Процесите около изграждането на нов стадион на ЦСКА отново са в ход след 3-месечно затишие. Забавянето се получи, тъй като няколко човека отказаха да участват в оценяването на "Армията" и Панчарево, което е задължителна стъпка към учредяването на съвместно дружество между ЦСКА и държавата. 

В началото на тази седмица обаче огледите на имотите бяха направени и до края на месеца се очаква да стане ясно каква е пазарната им оценка. Адвокатът, който работи с червените - Станислав Трендафилов, говори пред "Тема Спорт" по отношение на това какво предстои да се случи в следващите седмици. В изказване пред "Дневник" преди няколко дни Трендафилов бе цитиран, че проектът за стадиона е в напреднала фаза.

Г-н Трендафилов, можете ли да разясните на какъв етап е проектът за нов стадион на ЦСКА?
- Има проект, който е изготвен по възложение на ЦСКА, и смятам, че той ще бъде одобрен. Самото разкриване на проекта ще го направят господата Ганчев и Инджов. Те са собствениците на клуба все пак. Аз мога да кажа какво предстои да се случи оттук насетне с оглед развитието около оценката на имотите. Първо, трябва да излезе самата оценка. От "Сердика спортни имоти" обявиха, че това ще се случи до края на март, но според мен ще е ясно дори по-рано, тъй като вече се работи усилено по въпроса. Огледът на имотите беше направен, а след като излезе оценката, тогава ще се пристъпи към учредяването на съвместното дружество "Спортни имоти "Българска армия".

Колко време след излизането на оценката ще се учреди самото дружество?
- По принцип срокът е 3 дни, но нека да си запазим вратичката отворена и да кажем, че ще стане за седмица. Когато учредим дружеството, проектът за стадиона трябва да се одобри от главния архитект на София. След това отиваме в Столична община, където трябва да се направи план за безопасност, план за извозване, тоест трасетата, по които ще минават машините в парка. Това са стандартни неща. Какво точно представлява проектът, не е в моите правомощия да кажа, но мога да заявя, че ЦСКА ще има красив европейски стадион. Така че сега трябва да излезе оценката, да впишем дружеството в Търговския регистър, да заявим проекта и оттам да получим одобрение. Иначе с кметицата на София и заместник-кметицата, която отговаря по тези въпроси, сме разговаряли, имаме тяхното одобрение и нямаме проблеми в това отношение. На този етап очакваме самото учредяване на дружеството. Ние с документацията сме готови, просто чисто законово трябва да минат сроковете по вписването.

А кога ще бъде внесена стойността на "Армията" и Панчарево в съвместното дружество?
- Чисто като технология законът позволява това да се случи до две години, но ние ще избързаме и ще внесем парите по-рано. Така или иначе те ще се използват за строителството и ще е необходимо съвместното дружество да има капитал, за да се действа напред.

Тоест можем да обобщим, че се действа много сериозно в насока реконструкцията на стадиона...
- Да, след толкова зор се действа. Видяхте, че и от "Сердика спортни имоти" излязоха с официално съобщение. Вървим в синхрон с държавата, за да направим първия такъв стадион в България. То има едно друго съоръжение, на което обаче ходят шест човека... Но тук вече навлизаме в друга тематика.

Очаквате ли да има някакви по-сериозни пречки около изграждането на "Армията"?
- Не би трябвало да има сериозни пречки. Както казах - имаме разбиране с кметицата, както и със спортния министър, били сме на разговори с тях. От наша страна ще направим всичко максимално бързо. Разбира се, винаги може да се появят разни зелени и прочие, но всичко, което ще правим, ще е по закон. И това се вижда от органите. Не би трябвало да имаме сериозни проблеми. Още повече че ние повторихме многократно - ще действаме в чашата на стадиона и не просто ще опазим растителността, но дори ще облагородим парка.