Бившият нападател на Левски Валери Божинов засипа със суперлативи треньора на „сините“ Станимир Стоилов. Божигол обяви, че специалистът е премахнал предателите от "Герена" и, че за него Мъри е президент и премиер на държавата и Левски.

Той сподели още, че ЦСКА е трябвало да защити младия си футболист Асен Дончев, след грешката, която направи в мача със Сейнт Патрикс. Божинов разкри, че преди стъпи на "Армията" новият треньор на "червените" - Саша Илич, е планирал да изгради отбор само от българи.

Ето какво каза Божинов в интервю за колегите от „Гонг“:

- Може ли Левски да стане шампион и да направи сериозен пробив в Европа?

- Не. Нещата са комплексни за бъдещето на клуба, за отбора, за момчетата, за него (Николай Михайлов). Да не губи фокус и концентрация. Той е лидерът, той е човекът. Да не се отнемат функциите, които той има и може. Да продължава да го прави, да държи съблекалнята, да държи всичко, което е свързано с Левски, както той, така и всички други момчета и ще успеят. Най-вече инатът.

Инати ли сме в живота, ние ще успеем. Феновете на Левски са инати, Мъри Стоилов също му казал след мача с ПАОК, че е инат и това ми харесва. Той набива ината си в главите на футболистите, затова има успехи и затова ще продължава да го прави. Когато искаш, когато го желаеш, не говорим за пари, а за сърце, душа. Най-вече тук (сочи в главата).

Върнете лентата една година къде бяхме и къде сме сега. Ники Михайлов много добре знае какво съм му написал. Това, което съм казал, съм убеден, че ще се случи. На прав път са, крачка по крачка. Ти не можеш да правиш отгоре, трябва отдолу да тръгнеш.

- Тези неща ли върна Стоилов на "Герена"?

- Тези неща върна. Тук (отново сочи главата), сърцето, душата и ината. Виждате какво прави без пари, а си представете, ако има пари какво ще е. Тук става въпрос за много ходове напред, а той е голям играч. Ако играе шах или покер, ще е много голям играч (смее се). Мъри е със светлинни години пред останалите и с много ходове пред останалите колеги и отбори, с които играе. Без да обиждаме никой.

- Левски ли ще бъде отборът, който евентуално може да прекъсне хегемонията на Лудогорец?

- Всичко е в ръцете на Лудогорец. Ако аз съм шампионът 11 години поред, всичко зависи от мен. Говорим за футболисти, в които г-н Домусчиев инвестира, базата, стадионът, всяка година играят в Европа. Всичко си зависи от клуба, от собственика г-н Домусчиев, от футболистите, които взима. Той има възможността да си да купува качествени играчи и да инвестира в развитието на клуба. Така че, всичко зависи от него. Но на този етап, моето желание е моят любим Левски да спре хегемонията. Топката е в ръцете на Лудогорец. Който направи по-малко грешки, той ще е шампион.

- Ти демонстрира публична подкрепа към един млад български футболист, след като доста хора го нападнаха. Говорим за Асен Дончев от ЦСКА, който сбърка при победния гол на Сейнт Патрикс срещу тима на „"червените".

- Това момче заслужава моите уважения, моя респект и моята подкрепа поради простата причина, че ЦСКА играе в Европа, аз съм българин. Независимо, че съм левскар и обичам Левски, аз уважавам червената общност. Уважавам клуба ЦСКА, уважавам феновете на ЦСКА. ЦСКА играе в Европа. За нас българите е хубаво Левски, ЦСКА и Лудогорец да са в следващата фаза, да са в групите на европейските турнири. Не го познавам лично момчето. Гледах мача, видях какво се случи. Сто процента съм убеден и сигурен, че той не е искал това да стане. Да, от негова грешка допуснаха гол, но не видях никой от клуба, може би Саша Илич и момчетата да са го подкрепили, феновете на стадиона също.

Грешката допуска българче, младо момче, може би му е първи мач в Европа. Станала е грешка, ти клубът ЦСКА трябва да излезеш след мача да подкрепиш това момче. Да му вдъхнеш кураж и увереност. Дори думичката "Благодаря". „Не се притеснявай", "Ние сме с теб", "ЦСКА е с теб". Няма нищо лошо, това не струва пари. С това показваш уважение към българина Дончев. Той защитава и се бори за ЦСКА. Играе за любимия си отбор. Това дете иска подкрепа от феновете, от цяла червена България, от ръководството. Аз съм убеден, че от Саша е получил подкрепа, защото му е любимец. Саша много го уважава и харесва. Но дайте да го подкрепим.

