Финансовото ни положение е критично, но е под контрол. Това заяви изпълнителният директор на Левски Иво Ивков на пресконференция във връзка със свършеното досега от новия Управителен съвет на „сините“.

Той коментира три от казусите, свързани с различни дължими суми към Петър Хубчев, Симеон Славчев и Насиру Мохамед. „Първо, предполагам, че има интерес към правните казуси, на 22 октомври бяхме вписани. Три са случаите, които се открояваха там – а именно, с размера на дължимите суми, зависи лицензът на клуба. Имаме вече подписано споразумение с г-н Хубчев и неговия екип, платена е първата вноска в срок. Там сумата е разсрочена за следващите шест месеца на вноски. Това споразумение беше неизбежно. Сумата, която остана след първи плащания, е около 800 000 лв. Вторият голям случай – футболист, който не влиза в полезрението на мениджъра Станимир Стоилов, с неговото идване имаше договор за още година и половина, след своевременни бързи действия ние се споразумяхме за едно доста приятно споразумение с г-н Славчев и неговия агент – изплатихме заплатите му за тази година и 12 000 евро обезщетение. Независимо от перипетиите, приключихме в рамките на десетина дни. Третият случай, който се споменава, е Насиру Мохамед. Има решение на ФИФА, влязло в сила към нашата идване, за сума от 395 000 евро. Започваме преговори – ще се опитаме да направим така, че тази сума да не се изплаща до края на годината, заради лиценза на клуба. Каквото и споразумение да постигнем, очевидни са щетите върху клуба“, започна той.

Ивков не подмина и задълженията към Национална агенция за приходите (НАП), като обяви, че има дефицит от 2 200 000 лв, като половината сума трябва да бъде изплатена до края на годината. „Отношенията ни с НАП – правим периодични плащания, те не са достатъчни, не отговарят на погасителния план. Очакваме рестарт на дарителската кампания, като целево средствата да отиват там. Положението е критично от финансово гледна точка, но нещата са под контрол. Трябва и с колегите да проявим умения. Дано ние да покажем тези умения и да помогнем клуба да се стабилизира в обозримо бъдеще, във всеки случай не виждам как това ще стане до април месец. Изключително важно е партньорството ни с Палмс Бет, слагам ги на едно ниво с нашите фенове. В непрекъснати разговори сме с изключителен брой партньори, но това нещо ще изисква време. Предстои ни най-тежката Коледа от финансово естество. Дефицитът е около 2 200 000 лв, за да преодолеем този първоначален шок, тепърва идват задълженията от миналия период на управление“.

Изпълнителният директор на „сините“ акцентира и върху някои позитиви, сред които преподписването с някои от младите юноши на клуба. „Освен лошото, има и добри неща – подновихме договорите с нашите юноши Марин Петков, Патрик-Габриел Галчев, Пламен Андреев и Асен Митков – всички те, с изключение на Петков, имат договори до 30 юни 2024, този на Петков е до 30 юни 2025. Договорът на Билал Бари също бе удължен до 30 юни 2024. Първият, с който подновихме, беше Андриан Краев, изключително важен футболист за клуба. Потвърждавам за трансферите на Сонко и Цунами – това е тактиката, свободни трансфери, прилични заплати и надявам се качествени чужденци. В полезрението ни е още един чуждестранен футболист – концепцията е да се направи сплав от нашите юноши и класни чужденци“.

„Поне половината от сумата трябва да набавим до края на годината. Ще пътуваме из цялата страна, кампанията започва от тази събота в родния град на Наско Сираков – Хасково. Ние имаме разговори и с други потенциални партньори. Един от приоритетите ни е дългосрочните проекти. Стартирахме един честен и открит диалог с нашите привърженици, а именно представители на всички организирани привърженици бяха поканени на среща. Мобилният магазин ще бъде на централно място в съответния град, ще има среща на фенклубовете, а след това ще се наемат и големи зали, за да се водят беседи, където основно място ще заема общественото обсъждане „Левски на левскарите“. Постигнахме споразумение, което да се парафира, от шест дела с обща дължима сума 210 000 лв –дължат се комисионни за футболисти като Мапуку, Бурабия. Постигнахме намаление от 210 000 – сумата е около 88 000 лв, и то на вноски, следващата година. Изравнени са заплатите в клуба и се дължат две месечни заплати. Не трябва да подценяваме задълженията си към външни кредитори. Това касае десетина бивши наши футболисти, сегашните футболисти – в тях има отново пламък, колкото и да е трудно, нещата са под контрол. Изключително доволен съм, че има хора като г-н Разпопов, защото те от първо лице виждат каква е ситуацията в клуба. Другото дело, което е висящо, е това на Матеа Винченци“.

