Милан продължава похода си към титлата след трудна победа с 1:0 срещу Емполи в среща от 29-ия кръг на италианската Серия „А“, играна на стадион „Джузепе Меаца“. Скъпоценното попадение, бетонирало „росонерите“ на върха в класирането, заби неочакваният герой Пиер Калулу.

Хората на Стефано Пиоли доминираха тотално през първото полувреме, но след почивката и тосканци показаха зъби и на няколко пъти се наложи Майк Менян да спасява гранда от Милано.

След прибавените нови три точки на актива си Милан вече събра 63. „Росонерите“ имат 5 точки преднина пред градския си съперник Интер, но „нерадзурите“ са изиграли два мача по-малко. Емполи остава на 13-ата позиция с 32 пункта, а тимът не познава вкуса на победата в цели 12 поредни срещи в шампионата.

Треньорът на Милан Стефано Пиоли направи само една промяна в стартовия си състав, изковал победата срещу Наполи. На мястото на наказания Тео Ернандес започна Флоренци. Шведската суперзвезда на „росонерите“ Златан Ибрахимович остана на резервната скамейка.

„Росонерите“ се хвърлиха в атака веднага след първия съдийски сигнал. В 9-ата минута дойде дебютната добра възможност за реализиране на гол. Александро Флоренци получи пас на дъгата на пеналта и шутира, но Гилермо Викарио прояви страхотен рефлекс.

Натискът на Милан продължи и логичното се случи в 19-ата минута. Тогава Жиру изпълни пряк свободен удар, но топката се отби в стената, след което се озова в краката на Пиер Калулу и френският защитник препарира Викарио с изстрел в долния десен ъгъл – 1:0.

Доминацията на домакините не спря, докато Емполи играеше прекалено дефанзивно. Флоренци в 36-ата минута пропиля добра възможност за увеличаване на преднината, след като шутът му от малък ъгъл мина на сантиметри от дясната греда.

Чак в 38-ата минута Емполи отправи първия си удар по посока на вратата на Менян. Нанесе го Пинамонти, но би в аут.

До почивката се откриха две възможности за гол пред Жиру. Френският стрелец на Милан обаче не успя да вкара. Той първо би с глава в аут, а след това Викарио се справи с новия му удар с глава.

През първата част „росонерите“ създадоха общо 12 голови възможности, докато Емполи имаше само една.

В 49-ата минута гостите отправиха и първия си точен удар, с който едва не изравниха. След удар отдалеч на Бандинели се стигна до отклоняване с глава на Байрами, но Менян прояви страхотен рефлекс и изби с една ръка. Малко след това френският страж отказа и Журковски, и  Байрами, пробвал да вкара директно от корнер.

Жуниор Месиас  не успя да преодолее Викарио с удар отдалеч в 56-ата минута. Десетина минути по-късно бразилецът отново пробва да изненада вратаря, но пак не сполучи.

В последната четвърт на мача Милан отново тръгна по-масирано напред, усещайки, че не трябва да вкарва вълка в кошарата. В 83-ата на терена се появи и Ибрахимович, който замени Жиру.

До края домакините удържаха победата си, недопускайки нова издънка в наглед лесен мач и продължават да мечтаят за триумф с титлата през този сезон.

Милан – Емполи 1:0

Голмайстори: 1:0 Пиер Калулу (19')

Милан: Менян, Калабрия, Калулу, Томори, Флоренци, Тонали, Бенасер, Месиас, Кесие, Леао, Жиру

Емполи: Викарио, Какасе, С. Романьоли, Луперто, Фиамоци, Бандинели, Аслани, Журковски, Хендерсън, Байрами, Пинамонти