Битката за титлата в Италия продължава, след като Милан и Интер не сбъркаха в неделя, а разликата от 2 точки на върха се запази. Росонерите надиграха трудно Фиорентина с 1:0 у дома, а нерадзурите се справиха с Удинезе като гости – 2:1.

Интер изостава не само в точките, но и в директните мачове, но за сметка на това програмата на прекия съперник изглежда малко по-взискателна. Милан има две гостувания и само едно домакинство, докато при нерадзурите е обратното – два мача вкъщи и само един навън. Съперниците на росонерите също на хартия са по-трудни. Тимът на Пиоли играе срещу деветия Верона, осмия Аталанта и 11-ия Сасуоло, докато всички противници на Интер са по-надолу в класирането – Емполи, Каляри и Сампдория.

Идната неделя Милан е гост на „фаталната“ Верона, където в исторически план росонерите 2 пъти вече са губили титлата. В митологията на калчото е сезон 1989/90, когато при равни точки титлата трябва да се решава с допълнителен мач. До такъв обаче не се стига, тъй като Наполи с Марадона става шампион заради загубата на Милан с 1:2 на „Бентегоди” в предпоследния кръг. Във въпросната кампания веронци на практика са изпаднали в Серия Б, но това не им пречи да спрат фаворита, воден от Ариго Саки. Марко Симоне открива за росонерите (33), но домакините обръщат чрез Сотомайор (63) и Пелегрини (89). Играчите на Ариго Саки се изнервят, а реферът Ло Бело гони треньора и още трима с червени картони в последните минути (Рийкард, Ван Бастен и Костакурта).

През 1973 г. Милан, воден от великия Нерео Роко и със „златното момче” Джани Ривера на терена, също изпуска скудетото заради загуба на „Бентегоди“ – този път с 3:5 в последния кръг. Тогава на върха се качва Ювентус, а за „фаталната” Верона години по-късно се открива възможност да отмъкне титлата от ръцете на червено-черните за трети път в исторически план.

Аргументи да се случи нещо подобно не липсват. Тимът на Игор Тудор прави силен сезон и минава за един от най-коварните отбори в Серия А. През октомври на „Меаца“ веронци показаха остри зъби и дори поведоха с 2:0, но Милан все пак се вдигна и някак стигна до обрат за 3:2.

Другите два съперника на росонерите също не са в лесната графа. Срещу Аталанта все още е пресен споменът за загубата с 0:5 в Бергамо през декември 2019-а, докато Сасуоло също се доказа като неудобен противник и вече открадна 3 точки от лидера. Това се случи при победата неровердите с 3:1 над Милан насред „Меаца“ през ноември.

Плюс за Стефано Пиоли е липсата на ангажимент в други турнири, докато Интер е натоварен допълнително с финала за Купата на Италия срещу Ювентус на 11 май.

Програмата на нерадзурите на хартия е по-лесна, но крие и подводни камъни. Емполи на Андреацоли може да хапе сериозно фаворитите. Това се видя съвсем наскоро при обрата от 0:2 до 3:2 срещу Наполи. Каляри пък e близо до дъното, но също е способен на изненади. През март сардинци измъчиха Милан и паднаха вкъщи само с 0:1. Със сигурност ще се хвърлят на 100% и срещу нерадзурите, тъй като смениха треньора и все още са сериозно застрашени от изпадане.

За да стане шампион, Милан има нужда от 7 точки в оставащите 3 кръга, тоест може да си позволи една грешна стъпка под формата на равенство. Ако двата отбора на върха завършат с равен актив, шампиони ще бъдат росонерите заради предимството си в директните сблъсъци.

Материал на Никола Стефанов, в-к "Тема спорт"

Снимка: БГНЕС