Валери Божинов със сигурност е един от най-интересните, забавни и колоритни събеседници, който винаги е готов да каже това, което мисли. И какъв по-добър повод да го потърсим, след като предстои финал за купата между ЦСКА и Левски, а неговият Септември спечели промоция в елита. Ето какво каза нападателят специално за “Тема Спорт”.

Валери, футболна България все още помни онази твоя прогноза за дербито между ЦСКА и Левски, когато каза, че червените ще загубят с автогол…

(смее се) Ето и сега ще им кажа на червените фенове – запомнете името на Билал Бари! Левски ще победи и спечели купата с негови голове. Вярвам, че той ще е героят за сините. До този момент той хвърля много усилия, но попаденията му бягат, а сега ще се реваншира. С цялото си сърце желая успеха на любимия ми отбор. Спечелването на купата ще е като спечелване на първенството, а излаз в Европа ще е равнозначно на влизане в Шампионска лига, защото знаем в какво състояние бе Левски преди идването на Станимир Стоилов. И ще бъде един прекрасен подарък за феновете, които са с основна заслуга заедно с треньора за възхода на отбора. Това, което направиха те е нещо велико. Това е подвиг. И съм сигурен, че те ще бъдат за пример на останалите.

Желанието на сърцето е едно, но прогнозата базирана ли е на някакви спортно-технически аргументи и къде виждаш предимството на Левски, тъй като на хартия ЦСКА разполага с по-опитните футболисти?

Футболистите са си футболисти, но за мен победителят ще се реши от тактическото надхитряне между двамата треньори, а това ще е страхотен сблъсък. Алан Пардю е много добър треньор. Неслучайно е печелил приза “Мениджър на годината” в Англия. Вече се вижда и почерка му в ЦСКА. Мнозина ще кажат, че победата над Славия е дошла с лекота, но се видя промяната в защита на червените. Стояха много по-компактно. Но със сигурност двете години “извън терен” са си оказали влияние. Той е позагубил тренинга и затова смятам, че Станимир Стоилов ще го надхитри, като вземе по-правилните решения в хода на мача и Левски ще победи с 2:0. И пак казвам два гола на Билаааал Барииии. Треперетеее (смее се)

Очаква се пълен стадион – това може ли да налее олово в краката на футболистите и те да треперят?

Не, не. Нека никой не опитва да се оправдае с напрежението. Аз винаги съм казвал, че за футболистите е най-хубаво да играят под напрежение. Който не е готов за това, не е готов въобще за футбола. Единственото, което бих призовал феновете и на двата отбора е да бъдат за пример на всички. Нека подкрепят отборите си, нека създадат една прекрасна атмосфера, но да няма ексцесии. Нека не се разваля този празник. На трибуните ще има много жени и деца. Нека не забравяме, че човешкият живот е над всичко.

На Левски обаче им се събраха няколко неуспеха в решителни мачове, а това няма ли да им повлияе негативно?

Не! Станимир Стоилов е отличен психолог и знае как да подходи. Време е съдбата да се отблагодари на всички в Левски за изпитанията, която бяха принудени да преминат.

Ще приемеш ли евентуален успех на Левски и като твоя победа, защото до момента нямаш успех над ЦСКА в кариерата си?

Да, като се замисля така е. Нямам победа над ЦСКА и затова се надявам играчите на Левски да ми я поднесат в неделя. Но аз мисля, че догодина все пак ще имам тази възможност и се надявам със Септември да успеем да ги победим. Има и още нещо – с нетърпение чакам срещите с Локо Пд, защото нямам победа и срещу отбор на Александър Томаш. За мен той е един от най-добрите треньори в България. Човек, който постоянно се ъпгрейдва, развива се… Много исках да играя под негово ръководство в Берое, но нещата не се случиха. Загубих мачовете с него с екипа и на Левски, и на Ботев Враца, затова ще е трябва да се реванширам. Чест му прави, че вече даде заявка, че ще разчита на български футболисти. Феновете на Локо Пд трябва да проявят малко търпение и съм убеден, че техният отбор скоро ще ги радва, защото футболът, който изповядва Томаш е базиран на владеене на топката, на доминация, малко тики-така, на атаки. Казах на близнаците Цоневи да отиват при него. Нека не мислят за чужбина, защото много пъти излизаш зад граница, а след един месец искаш да се прибираш.

