ЦСКА допусна първа грешна стъпка през пролетния дял на efbet Лига, след като не успя да победи Локомотив Пловдив в мач от 22-ия кръг, игран на стадион "Българска армия".

Срещата завърши 1:1, след като Дюкенс Назон изведе домакините напред още в началото, а след това в главно действащо лице се превърна съдията Драгомир Драганов. Първо ВАР засече изравнителния гол на гостите, а през второто полувреме реферът не даде дузпа за "червените", въпреки че хората от видеонаблюдението бяха на мнение, че има наказателен удар.

В самия край на сблъсъка ЦСКА все пак получи дузпа, но Юрген Матей нацели гредата и пропусна да донесе победата на отбора си. В класирането "армейците" имат 4-ти точки аванс на върха пред Лудогорец, но разградчани са с мач по-малко, утрешното домакинство на Пирин. Локомотив Пловдив се намира на 4-та позиция с 38 т.

В следващия кръг за ЦСКА предстои тежко гостуване на ЦСКА 1948, докато "черно-белите" приемат Берое. 


Очаквано за ЦСКА на пейката останаха Станислав Шопов и Жираир Шагоян, които разочароваха с представянето си срещу Септември (1:0) в предния кръг. Техните места в титулярния състав заеха съответно Тобиас Хайнц и Маурисио Гарсес. 

Извън сметките на "червените" беше Иван Турицов, който е с контузия в коляното и ще отсъства около две седмици. Гостите пристигнаха в Борисовата градина без наказания Йосип Томашевич, атаката им поведе голямата звезда Димитър Илиев. 

Преди мача прозвуча националния химн на България по случай 3 март и освобождението на България от турско робство. "Червените" излязоха със специални фланелки, посветени на големия празник, въпреки че в титулярния им състав имаше само един българин – Християн Петров. Всеки един от футболистите пък изведе дете, което развяваше родния трибагреник.

ЦСКА влезе в мача в отлична форма от 3 победи от 3 мача след подновяването на първенството, докато за същия брой срещи, гостите спечелиха 4 пункта. Но Локомотив дойде на "Българска армия" със самочувствието, че се намира в най-добрата си серия в историята на този стадион. "Червените" не спечелиха нито един от последните си три шампионатни двубоя със "смърфовете" у дома – 2 равенства и 1 загуба, което досега никога не се беше случвало.

Но това не смути по никакъв начин хората на Саша Илич и те започнаха мощно под бурната подкрепа на феновете си. ЦСКА поведе още при първата си хубава атака. В 9-ата минута Тобиас Хайнц напредна, опита да комбинира с Джонатан Линдсет, но норвежката комбинация не сработи. Топката все пак попадна в Дюкенс Назон, който се справи със защитник на гостите и с хубав удар преодоля Динко Хоркаш за 1:0!

После домакините доминираха, но Назон и Линдсет пропуснаха да удвоят преднината. В средата на полувремето Локомотив най-накрая създаде опасност пред Густаво Бусато. Джовани центрира опасно от фаул, двама футболисти на гостите се разминаха с топката, но в крайна сметка беше отсъдено нарушение срещу бразилския вратар на "армейците".

ЦСКА продължи да диктува събитията на терена и Назон стреля мощно, но Хоркаш спаси. В 36-ата минута Димитър Илиев поиска дузпа след контакт с Амос Юга, но претенциите му не бяха уважени. В 40-ата минута дойде време за един от най-напечените моменти в сблъсъка. Гол на Ерик Сорга беше отменен за засада, но ВАР дълго време преглеждаше дали точно преди това няма дузпа за гостите за фаул на Брадли де Нойер срещу Димитър Илиев.

В крайна сметка наказателен удар не беше отсъден, но голът на гостите беше зачетен, защото нямаше засада и резултатът стана 1:1! Десет минути след подновяването на играта отново стана горещо. ЦСКА поиска дузпа за дърпане в гръб срещу Де Нойер и се наложи намесата на ВАР. Главният съдия Драгомир Драганов прегледа ситуацията, но не промени своето решение, което предизвика гнева на феновете по трибуните на "Българска армия". Обидните рефрени по адрес на БФС не закъснява и този момент сякаш прекърши крилете на "червените".

Те не създадоха опасно положение чак до 72-ата минута, когато Жеферсон засече от непосредствена близост, но направи по-трудното и не уцели вратата. Така се стигна до 85-ата минута, когато ЦСКА вече получи дузпа за фаул на Мартин Паскалев срещу Маурисио Гарсес. Зад топката застана Юрген Матай, но ударът му срещна страничната греда и Локомотив си тръгна с точка от "Армията". 

ЦСКА - Локомотив Пловдив 1:1 

Голмайстори: 1:0 Назон (9), 1:1 Сорга (44)

ЦСКА: 1. Густаво Бусато, 21. Амос Юга, 6. Християн Петров, 2. Юрген Матей, 5. Брадли де Нойер, 10. Маурисио Гарсес, 3. Жеферсон, 7. Джонатан Линдсет, 26. Марселино Кареасо, 14. Тобиас Хайнц (67-Чарлс), 9. Дюкенс Назон (83-Вион)
Треньор: Величко Капланович 

Локомотив Пловдив: 23. Динко Хоркаш, 5. Тодор Павлов, 20. Милош Петрович, 4. Мартин Паскалев, 13. Матеус Силва, 7. Бабакар Дион, 34. Петър Витанов (82-Х. Иванов), 15. Пиер Зебли, 10. Джовани Маркес (71-Каракашев), 14. Димитър Илиев (94-Трупее), 9. Ерик Сорга (82-Александров)
Треньор: Александър Томаш

София, ст.: "Българска армия"
Съдия: Драгомир Драганов 
Жълт картон: Хоркаш (Локомотив Пловдив)

Снимка: Lap.bg