Пресилено е да говорим за шампионска титла, заяви бившият нападател на Левски

Бившият футболист на Левски Петър Курдов коментира пред „Тема Спорт“ представянето на отбора от началото на сезона. Големият нападател от 80-те години даде оценка на треньора Николай Костов и посочи какво още липсва на играчите, за да разгърнат потенциала си.

Г-н Курдов, в момента във футболния календар е паузата за националните отбори и клубните тимове нямат официални мачове. Каква равносметка може да се направи от представянето на Левски в първите двубои от сезона?

Похвално е това, което се случи до момента с Левски. Жалкото е, че това са възможностите на отбора и за момента на никой не може да се сърдим, защото ситуацията е такава. Видяхме, че цялата история можело да стане и без Мъри от Въгларово. Няма заяждане от моя страна. Бях го казал и преди, че този човек стресираше отбора и оттам се получиха и лошите резултати, когато тимът бе без победа в 12 поредни мача. Сега виждате какво е положението със същите футболисти. Само да не си пришива някакви значки, че той ги бил довел. Няма нищо общо. При него играеха по един начин, а сега по друг. Ако трябва да погледнем реално, не мисля, че в момента може да се случи нещо по-различно. Похвално е, аплодирам играта. Както се казва – дадоха всичко от себе си. Не може да се борим срещу глобалната машина, която е в Западния свят с големите трансфери и бюджети.

Може ли Левски да се бори за титлата през този сезон, след като бе поставена тази цел?

Всичко е възможно в България. Отборът върви добре и смятам, че Левски ще бъде в тройката, но за титла малко пресилено се започва още отсега. Разбирам любовта на привържениците, няма лошо, но просто трябва да се погледне малко по-реално на нещата.

Каква оценка може да се постави за работата на Николай Костов в първите му мачове начело на отбора?

Може да му се постави много добра оценка. На бялото не може да кажем черно. За много кратък период от време успя да сплоти отбора и футболистите направиха добри игри.

До момента Левски привлече само двама играчи през лятото. Какво е мнението ви за селекцията?

Друг е моментът, че още в самото начало Костов се хвърли с главата напред при положение, че нямаше никаква възможност да се направи селекция и да се вземат по-класни футболисти. По тази причина Левски е в това моментно състояние. Няма къде да се търси вината. Ако има бюджет, тогава вече може да си позволиш много, както е в Разград, ЦСКА и ЦСКА 1948. При тях няма този финансов проблем, докато на „Герена“ гилотината виси със страшна сила. Бих поставил много добра оценка на Костов. Добре води отбора и няма за какво да го обвиняваме.

Има ли някой играч, който да е над всички от началото на сезона и да дърпа отбора напред?

Както казах, отборът се представя добре и това трябва да е на преден план. Много ми се иска някой да научи Велтон да играе по правилния начин. Веднага ще се обоснова с пример, на който всички сме били свидетели. Левски е имал такива играчи – бързи, нахални и пробивни. Такъв бе Руси Гочев. Той игра шест-седем сезона по един и същи начин – на един метър от тъчлинията и имаше една задача – да преодолее защитника, да центрира на някой на главата или да вкара топката в мрежата. Докато при Велтон виждам, че изостава в тази насока. Има безспорни качества, но трябва да се провежда индивидуална работа с него, а и с другите млади футболисти. Добри неща има, но е необходимо още малко опит и повече време.

Снимка: Lap.bg