Някак си от самосебе си темата отиде към първенството – да разбирам ли от казаното от теб, че оставаш в Септември и догодина?

Да, моето желание е да остана. Благодарен съм на г-н Чандъров и г-н Матич, че ми дадоха възможността да правя това, което обичам. Аз не съм в тежест на Септември и искам само да помогна. Не съм готов все още да кажа “Край”. Не мога да си преставя, че ще спра да усещам мириса на тревата и да чувам тропането на бутоните. Искам да бъда в отбора и да помогна на младите момчета с опита си. Не да взимам мястото на някой, а да му подам ръка, за да върви нагоре. Аз продължавам да се наслаждавам на всяка една тренировка, тренирам наравно с останалите и се стремя да се подобрявам и да се уча, а това ме прави щастлив.

Септември спечели промоция, след като през есента отборът бе загубил 27 точки…

Още когато влязох за първи път в съблекалнята на отбора бях убеден, че ще го направим. Основната заслуга е на треньора Славко Матич и на помощника му Божо Джуркович. Видяхте, че само за един месец те промениха Арда и в Кърджали се надиграваха с най-големите. Г-н Чандъров също го видя и взе най-правилното решение – да му гласува доверие. Г-н Матич освен, че е отличен тактик, е много добър мотиватор и психолог. То държи съблекалнята и умее да вземе максимума от футболистите. Изстисква ги като имони да дадат най-доброто от себе си. Убеден съм, че Септември е само крачка в неговата кариера и скоро ще бъде начело на много по-голям отбор. И понеже ние нямаме много фенове, то аз съм убеден, че с играта си ще накараме феновете на другите отбори да ни аплодират.

Самият Матич каза, че до две години ще изгради почти изцяло от българи отбор, който да се бори за титлата…

И аз му вярвам. И точно затова харесвам него, Томаш и Мъри Стоилов, защото те са готови да подадат ръка на български играчи и не се страхуват да наложат млади момчета. На мен лично ми е тъжно, като гледам ЦСКА и Лудогорец с толкова много чужденци в съставите си. Това не помага на българския футбол. С тази политика се смачкват родните футболисти. Не може българите да взимат хиляда-две хиляди лева, а чужденците, които не ги превъзхождат с нищо да прибират по 10-20 хиляди. И тук не говорим за Лудогорец, където сумите са много по-сериозни. Крайно време е треньорите да покажат кураж да гласуват доверие и да дадат шанс на български играчи. Но те трябва да получават и адекватни възнаграждения, а не по 800-1000 лева. Стига сме ги пренебрегвали. Постоянно слушам, че този бил млад, онзи бил млад. Какво значи млад? Да, липсва му опит, но опитът се натрупва с практика. Ще има грешки на растежа, но трябва да се преглътнат, за да успеем, защото нишката се скъса. След поколението от САЩ’94 и след това генерацията на Бербатов, Стилян, Мартин, а и аз спадам в това число – нямаме нищо. Трудно вече българи излизат в чужбина, а това е проблем. Но ако в българското първенство започнат да играят българи, то това няма да остане незабелязано и ще започнем постепенно да си връщаме доверието на треньори и мениджъри от Европа.

Чужденците ли са основният проблем на футбола ни?

На първо място проблем са базите. Надявам се съвсем скоро държавата да помогне на спорта. Има начини. Най-малкото с данъчни облекчения може да се стимулират бизнесмени да инвестират в инфраструктурата, но като цяло това е задача на държавата. Не може в Румъния, Унгария, Македония, а дори и Албания, която ще приеме европейски финал да имат прекрасни съоръжения. Само ние да нямаме.

Интервю на Явор Пиргов, в-к "Тема спорт"

Снимка: Lap.bg