ЦСКА спечели изключително важното си гостуване в Бистрица на третия в класирането ФК ЦСКА 1948 Сф и запази аванса си на върха от 4 точки пред Лудогорец. Те можеше и да са повече, ако съдията Георги Гинчев не бе ощетил Черно море в Разград.  Армейците продължават да крачат уверено към шампионския трофей и днес ще разгледаме 5-те фактора, които държат отбора, воден от Саша Илич, на върха и могат да го изведат до златните медали през лятото.

1. Резервите

Повечето треньори, сред които например е този на вечния съперник Левски Станимир Стоилов, предпочитат да имат ясно изграден състав от титуляри, които всеки мач да играят заедно и да се сработват. Саша Илич обаче не е сред тях. Сърбинът бързо прецени спортно-техническия потенциал в съблекалнята си и осъзна, че трудно може да намери нужното постоянство от едни и същи изпълнители. Затова и се доверява на множество ротации. Но това, което най-силно го отличава, е, че неведнъж той умишлено започва двубоите с по-слаба 11-ка от оптималната, с която разполага. За да разчита на жокери от пейката, които могат да променят мачовете. Със зимното попълнение Хайнц това вече се случи два пъти – срещу Берое и ФК ЦСКА 1948 Сф. И проработи и в двата. Типичен ас от скамейката е и Морено, а фактът, че ЦСКА с огромна разлика е лидер по голове на резерви – цели 16, говори достатъчно за ефективността на решенията на Илич.

2. Разнообразните реализатори

Тобиас Хайнц се превърна в 15-ия различен голмайстор на ЦСКА през сезона, което е много сериозен показател. За сравнение – през цялата минала кампания червените реализатори бяха едва 11. И разликата между първия и втория – Жорди Кайседо и Георги Йомов, бе цели 8 – 16 срещу 8. Сега разнообразието е много по-голямо и отборът не е зависим от един играч. Защото преди година нивото на представянето на ЦСКА се определяше от това дали Кайседо ще има ден. Сега ако не вкара Назон, ще отбележи Гарсес. Или резервата Морено. Или Хайнц, Линдсет, Де Нойер… Или някой от централните защитници след статично положение. Опасността за съперниците дебне отвсякъде.

3. Статичните положения

С идването на Саша Илич ЦСКА започна да полага огромни усилия при отработването на различни статични положения както в атака, така и в защита. И резултатите са безпрецедентни. От началото на сезона армейците са отбелязали цели 9 попадения след изпълнение на корнер! Това е около половината голов актив на всички отбори в долната шестица на Първа лига! А червените са ги постигнали само от стандартни ситуации. Никога в историята си те не са били толкова ефективни в този компонент. Но не само представянето в атака защитава шампионските амбиции на тима. ЦСКА не е допуснал нито един гол от статично положение за цялото първенство! При изминали 23 кръга това постижение също е изключително сериозно и без аналог сред конкурентите в елита.

4. Колективът

Всяко действие на футболистите на  ЦСКА – от излизането на терена, през отпразнуването на головете и взаимната подкрепа при допусната грешка, до радостта с феновете след поредната победа лъха на сплотеност и силен колектив. След сезона във В група армейците нито веднъж не са демонстрирали толкова висок отборен дух, който допълнително се покачва при всеки изминал положителен резултат. И колелото на позитивизма се завърта по начин, който със сигурност не се харесва на конкурента от Разград. И когато през пролетта към това уравнение бяха прибавени и организираните фенове, факторът колектив изглежда много важен. За него също с голяма заслуга е треньорът Илич, при когото почти няма твърди титуляри и резерви – всички водят една битка и помагат с каквото могат в нея. Отборният дух е сериозен фактор в движението на червената машина.

5. Спортният шанс

Неведнъж сме отбелязвали спортния шанс като основния компонент, който донесе много от победите на ЦСКА през сезона. Но добре известен факт е, че в спорта трудно би могъл да постигнеш големи неща, ако съдбата не е на твоя страна. Освен това, когато получиш намигване и възможност от нея, трябва да се възползваш. И армейците го правят по най-добрия начин. Изключително ефективни при ситуациите в атака, които получават, и достатъчно хладнокръвни да се вдигнат в моменти, при които „мирише“ на гол за противника, но късметът ги е покрил. „Късметът идва при силните“, гласи клишето… ЦСКА демонстрира много висока ефективност пред гола и това също е ключов фактор за първото място.

 

Материал на Мартин Костадинов