Това, че аз обичам Левски и ми е на сърце, но това дете е българин. Това дете утре ще излезе и ще стане национал. Дай Боже, това, което му се случи в мача с ирландците, да му се върне, да вкара победния гол и да класира ЦСКА. Дайте да бъдем позитивни, да бъдем хора, да бъдем искрени, честни, да получи това дете подкрепа. Исках да видя дали някой от клуба ЦСКА ще се сети да напише с две изречения: "Не се притеснявай, ние сме с теб, клубът е с теб". Няма нищо лошо, едно "Благодаря". Това нещо не струва пари.

Трябва аз, Валери Божинов, който е футболист на Септември, и левскар, да излезе и да го защити. Да, ще го защитя, защото съм българин и обичам отборите си, които играят в Европа. Миналият мач спаси ЦСКА, вкара гол срещу Черно море. Направил грешка, другият мач той ще вкара победния гол, Дай Боже. Но трябва от клуба да излязат, Саша да излезе да го защитят.

И аз съм правил грешки. Изпускал съм дузпа и са ме изгонили от Спортинг. Това дете трябва да бъде подкрепено. Неговият любим отбор, от клуба, от феновете. Те не са искали той да сгреши, няма безгрешни хора. Това са грешки на младостта, убеден съм, че не го е искал. Има потенциал, има таланта, капацитета, възможността. Щом Саша Илич го налага, дано да остане дълго време да налага български футболисти.

- Според теб Саша Илич ли е човекът, който ще помогне на младите български футболисти?

- Той е, казвам го. Апел към всички фенове на ЦСКА. Преди да дойде Саша Илич неговата воля и желание беше да направи отбор само от българи, както беше със сръбските футболисти в Чукарички. Искам да го знаят това феновете на ЦСКА, че Саша искаше да направи отбор само от българи. Сигурен съм, че е го направи, убеден съм, но трябва време. Има неща, които не зависят нито от мен, или от Саша. Ако са българи и играят на терена, значи Саша вярва в тях и вижда потенциал в тях. Дайте да ги подкрепяме. Това е българско наше момче. Ще стане национал, ще направи трансфер, ЦСКА ще изкара пари от него, примерно казвам.

Прави грешка, миналият мач вкарва гол. Да, фатална грешка в Европа, но съм убеден, че това дете има нужда да усети подкрепа. Надявам се хората от ЦСКА да излязат и да го защитят и да покажат на феновете, на цяла "червена" България, че стоят зад това момче. Ако клубът застане, и феновете ще го направят. Нека да не убиваме българските деца. На Димитър Тонев от Ботев Пловдив също му е тежко. Знаете какъв талант и футболист е. Там останаха той, Тошко Неделев, Генев, какво правим? Ботев винаги е създавал футболисти. Не искам да се бъркам в политиката на Ботев, но много са нещата. Тези деца искат да играят и да се развиват, но ние не им даваме възможността.

- Националният отбор на България също има нужда от подкрепа. Ти сподели вече, че си имал покана да се присъединиш към щаба на Младен Кръстаич, но по обективни обстоятелства не е било възможно. Какво, според теб, ще направи Младен Кръстаич? Той ли е подходящият човек за националния отбор в този момент?

- Убеден съм, че Борислав Михайлов и Георги Иванов са имали доста възможности да разговорят с кандидатите за поста. Не е бил сам в списъка Младен Кръстаич. Мисля, че Михайлов направи добър избор, за мен лично. Аз съм пристрастен спрямо сърбите. Кръстаич е сърбин, нашият (Славко Матич) е сърбин, Саша е сърбин. На Ботев не е, но е от този регион – Хърватска. Г-н Михайлов направи добър избор с Младен Кръстаич поради простата причина, че в сърбите има нещо. Като върнеш годините назад, сръбските треньори винаги са успявали у нас. Какво ще промени? Дай Боже да промени нещо, което досега не сме виждали. Не съм работил с Младен Кръстаич, но имах възможността да разговарям с него. Ще се видя с него. Но мисля, че ще бъде безкомпромисен дали към футболисти, дали към ръководители, дали към отбора. Най-вече към футболистите.

Дано да вкара нещо, което наистина досега не сме видели. Доста наши треньори изхабихме, доста негативизъм се събра върху националния отбор. Работата на един треньор в националния отбор и в клубния футбол са коренно различни неща. Надявам се Младен Кръстаич да допринесе с нещо ново, нещо сръбско, да допринесе за класиране на Европейско и Световно първенство и да видим наистина добър футбол от страна на националния отбор, агресивен футбол, диктувайки темпото на игра и да селектира правилните футболисти, независимо на колко години са. Тук има можеш и неможещи. Трябва да бъдат викани тези, които наистина могат да играят футбол. Какво значи 30, 32 или 33 години?

