Футболният свят беше разтърсен, когато Лионел Меси напусна Барселона и реши да премине в ПСЖ миналото лято. Договорът на аржентинеца в Каталуния изтече, той не можа да подпише нов. Едва сега испанският вестник "El Mundo" обяви информация за договора и го публикува, откъдето се вижда, че Меси е имал конкретни условия подновяването му, които са били непосилни в изпадналия в тежка криза клуб през 2020 година.

Меси се сбогува с клуба със сълзи на очите, защото това решение бележи края на една ера във футбола, която беше написана със златни букви, както в Барселона, така и в света. 

Днес "El Mundo" публикува съдържанието на серия имейли между Хорхе Меси, баща и представител на аржентинския футболист, неговите адвокати и бившия президент на клуба Хосеп Мария Бартомеу и борда на директорите на Барса относно исканията на "10-ката" за удължаване на договора му.

Въздействието на пандемията засегна икономиката на Барса, но от клуба бяха ясни, че трябва да се заемат с подновяването на договора на аржентинеца и на 4 май президентът Бартомеу изпратил първо предложение до бащата на Лео. В него се уточнява „да се договорим за подновяването за още една година с раздел, който показва, че всеки от следващите сезони ще бъде автоматично подновен, ако Лео не пожелае друго преди 30 април, споразумение, което Бартомеу посочи, че „би било перфектно за всички". Хорхе Меси поискал ложа на "Камп Ноу" и частен самолет за цялото семейство до Аржентина по време на коледните празници - условия, които Барса прие.

Седмица по-късно, на 11 юни, адвокатът Хорхе Пекур изпрати съобщение до Бартомеу, главния изпълнителен директор Оскар Грау и ръководителя на правните услуги Роман Гомес-Понти с 11-те условия, които Лео Меси има, за да поднови с Барса, пише "Труд". 

Исканията на Меси:
 

  1. Договорът да е до 2023 г. с възможност за едностранно удължаване от страна на Лео Меси.
  2. Фиксирана заплата: намаление от 20% от фиксираната заплата за 2020/21, възстановяване на 10% от заплатата през 21/22 и още 10% през 22/23 с лихва от 3% годишно.
  3.  Изплащане на бонуси за лоялност в очакване на събиране с лихва.
  4. Ложа за семействата на Меси и Луис Суарес
  5. Частен коледен полет за цялото семейство до Аржентина
  6. Плащане на суми, отложени през сезон 2020/21, плюс лихва при прекратяване на договора.
  7. Бонус от 10 милиона евро за подписване на договора
  8. Увеличение на възнаграждението при увеличение на данъка
  9. Премахване на клаузата за прекратяване, която ще бъде установена в размер на 10 000 евро.
  10. Подновяване на договора на Пепе Коста 
  11. Барса да плати на Родриго Меси комисионните, които му се дължат

След като станаха известни исканията на Меси, Барса отговори и се съгласи, че намалението на заплатата му ще бъде 30% поради спада в доходите поради пандемията, сума, която ще бъде възстановена през следващите сезони. „Усилията от страна на семейството са много големи, защото през следващия сезон тяхното възнаграждение намалява значително, но и Лионел, и Хорхе приемат това за доброто на клуба“, написал адвокатът в друг имейл.

Въпреки това, след няколко дни, президентът Бартомеу отказа да намали клаузата за прекратяване на Меси, за да не създава образа, че играчът има отворена врата и също така отказа да включи плащането от 10 милиона евро като премия за подписа за подновяване. От Барса отказвали и всякакъв вид увеличение на заплатата на Лео, докато приходите на клуба се върнат до над 1,100 млрд евро.

Семейство Меси не хареса последното предложение и го отхвърли, което доведе до края на преговорите и през август беше изпратен известният бурофакс с молба да бъде освободен от Барса. В крайна сметка Меси остана още един сезон, но следващото лято отиде в ПСЖ, когато изглеждаше, че подновяването му е съгласувано със смяната на президентството и пристигането на Лапорта.

Лионел замина за Франция. Той спечели титлата с ПСЖ, но остана без трофей в Шампионската лига. Все по-упорито се твърди, че Барселона ще му предложи да се върне в клуба, за да завърши кариерата си там.