Неговата голяма уста и талант липсват във Франция. На 39 години шведът продължава да кара другите да говорят за него. Не само на терена, но и извън него. Вестник „Екип” поглежда назад към пътуването на Златан Ибрахимович, откакто напусна ПСЖ през 2016-а...

Дори на 39 години той не е загубил нищо от своя блясък. Качи Милан на върха в Серия А със своите голове и асистенции. Откакто кацна в Ломбардия преди около 10 месеца, Ибра е бил решаващ 24 пъти в 24 мача (18 гола и 6 асистенции). За да повярваме, че казва истината, след 4:2 срещу Ювентус в началото на юли, той не прояви излишна скромност: "Съжалявам, че пристигнах в средата на сезона. Ако бях тук от първия ден, щяхме да спечелим скудетото", сигурен е Златан.

Още едно самохвалство онзи ден, когато декларира: "Аз съм президент, треньор и играч по едно и също време, но ми плащат само за едното." Ибра отново изведе росонерите на преден план и ги накара поне за известно време да забравят за кризата, която ги засегна след напускането на бившия собственик Силвио Берлускони (2017 година). Неговият сънародник Роджър Магнусон (бивш играч на Марсилия) признава, че във френското първенство вече няма друг играч като него в последните години: "Да, Неймар и Мбапе са много силни, но не са характери като Златан."

Ако гигантът от Малмьо продължава да заема по-особено място в галерията на модерните футболни художници, той го дължи не само на своята мощ на терена, но и на своите провокаторски изказвания в санираната медийна среда. Твърде различен е от мълчаливеца Меси например, възползвайки се максимално от свободата на изразяване. Анализира го Франк Хокемилер, който управлява имиджа на много спортисти: „Грубо казано, докато повечето футболисти говорят с ръчната спирачка, през годините Златан си създаден имидж с това особено умение да комуникира. Намирам го за отлично, интересно и силно. Има силата да създава незабавен ефект. Винаги има нещо, което те кара леко да се замислиш и да се усмихнеш. Не се сещам за друг спортист от високо ниво, който да е толкова забавен. В сравнение с Денис Родман, който също има харизмата и чувството за провокация, той добавя шегички и самоирония.”

Докато стягаше куфарите от Париж, той отбеляза, че „е пристигнал като крал, но си тръгва като легенда”, а в Лос Анджелис преди година се изказа в типичния си стил като скандинавски император: „Дойдох, видях и победих. Искахте Златан, аз ви дадох Златан. Благодаря ви. Сега можете да се върнете обратно да гледате бейзбол.”

В последните години шведът усъвършенства изкуството за създаване на двоен имидж. Едновременно арогантен и забавен. При него всичко е хитро изчислено, сигурен е споменатият по-горе Магнусон: „Където и да отиде, Златан създава противоречия, но за всички е очевидно, че го прави нарочно. Много е добър в собственото си популяризиране. Целта му е да говорим постоянно за него и не му пука от критики.”

Последният пример бе преди броени дни, когато звездата публикува загадъчно послание. Пусна си снимка с екипа на Швеция и текст: „От много време не сме се виждали”, загатвайки за евентуално завръщане в националния отбор на родината си. По този повод Йохана Френден, която анализира явлението от години за местния ежедневник "Афтонбладет", коментира: „Тази култура на малки фрази не съществуваше преди в Швеция. В началото беше забавно, но отново и отново хората започнаха да усещат, че е преднамерено и става дума за обикновен маркетинг. Докато изричаше знаменитата реплика на раздяла с ПСЖ, неговите деца носеха фланелки с думите крал и легенда...”.

