Днес треньорът на "Царско село" Любо Пенев ще бъде в една необичайна за себе си роля. Да се изправя срещу ЦСКА не е нещо, което не му се е случвало в живота.

Но това ще бъде първата му поява на стадион „Българска Армия“, в която той ще седне на пейката на противника на „червените“. Бил е многократно на тази на ЦСКА, но сега за първи път ще изведе в Борисовата градина съперник на своя роден клуб.

Дотук в кариерата на Ел Голеадор той се е изправял три пъти срещу ЦСКА – един като играч и два като треньор. По-интересното е, че нито веднъж не е губил в такива битки, пише "Монитор".

Първите му мачове за български отбор, различен от ЦСКА, както дебютът му начело на български отбор различен от ЦСКА, бяха именно срещу... ЦСКА. В края на кариерата му – през 2002 година той изигра 3 мача в Първа лига с екипа на "Локо" (Пд). В първия от тях „черно-белите“ посрещнаха „червените“ на „Лаута“.

Датата бе 6 април 2002, а само броени месеци по-рано Пенев още носеше фланелката на ЦСКА. При това две години след като се беше отказал и след като няколко месеца беше президент на клуба през есента на 1999-а. Та в онзи мач през 2002-а "Локо" (Пд) победи ЦСКА с 1:0 на „Лаута“. Двубоят бе драматичен – Петър Колев влезе в края на 1-то полувреме, за да бие дузпа за домакините, която бе уловена от вратаря на „червените“ Ненад Лукич.

Двама негови съотборници пък бяха изгонени – Галин Иванов и Ибрахима Гай. Единственият гол пък вкара Методи Стойнев, малко преди изпуснатата дузпа. Любо Пенев пък бе заменен от Екундайо Джайеоба в средата на втората част, а малко по-рано бе получил жълт картон.

Като треньор на "Литекс", Ел Голеадор също дебютира точно срещу ЦСКА. Това стана на 11 септември 2010-а. Двубоят между „червените“ и „оранжевите“ завърши 1:1. И тук имаше спорни съдийски решения и изпусната дузпа. Литекс поведе с гол на Светльо Тодоров рано в мача, а в 27-ата минута, той пропусна и дузпа, спасена от алжирския национал на вратата на ЦСКА – Раис Мболи.

До края на първата част ЦСКА изравни чрез Маркиньос. Към края на мача Александър Барт от "Литекс" бе изгонен за събаряне на откъсващ се съперник, а от „червения“ лагер остро протестираха за две неотсъдени дузпи от съдията Стефан Спасов-Пастата. Ответният двубой в Ловеч също не бе загубен от Любо. Той завърши 0:0, а към края на мача съдията Таско Тасков изгони Борис Галчев от ЦСКА (б.а. - сега в "Царско село").

Двете ремита между „червени“ и „оранжеви“ пък се оказаха стратегически напълно изгодни за Любо Пенев и отборът му и те станаха шампиони през 2011 година, изпреварвайки "Левски". Като се тегли чертата се вижда, че макар и общо 3 мача Любо никога не е губил от ЦСКА. Сега задачата му е по-тежка от всякога защото поне на книга отборът му е много по-слаб от „червените“.

В точките разликата е малка – само две в повече за ЦСКА. Остава да видим, дали отново на „армейците“ ще им трудно срещу техният легендарен някогашен таран.

Интересно е, че днес дебют в Първа лига ще запише новият треньор на „червените“ - Даниел Моралес. Целта пред него е ясна – да бъде постигната първа победа от 2 месеца в елита. Така, че днес ЦСКА няма право на грешка, а футболистите изобщо не трябва да мислят за предстоящия мач с "Йънг Бойс", защото положението им в първенството е деликатно.