Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос. 

Днес публикуваме материал на Пламен Живков, който коментира случващото се в любимия му ЦСКА.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

Зимна пауза в първенството 2014-2015 година. ЦСКА води в класирането. Начело на отбора е доказаният боец Стойчо Младенов. Червените привърженици предвкусват Шампионската титла. Кирил Домусчиев е произнесъл небезизвестната фраза: "Има опасност ЦСКА да стане шампион". Внезапно се разгарят скандали. Ни в клин ни в ръкав Манджуков започва да роптае срещу високата заплата на Младенов.

Обстановката в отбора е отровена и играта му е неузнаваема. Зареждат се загуби. Стойчо Младенов напуска омерзен. След временния треньор Галин Иванов пристига Любо Пенев, но и той не успява да предотврати тоталния срив. ЦСКА завършва на 5-то място. Александър Томов губи акциите, които е заложил срещу заем от Манджуков и Инджов за издръжката на отбора.

Фенове го пресрещат пред сградата на bTV и му "помагат" да ускори процеса на предаването им. Акциите се озовават в ръцете на излъчени от феновете представители - Милко Георгиев и Борислав Лазаров. Впоследствие са прехвърлени на юридическото лице „Финансово маркетингова компания” ООД, със собственици Ивайло Манджуков и Милко Георгиев.

Цари всеобщо въодушевление - лошият Томов е аут и се очаква да цъфнат цветя и рози. Дори са приготвени в банкова сметка парите (ако не ме лъже паметта около 800 хиляди лева) за осигуряване на лиценза. Внезапно настъпва обрат и започва да се говори за рестарт. При запитване от феновете за повече информация, се отговаря, че който трябва знае. 

Но всъщност бяхме излъгани от най-високо ниво, че ще ни разрешат да играем в "А" група с ново дружество и ние лековерно се хванахме. Всички помним как завърши това: отнемане на лиценз, фалит и "В" група.

Сега имаме силен отбор, начело с треньор-боец, и Домусчиев нищо не е казал, но със сигурност си е помислил, че има опасност ЦСКА да стане шампион. Като от нищото възникнаха отново скандали, спокойствието се наруши, акциите всеки момент може да се окажат на тезгяха и мнозина започнаха да се питат: възможно ли е всичко да се повтори? 

На този свят всичко е възможно, но аз мисля и вярвам, че по-скоро не. Има някои прилики с 2015 година, но и много разлики:

- Първо, тогава бяхме в тежко финансово състояние, а сега не е така. Води се правилна финансова политика. Вярно, че бяха изхарчени авансово много средства, но те почнаха да се възстановяват и загубите се стопяват. Възможно е за първи път да излезем на годишна печалба. Мечтите за мощен, финансово стабилен и самоиздържащ се клуб вече не изглеждат толкова фантастични. А това значи истрелване в друга орбита и в спортно-техническо отношение.

- Второ, тогава ръководството, с основание или не, не се ползваше с подкрепа сред привържениците. Сега не е така. Подкрепата е твърде висока.

- Трето, макар нищо да не е доказано, тогава останахме с впечатление за вътрешно предателство. Част от играчите и досега са под подозрение. Отделни фигури от агитката впоследствие някак странно се озоваха на служба при Цветомир Найденов. Сега не искам и да помисля, че е възможно вътрешно предателство.

- Четвърто, натрупахме горчив опит. Само много глупавите хора настъпват мотиката втори път. Илюзиите, че зад ъгъла ни чака щедър, любвеобилен и сговорчив Чичко Паричко, се изпариха. Едва ли бихме искали да преживеем този кошмар отново. 

Така че, пак ще кажа, че едва ли ще се случи повторение. Няма съмнение, че враговете ще опитат всичко възможно да ни клатят и дестабилизират. Но, ако ние сме достатъчно умни и обединени, няма да успеят.

Добре осъзнаваме, че всички сме в една лодка. По-точно не лодка, а голям боен кораб, нападнат от вражеска армада. Всеки трябва да заеме поста си и да си върши работата. Артилеристите при оръдията, гребците при греблата, останалите на палубата със заредени пушки. Време е и капитаните да заемат мястото си на мостика!

Корабът ЦСКА е непотопим! Заедно ще победим!