След години Златан се вижда като бизнесмен и може би това е част от подготовката за неговото следващо амплоа. Затова Ибра не се колебае да използва този гръмогласен търговски образ, консултирайки се с агенция, с която работи в секретост от много години. По този начин той бе пуснал приложение, в което разкриваше сцени от ежедневието си. В случая опитът имаше сравнително слаб успех, който не отговори на очакванията, но в същия дух преди Мондиал 2018 той отново бе направил закачлив намек за завръщане в националния отбор. Но в действителност това се оказа просто начин да обяви партньорството си с един от спонсорите на световното първенство...

„Преди Златан беше винаги спонтантен в общуването си, но може би нещата са се променили оттогава - признава бразилецът Максуел, който му бе съотборник в четири отбора (Аякс, Интер, Барса и ПСЖ). - Неговите забавни и фрапиращи фрази наистина отразяваха това, което той мислеше”, сигурен е Макс. Ритуалните думи на Ибра извираха не само пред камерите, но и в тайнството на съблекалните. Няма как да пропуснем прословутата му фраза към останалите играчи на полувремето на мач в ПСЖ: „Дори децата ми играят по-добре футбол от вас”, изръсил шведът.

Комуникацията на Златан говори много за неговия характер. И е израз преди всичко на мегаломанията му. Човек може да си помисли всичко, но негов близък уверява, че „когато той каже, че е най-добрият, значи наистина го мисли”. За разлика от други големи играчи, които се преструват на скромни, за да не изглеждат арогантни, Ибрахимович винаги е имал вкус към словесната провокация. Дори да е омекнал с течение на времето, шведът обича да предизвиква своите събеседници.

Някои го описват като социалния реванш за хлапето от Малмьо, което израсна в труден квартал, не отвори нито една книга като дете, но започна да катери върха с ожесточеното си желание да бъде нещо повече от другите. Като малък е трябвало да ходи на логопедични курсове, тъй като е имал проблеми с говора, а чувството от това унижение дълго време не е било изчистено. „Няма книжни познания, но е умен и попива всичко около себе си”, споделя Криситан Вилхелмсон, който му бе съотборник в националния отбор. Когато растеш в среда като неговата, трябва да бъдеш корав и умен, за да оцелееш. Да използваш речта като средство за защита и печалба. Дори това да означава да стигнеш прекалено далеч. Веднъж нарече Франция "ла**яна държава" и ядоса легенди на ПСЖ с изказването, че историята на клуба реално започва от 2011 г. с пристигането на катарските собственици.

Влизайки в инвестиционния проект на шведския Хамарби, Ибра подразни и хората в родината си. Затова трябваше да ръси оправдания пред ядосаните фенове на Малмьо. Влезе и в задочен конфликт с националния селекционер Яне Андерсон, но според специалистите „Златан не прави грешки”. Ако изключим изказването за „ла**яната държава”, което бе провокирано от слабо съдийство, шведът винаги спазва граничната линия и не преминава на червено.

В последните седмици името на Ибра отново стана много скандално в Швеция, след като бе публикувана забранената биография на звездата. В нея двама бивши негови съотборници, запазващи анонимност, описват неговото унизително поведение спрямо останалите. Те разказват как е натискал слабите, а голямата взискателност на Златан към неговите съотборници е граничела с тормоз. Рууд Крол, който е работил с шведа в Аякс, отрича подобни твърдения:

„Той беше наистина твърд с другите, но никога не е искал да ги унижава или да се прави на шеф. Когато прецени, че един играч не е достатъчно добър, правеше всичко, за да го накара да се надскочи, защото преди всичко Ибрахимович е победител.” Бихме добавили, че му се прощават много неща, когато видим какво е способен да върши на терена дори на 39 години...

НАКРАТКО
2015 - Когато ПСЖ губи от Бордо с 2:3 на 15 март, Златан нарича Франция "ла**яна държава", но часове по-късно се извинява за репликата си.
2019 - На 29 ноември става съсобственик на Хамарби, като по този начин предизвиква омразата на феновете в родния му клуб и град - Малмьо.

Жозе БАРОСО, EQUIPE, превод на в-к "Тема спорт"