До преди ден германският скромен футболен клуб Тюркгюджю-Атаспор беше никому неизвестен. Или поне в България. В понеделник новакът в четвъртата дивизия победи с 4:0 Левски в приятелски мач и привлече огромно внимание. Не само защото надви съперник от елитна дивизия, но и защото го направи с разгром.

Кой обаче е Тюркгюджю-Атаспор - отборът, известен в Германия като "чужденците". Създаден в миналото като тим на турските емигранти, днес се надява на влизане сред професионалистите, тъй като и четвъртото ниво в германия е аматьорско.

В състава на Тюркгюджю няма нито един футболист, който да се е докосвал до големите отбори в Германия, а най-високо е стигал централният нападател Карл-Хайнц Лапе, който е шампион във Втора Бундеслига с Инголщад, но така и не получава шанс да играе в елита.

Футболистите на Тюркгюджю-Атаспор са играчи, които имат опит по различни школи, но така и не получават шанс да заиграят мъжки футбол на друго място. Такъв е и случаят с последното ново попълнение Патрик Хазенхютъл – син на мениджъра на английския Саутхемптън Ралф Хазенхютъл.

Футболният клуб е основан през 1975 г. под името "Тюрк гюджю" - отбор на турските емигранти от работническата класа в Мюнхен. В превод името на тима е "Турска сила", като показва произхода на играчите в него. В началото всичко е на ниво ентусиазъм, но постепенно интересът към него се увеличава и богати турски бизнесмени се заемат с издръжката му.

"Тюрк гюджю" се оформя като най-силния аматьорски клуб в Бавария, а в началото на 90-те години започва да привлича и футболисти, които не са с турски корени. Рекордът по посещаемост е в един мач с Мюнхен 1860, когато на стадиона има 12 хиляди души.

Постепенно клубът губи идентичност и вече не е толкова свързан с турската общност, което води до разпадането му. Следват няколко смени на имената, обикаляне из различните дивизии, докато накрая не се обединяват два клуба - "Тюркишер" и "АТА Спор", което води до създаването на сегашния клуб "Тюркгюджю-Атаспор" през 2009 г. В последните години тимът печели няколко промоции и от осмото ниво на футболната пирамида в Германия вече е в четвърта дивизия – Регионалната лига на Бавария, последното ниво преди влизането в професионалния футбол.

Всичко в "Тюркгюджю-Атаспор" се свежда до президента Хасан Кивран, който осигурява издръжката. Той е бизнесмен от турски корени, който има лизингова компания и споделя, че е инвестирал шестцифрена сума в клуба. Кивран е бивш футболист и определя отбора като своя страст.

"Амбициите са "Тюркгюджю-Атаспор" да влезе поне в Трета Бундеслига. Знаем, че ще е много трудно, но привличаме футболисти именно с тази цел", казва Кивран. Генерален спонсор на клуба е Aon.

Може ли клуб без голяма история и никакви традиции да спори с могъщите баварски тимове Байерн и Мюнхен 1860? Точно това прави "Тюркгюджю-Атаспор", след като тимът дълго време спореше с двата по-големи клуба за ползване на стадион "Грюнвалдер". Наложи се "чужденците" да обикалят по най-различни игрища години наред.

В крайна сметка след намесата на местния парламент на Бавария е организирана среща между ръководителите на трите клуба, за да се намери решение на проблема. Ангажирано е игрището в Хаймщетен, което понастоящем приема четири отбора - Тюркгюджю, втория тим на Байерн, юношите до 19 години на баварците, както и местния Хаймщетен.

Заради натоварения график на игрището и наличието на четири отбора се налага Тюркгюджю да тренира само три пъти в седмицата – понеделник, сряда и петък. Но и това не спира отбора да мечтае за нови успехи.


Материал на "Дневник"