко Ван Бастен.

60. Дебютът на Кройф за Барселона е в контрола срещу Серкъл Брюж, в която той записва хеттрик.

61. Родителите на Кройф се занимават с продажба на плодове и зеленчуци – професия, която самият той би наследил, ако не бяха заниманията му с футбола.

62. През 1997 г. нидерландецът създава своя фондация, която предоставя възможност на децата да спортуват активно. Днес тя включва множество допълнителни дейности.

63. На 22 декември 1973 г. Кройф бележи най-красивия си гол като футболист на Барселона, разписвайки се с акробатичен удар при успеха с 2:1 срещу Атлетико Мадрид.

64. Дългогодишният президент на Испанската футболна федерация Анхел Мария Вияр има неприятни спомени от Кройф. На 24 март 1974 г. по време на двубой между Барселона и Атлетик Билбао той удря в главата нидерландеца и бива изгонен, а дължимата от него глоба от 100 000 песети се равнява на негова месечна заплата.

65. През 1979 г. Кройф е обявен за най-полезен играч в американската НАСЛ, въпреки че неговият Лос Анджелис Ацтекс губи на полуфиналите в своята конференция от бъдещия шампион Ванкувър Уайткепс.

66. По време на престоя си в Аякс Кройф на 2 пъти е голмайстор на Ередивизие, а 5 пъти е най-добър реализатор в турнира за националната купа.

67. През 2004 г. Кройф е класиран на 6-то място в анкетата „Великите нидерландци“, изпреварвайки Рембранд и Винсент ван Гог.

68. На името на Кройф през 2010 г. е кръстен астероидът 14282.

69. Последният състезателен мач на нидерландеца е през 1984 г., когато Фейенорд гостува в Саудитска Арабия на местния Ал Ахли. Срещата завършва 2:2 с гол и асистенция на ветерана, който получава от домакините като подарък 24-каратов златен сервиз.

70. Първата длъжност на Кройф след края на състезателната му кариера е технически съветник на Рода.

71. В първия си половин сезон като треньор на Аякс Кройф се води технически директор на тима, тъй като няма необходимия лиценз. Той така и не посещава курсове и крайна сметка получава специално позволение да практикува професията.

72. Първият трофей в треньорската кариера на нидерландеца е от приятелския турнир в Амстердам през 1985 г., когато Аякс надвива Атлетико Минейро и Верона.

73. През 1982 г. в мача срещу Хелмонд спорт Кройф и съотборникът му Йеспер Олсен правят нещо рядко срещано във футбола – дълга дузпа. Те се възползват от неяснотите на правилника и правят двойно подаване от бялата точка, след което легендата бележи.

74. През януари 1981 г. Кройф играе 3 приятелски мача за Дордрехт, за да поддържа форма, докато си намери отбор.

75. Трансферът му от Аякс в Барселона през 1973 г., равняващ се на днешни 922 000 паунда е световен рекорд, подобрен 2 години по-късно от Джузепе Саволди.

Материал на Теодор Борисов