Без значение дали са привърженици на Милан или не, феновете от цял свят признават, че нидерландското трио на росонерите Рууд Гулит-Марко ван Бастен-Франк Рийкард изцяло промени историята на футбола. Благодарение на своите качества и атрактивната си прическа, празнуващият днес 60-годишен юбилей Гулит остава в съзнанието на поколения привърженици като синоним на прекрасната игра.

Всъщност рожденото име на бъдещата легенда е Рууд Дил и идва от фамилията на майка му Рия, която е чистачка в „Райксмузеум“. Тя е любовница на суринамския учител по икономика Джордж Гулит (или Хулит, както се произнася на нидерландски), който има 3 деца от официалния си брак, но въпреки това обезпечава семейството на извънбрачния си син. Първото запознанство на малкия Рууд с футболната топка е по улиците на квартал „Йорданс“, след което семейството се мести в Амстердам Уд-Уест. Там той играе заедно с Франк Рийкард (или Райкард, отново според местното произношение). Всъщност бащата на неговия приятел Херман е бивш футболист и приятел на собствения му родител, поради което двамата са неразделни.

По време на престоя си в академията на ДВС младокът привлича вниманието на скаути на Аякс. От клуба канят родителите му на разговор, но те нямат възможност да дойдат, тъй като са на работа и предлагат представители на гранда да дойдат в тяхната къща. От Аякс не се съгласяват и така в крайна сметка Гулит се озовава в Хаарлем, където дебютира в елита едва на 16 години, ставайки най-младия играч в историята на Ередивизие. Неговият треньор Бари Хюз е толкова впечатлен от него, че го сравнява с един от най-големите таланти в английския футбол – Дънкан Едуардс, загинал при самолетната катастрофа на Манчестър Юнайтед в Мюнхен през 1968 г.

С Гулит в състава Хаарлем се изкачва от второто ниво на нидерландския футбол до дебютно участие в евротурнирите, което провокира интереса на Фейенорд. През 1982 г. той е закупен за 500 000 долара и само 2 години по-късно печели всичко с ротердамци, включително и приза за Футболист на годината. Това не пречи треньорът му Тайс Либрехтс да го третира расистки, наричайки го „черньо“. През 1985 г. Гулит преминава в ПСВ Айндховен за неудоволствие на феновете на Фейенорд срещу 600 000 долара. Там следват две поредни титли и приза за Футболист на годината в Нидерландия, което кара собственикът на Милан Силвио Берлускони да извади за него умопомрачителните 8,9 млн. долара.

Въпреки началните проблеми с адаптацията скоро Гулит свиква с калчото и през 1987 г. е определен за носител на „Златната топка“, която посвещава на намиращия се в затвора Нелсън Мандела. Още по време на престоя си във Фейенорд той записва няколко песни с реге групата „Revelation Time“, но най-големият им хит е песента „South Africa“ от 1988 г., появила се като знак на протест срещу политиката на апартейд, водена в ЮАР. Години по-късно Гулит има възможност да се срещне лично с южноафриканският политик, който му казва: „Сега имам много приятели, а когато бях в затвора, ти бе един от малкото“.

Що се отнася до престоя му в Милан, първоначално Гулит е използван отдясно на атакуващото трио, включващо още Ван Бастен и Пиетро Вирдис, но впоследствие Ариго Саки променя схемата на такава с двама нападатели. Успешните му игри на Ботуша се пренасят и в националния отбор, където той е с голяма заслуга за триумфа на Евро’88 във ФРГ. За съжаление, постепенно контузиите лимитират неговите участия, а лимитът от трима чужденци още повече ограничава изявите му.

През сезон 1993/94 Гулит отива под наем в Сампдория и дори се отчита с победен гол срещу Милан, но повторното му завръщане на „Сан Сиро“ не му носи никакви позитиви. През 1995 г. нидерландската звезда изненадващо се оказва в Челси и след първоначалните идеи на мениджъра Глен Ходъл да го налага като либеро, всичко постепенно си идва на местата. Когато Ходъл поема Англия, нидерландецът става играещ треньор на сините и ги извежда до успех за ФА Къп – техен първи трофей от 26 години. Добрите резултати и пропагандирания от него „секси футбол“ обаче не гарантират нищо и след спор с борда на директорите Гулит е уволнен. Това не е първи случай, в който звездата има конфликти с някого, след като несъгласието му с тактиката на Дик Адвокаат му затваря вратите на националния отбор. Впоследствие проблемите ще продължат и в Нюкасъл, където той така и не намира общ език със звездата на тима Алън Шиърър и капитана Робърт Лий.

Двата му периода като помощник-треньор на националния отбор на Нидерландия могат да се считат за успешни на фона на авантюрите в ЛА Галакси и Терек, като приемането на офертата от Рамзан Кадиров очевидно е в разрез с пропагандираните от самия Гулит негови разбирания. В личния си живот той също е непоследователен – има 3 брака, последният от които е с племенницата на бившия му съотборник във Фейенорд Йохан Кройф – Естел. В последните години Гулит се изявява като анализатор и автор на книга с претенциозното заглавие „Как да гледаме и разбираме футбола“, но успехите му на терена са му гарантирали място в пантеона на най-великите.

Материал на "Тема спорт"