От седмици насам тема №1 в българския футбол е потенциалната сделка за “Левски”. На 24 май собственикът Наско Сираков обяви, че мистериозен чужденец има интерес към “сините” и е готов да налее колосални суми, за да върне ореола на гранд на столичния тим. 

По-късно стана ясно, че бизнесменът, стоящ зад офертата за милиони, е Джоузеф Диксън. А негова дясна ръка по време на преговорите е Благой Георгиев. Двамата се познавали от общ познат от България. Бившият национал развеждаше англичанина из София, показваше му столичните заведения, стигнаха дори и до морето, докато феновете на “Левски” тръпнаха в очакване на добри новини...

Футболната кариера на Благой Георгиев винаги го е държала далеч от стадион “Георги Аспарухов”. Юношата на “Славия” остана верен на “белите” и у нас игра единствено на “Овча Купел”. За сметка на това зад граница халфът смени цели 7 клуба, за които много от настоящите национали биха му завидели. 

Георгиев бе в испанската Ла Лига, подвизавайки се под наем в “Алавес”. Впоследствие премина в “Цървена звезда”, където стана шампион. В западната ни съседка вдигна втория си и последен трофей във футбола - местната Суперкупа, а после пое към Германия, за да рита за “Дуисбург”. И в Бундеслигата се задържа само сезон, но пък вкара на “Шалке” и “Байер” (Леверкузен). Далеч по-ценен бе в Русия. Там халфът тънеше в лукс в Чечня по време на периода му в “Терек”. Стана приятел с президента на републиката и собственик на клуба Рамзан Кадиров.

Политикът му пращаше преди всеки мач кола с шофьор, за да го кара до църквата, тъй като родният играч е набожен, а тялото му е покрито с всевъзможни религиозни символи. И поради тази причина и двата негови прякора са свързани с вярата му - Джизъса и Иконата. Вторият му го лепва Валери Божинов. В Русия държавният глава на Чечня го затрупва със скъпи подаръци. “Тойота Ланд Крузър” и “Хамър”, както и швейцарски часовник за 100 хиляди евро са само част от лъскавите придобивки. По-късно Благо сменя “Терек” с “Рубин” и “Амкар”, а накрая на кариерата и “Оренбург”, където е до 2017 година.

Извън терена Георгиев също е активен, а жълтата преса прелива от информация за интимния му живот до най-тънките детайли. Жени се три пъти и има общо 4 деца, почти колкото са и головете му в националния (5). Две от тях са от Христина - Йоана и Давид, а Елай е плод на бурната му любов с рускинята Есмер Омерова. Именно с нея Благо се забърква в италианска афера, след като през 2015 година бе задържан от карабинери в Рим. Обвинението - дълбае с монета инициали на една от историческите колони в Колизеума.

“Наоколо имаше 50 човека, не по-малко - разказва по-късно злосторникът. - И всички драскаха нещо по стените. Аз също извадих монета и написах на стената името на жена си. И тогава се започна. Появи се полицият, оказа се, че това е забранено, но за посегателство върху Колизеума бях задържан само аз. Тотално се побърках, а полицаите се смееха на реакциите ми, докато попълваха рапорта. Буквално веднага историята се появи във всички вестници.”

Но актът в името на любовта го отведе отново да олтара, където го чакаше Есмер. Двамата се женят в Москва, а на пищната сватба пее легендата Йосиф Кобзон. Все пак новата любов на българина е от заможно семейство.

И тази връзка не продължава дълго, а през март 2018-а Благо обяви развод, оставяйки на бившата си съпруга всички съвместни проекти в Русия. Самият той признава в “Биг Брадър”, че много лични вещи също са останали в братска Русия, а горещ слух допълва, че лично тъстът му е в основата на финансовото падение на Георгиев.

Но Благо не скърби дълго по неуспешната любов. Година и половина по-късно се сдоби и с четвърта рожба. Майка на Благо-джуниър е Златка Райкова, а през 2020-а двамата се женят тайно.

Между Есмер и русата Златка, бившият национал на България бе за кратко и с Гери-Никол, но от нея няма деца. Но пък доказателство за мимолетната им любов е култово видео в профила му в Инстаграм, в което спортистът пее нейната песен “Над закона”.

А последните изяви на Георгиев отново са следени изкъсо в социалните мрежи, но вече от феновете на “Левски”. Негови снимки с Диксън се коментират горещо, а информациите, че Благо ще заеме ръководен пост на “Герена” се приемат противоречиво от “сините” привърженици. Засега обаче посредникът запазва мълчание и не коментира потенциалната сделка. А това може да се окаже най-хубавата новина, която някога е излизала от устата на Георгиев в медийното пространство. Както и най-лошата...

Един от близките приятели на Благой Георгиев е Валери Божинов. Двамата деляха една съблекалня в националния, а според жълтата преса и един креват с общи гаджета. Неотдавна Благо насочи нападателя на “Левски” какво да прави, когато окачи бутонките.

“Питайте Божинката защо ми вика “Иконата”. Той ме възпя. Вижте какъв е певец. Ако свърши с футбола, няма да остане без пари и работа. Веднага ще го вземат някъде”.

А подобно на Божинов, Азис, друг техен общ приятел, също се пошегува с половинката на Златка, разказвайки виц.

“Знаете ли какво прави Благой Георгиев, като го заболи зъб? Отива на бижутер!”, обясни с усмивка изпълнителят на “Ледена кралица”.

Какво казват другите за него:

 

На мравката път прави

Синът ми е златно момче, много добър, набожен, на мравката път прави. Затова и жените цял живот го използват. Все им е донор, първо за децата, после за пари, няма отърване. С Христина са разделени от 10 години, но винаги, щом има нужда от нещо, му звъни на пожар, ако ще да е в 3 през нощта. А той, нали си е душичка, хуква да помага.

Жоро Георгиев, баща

 

Никой не вярваше в нас

Имам чувство, че цял живот съм с теб Благой Георгиев. Това, което сме преживяли заедно за тези две години, хората не го преживяват цял живот. Никой не вярваше и не вярва в нас, но това дори повече ни е сплотявало. Нали знаеш, Аз и Ти с нашите прекрасни деца. Ти си моята ЛЮБОВ, моят най-добър приятел, нашият любящ татко. Обичам те, любов!

Изповед на Златка Райкова в социалните мрежи

 

Хубаво момче беше

Народът е казал: “Каквото си надробиш, това ще сърбаш”. Благо, горкият, толкова е пропушил, че главите на хората вече пушат от неговите изцепки и го гонят. Хубаво момче беше. Бяхме приятели. Днес уважавам бившата му половинка Христина, уважавам децата му, ама той се промени тотално. Стана голяма звезда.

Венцеслав Стефанов, президент на “Славия”


Чувствам се чудесно без него

Имаме прекрасни отношения с Благо. Всеки ден се чуваме по телефона заради Йоана и Давид. Отдавна не се бъркаме в личния живот един на друг. Чувствам се чудесно без него.

Христина Витанова, майка на две от децата му


Материал на "Труд"