Цели 10 години изминаха, откакто дербито на Милано е значело толкова много в Серия А. За първи път от 2 април 2011 г. срещата между росонери и нерадзури представлява директен сблъсък на първия срещу втория в класирането. Именно сезон 2010/11 се оказа краят на една ера за миланските клубове и започна хегемонията с безкрайните титли на Ювентус.

Откакто за последно Милан и Интер бяха на върха в Италия, много неща се промениха. Начело на росонерите се извъртяха деветима треньори (Алегри, Зеедорф, Индзаги, Михайлович, Броки, Монтела, Гатузо, Джампаоло и Пиоли), а при нерадзурите още повече (Леонардо, Гасперини, Раниери, Страмачони, Мадзари, Манчини, Де Бур, Веки на два пъти, Пиоли, Спалети и сега Конте)! Освен това клубовете по няколко пъти смениха собствениците си, но само едно нещо си остана същото - Златан Ибрахимович. 

Шведът бе част от последния шампионски отбор на червеночерните, макар че не участва в онзи мач на 2 април 2011 година, когато Милан спечели с гръмкото 3:0 и на практика си осигури скудетото. Звездата на вечерта бе бразилецът Алешандре Пато, който по онова време излизаше с дъщерята на Силвио Берлускони - Барбара. Той се разписа още в първата минута, а в 62-ата добави още един гол. Касано от дузпа пък оформи крайното 3:0 (90). Интер, който бе воден от червено-черната легенда Леонардо, остана с човек по-малко заради изгонване на Киву (54), а Милан бе воден от Макс Алегри.

10 години по-късно ролите са същите. С огромна разлика във времето старите познайници Милан и Интер отново влизат в директен спор за скудетото. За да се върне обратно на върха, клубът в черно-синьо е похарчил 353 милиона евро за трансфери от 2011 година насам. Има и найлъскавия треньор в лицето на Антонио Конте (12,5 млн. евро на година), но именно при него започна да се усеща истинският вкус на победата. 

Целта е ясна - да се спечели най-сетне трофей. Нещо, което не успяха да сторят Гасперини, Раниери, Страмачони, Мацари, Манчини, Де Бур, Пиоли, Спалети... Когато настоящият сезон в Серия А завърши на 23 май, ще са изминали точно 10 години без 6 дни от последния трофей на нерадзурите (Купата на Италия през 2011-а при Леонардо).

А ако Интер не успее да запълни тази дупка и сега, рискува да изравни най-дългата си серия без отличие в историята - от 1940 и 1953 (заради Втората световна война тогава са 11 спортни сезона).

Материал на "Гадзета дело спорт"
Превод на "Тема спорт"