Ти, ако вършиш работа, помагаш и показваш, че имаш потенциал и качество, какво значение имат годините? Младото също трябва да се лансира, но трябва да се направи един микс между млади и опитни футболисти. В националния отбор може да викаш 24 футболисти и съм сигурен, че Младен Кръстаич ще намери правилните футболисти. В националния отбор трябва да има колектив. Но него не можеш да го купиш, а да го създадеш. Трябва да го направи треньорът, ръководството, самите футболисти. Защото, няма по-голямо от България, от държавата, от герба, от фланелката. Никой не е бил по-голям и няма да бъде. Нито аз.

Трябва да има един голям колектив, един юмрук, да са единни, да са задружни, да са заедно и като излязат на терена да знаят какво правят. Убеден съм, че Кръстаич ще го направи, Иван Иванов също е там. Няма да е лесно. Трябва да има близки футболни хора до него. Той ме беше поканил и аз му благодаря, но проблемът беше, че аз нямам лиценз. Искам националният отбор да успее. Не искам да се самопоканвам, ако г-н Михайлов и г-н Кръстаич искат да помогна на националния отбор под една или друга форма, съм отворен да го направя. Тук става въпрос за България, кой ще откаже. Моята позиция е България. Искам националният отбор да върви. Няма по-голям от държавата, от народа, от България. Никога не съм се смятал за по-голям. Трябва да го променим този чип, но ще го променим, спокойно.

- Валери, за финал, при определено стечение на обстоятелствата, което към момента е доста вероятно, се очертава Левски да играе с Партизан в плейоф за влизане в групите на Лигата на конференциите. Това са два клуба, които ти лежат на сърце. Така че, кой от двата отбора ще подкрепя Валери Божинов в един такъв сблъсък?

- Много труден момент за мен, ако това се случи. Не искам да се стига до тази съдба, която ще бъде много трудна поради простата причина, че и за двата клуба съм играл, двата клуба обичам, феновете ме обичат, аз също. Аз съм си българин, но се смятам и за сърбин. Много трудно решение за мен, но не мога да избягам от българското, от България, от родината и да се скрия, че съм българин. А и Левски си е Левски. Аз съм си българин, Левски го обичам, както също обичам Партизан.

Не си го пожелавам, не искам да има този сблъсък поради простата причина, че искам и двата отбора да продължат. Левски да продължи възхода си в Лига на конференциите, Партизан да си продължи към Лига Европа напред и да не стига до този сблъсък.

Обичам Сърбия, обичам България. Обичам Левски, Партизан също. Двата клуба са ми на сърце. Много тежък ще бъде за мен. Аз съм си българин и не мога да избягам от българското и да предам Левски, защото Левски беше на това дередже заради много предатели.

Историята говори, че Левски губи от предателство. Аз не съм такъв и няма да предам Левски, моят любим клуб. Каквото и да става, Левски ще играе в Лигата на конференциите. Хората да са наясно, феновете да са наясно, че не съм предател и няма да предам Левски. Всичко, каквото съм имал, съм давал мило и добро за клуба и феновете, защото Левски е бил на това дередже заради предатели. Историята говори, че Левски е бил предаден. Сега, когато няма предатели, всичко е благодарение на този магьосник, генерал, президент, премиер Мъри Стоилов. Той за мен е България, той за мен е Левски, заедно с феновете. Той за мен е президент и премиер на държавата и на Левски.

Прави неща, които никой досега не е правил в последните години. Така че, това е истинският човек, който премахна предателите от нашия любим клуб и върна духа, борбеността, ината, волята, желанието, обединението, единността. Но най-вече върна облика, лицето на Левски. Благодаря на този човек! Не му правя четки, нито ми плаща Мъри Стоилов, нито аз получавам нещо. Напротив, този човек дойде при мен и ми каза, че не вижда футболните качества, които мога да му дам. Много други хора на мое място щяха да го плюят, да говорят против този човек, а аз от първия ден съм зад него и ще продължавам да съм зад него, каквото и да става.

Той е показал и доказал на цяла България, че той е правилният човек за Левски. "Синята приказка" продължава и ще продължи. Нито получавам пари от Мъри Стоилов, нито ми дава нещо. Аз говоря истини, откровеност, честност, лоялност. Това, което той го прави, няма как да не му върнеш по същия начин. Така че, Мъри, благодаря ти за това, което правиш, направи за Левски и за това, което ще правиш. Успех на теб, на феновете, на отбора, на момчетата и нека продължи тази "Синя приказка"! Левски е вечен!