Ивков акцентира и върху новата политика спрямо привържениците на Левски и кампанията за срещи с феновете на отбора в различни градове до края на 2021 година. „Искам да подчертая важността на нашия проект за нова политика към нашите привърженици. Никога няма да призовавам за обединение, това за мен са празни приказки. Първата крачка вече е направена, следват още срещи с тях. Целта ни е обща, не съм притеснен, че има различни фракции. Нека да има диалог, но ние започваме нещо амбициозно с тях, което възнамерявам да осъществим. Започваме на 27 ноември с една левскарска среща в град Хасково, където ще пристигне в 10:30 часа нашият мобилен автобус. В 12:00 часа ще проведем беседа за състоянието на клуба, а след това час преди мача с Арда, ще бъдем и в Кърджали за среща с нашите привърженици, ще бъдем там аз, Наско Сираков, Станимир Стоилов и Даниел Боримиров. Следващото събитие е в Кюстендил на 5 декември, след това имаме мач в Стара Загора, като ще организираме подобно събитие в Сливен. Вече имаме организация за 18 декември за Варна, изключително силна и отдадена „синя“ общност има там. Преди мача с Ботев Пд тук на „Герена“ ще направим още една среща с хора от цяла София и региона – целта на тези срещи, освен да се сплотим, да апелираме към нашите привърженици за помощ, е и да обсъдим проекта „Левски на левскарите“, а именно създаване на сдружение, което да придобие мажоритарния пакет и да избира пряко ръководството на клуба“.

Той бе категоричен, че лагерът в Анталия е осигурен и е необходим за подготовката на отбора за следващия полусезон. „Лагерът е едно от не най-малките разходни пера, ще бъде осигурен. Без лагер няма как да очакваме качествено подобрение на класата от чисто спортно-технически аспект. Най-важно е хората да видят отбора си непримирим, класен – Стоилов проявява разбиране, но Анталия ще осигурим. Футболистите са нашият най-голям капитал. За футболиста – от разговорите ми с г-н Стоилов, ако успеем да привлечем още един футболист, който е в полезрението, селекцията може да се счита за приключена – даваме си възможност за още един, когато започне подготовката“.

„Казах, че имам виждане как ще си изкараме половината. Необходими са умения, за да намалим тази сума и да я разсрочим. На клуба му трябва глътка въздух, няма да е толкова скоро, но ще се борим. Имаме план Б, не ми се говори за него. Не мога да Ви кажа, че ще ги изкараме, но нещата няма да се оправят с притеснение. Имаме над 20 000 закупени членски карти, което е прелюдия към новия проект. Има много перипетии към създаването на сдружение, което да има контролен пакет акции. В крайна сметка, той сам по себе си като проект е изключително важен и клубът дава подкрепата. Най-страшно знаем кое е по принцип, мисля, че ще успеем. Знаем колко тежка е ситуацията, имаме поглед върху това ако се провалим и не успеем да се разплатим. Положението е изключително критично – да направим всичко възможно и да получим разбиране, другият вариант е да не се случи, възможно е. Като казвам, че е под контрол, извършваме текущи плащания. До момента имаме провал само в едно споразумение.Знаем какво дължим, какво ни носи приходи, при правилно планиране, получаване на разбиране, активиране на кампанията, мисля, че ще се справим“, прояви оптимизъм Ивков.

„Г-н Стоилов разчита на Георги Миланов като основна фигура за постигане на тази сплав между опит и младост, със сигурност ние ще се погрижим за него, ще отсъства известно време. Договорът му изтича лятото, мисля, че ще остане футболист на Левски. Ако говорим за предишния период на Мъри и Наско, мисля, че ще е нужен по-дълъг период за връщането на Левски на върха. Могат да се случат и внезапно хубави неща на клуба. Стоилов си има договор, взима си заплата – дължим две заплати, бяха четири, програмата ни минимум е да поддържаме това ниво до края на годината и до края на сезона да изчистим задълженията си. Притискат ни плащания към трети лица, не можем да ги загърбим, защото от тях зависи лицензът ни. Ние правим всичко възможно, ще поддържаме едно добро ниво, но това не е достатъчно, хората трябва да си получат заплатите. Най-вероятно няма да изчистим всичко до Нова година“, добави още той.

Изпълнителният директор на „сините“ допълни още, че план Б включва и продаването на основни играчи, ако се стигне до невъзможност за изплащане на текущите задължения до края на годината. „Там преговорите са водени изцяло от нашия партньор Палмс Бет, само че не на тях е вината, ако ще търсим такава, за това състояние на казуса с Хубчев. Защото те не направиха никакви други отстъпки освен разсрочването, но съм изключително разочарован от това. За всичките години, в които съм работил с чужденци, не съм имал такъв случай. Това е един христоматиен случай за това, което не трябва да правим в бъдеще. Направиха се много грешки в клуба, ситуацията е такава. Като казах план Б, ако се наложи, можем да се разделим с някои наши основни футболисти срещу добра, а и не толкова добра цена“, завърши Ивков.

Снимка: Lap.bg