Името му е показателно: Хакан. На турски означава владетел, император. Звучи добре, работи страхотно. Чалханоглу управлява и бди над Серия А, професор, който обяснява урока по час и половина на седмица (понякога три), които има на разположение. Това е обогатяване за всички. За неговите съотборници, за треньора и за клуба му Интер.

Това е добре преди всичко за Симоне Индзаги. Тези, които са работили с настоящия треньор на нерадзурите, казват, че най-доброто му качество е да намира най-добрата позиция за играчите, които пуска на терена от мач на мач. След това има избори, променящи живота. Индзаги се гордее с три решения в кариерата си. В Лацио превърна Луис Алберто в необикновен полузащитник и Балде Кейта, който стана нападател от втора линия с 16 гола в първенството, след като е бил единствено крило до момента. А сега и Чалханоглу. Той стана плеймейкър след нощ, прекарана в мислене, между 1 и 2 октомври 2022 г. Това бяха часовете след загубата срещу Рома (1:2 на „Меаца“) с разочароващия Кристян Аслани и контузения Марцело Брозович.

Тази нощ дойде просветлението Или инстинктът. На следващата сутрин в „Апиано Джентиле“ идеята е споделена първо с техническия персонал, а след това и със самия Чалханоглу. Който два дни по-късно играе в новата си роля като титуляр в Шампионската лига срещу Барселона. Тази вечер турчинът ще вкара единствения гол в мача. Но друго е това, което убеждава.

Оттам нататък беше ескалиращ взрив. Хакан като плеймейкър днес е на върха на съвършенството – например в дългите пасове, за които Брозович дори не си е помислял. Подаването за Димарко срещу Юве изненада само онези, които не следят постоянно изпълненията на номер 20 на Индзаги. Или тези, които не живеят в Апиано, защото на тренировка двамата го правят, както дишат, със същата честота. Чалханоглу не е скъперник с изпълнения като това. Той показва бижутата си винаги, когато може, за своите ученици/съотборници и фенове. След това, разбира се, има вариации по темата. Тези 61,5 метра в неделя вечерта с много специфична траектория са различни от приблизително 40-те в Бергамо срещу Аталанта, които поставиха Дармиан в позиция да получи дузпа. Но и двете създадоха златни възможности. Ето това е Чалханоглу. Той е чисто злато, режисьор, който се вписва добре в галерията от велики полузащитници в историята на Интер. Той е играч, който провокира забележителни сравнения.

А за опонентите му е трудно да го удържат. Хакан действа като плеймейкър от година и половина и нито един от съперниците не е успял да го опази или изключи от играта.

Всъщност Интер постигна голям удар с него. Пиеро Аузилио изпрати скаути да го следят дълго време по време на престоя му в Леверкузен, след което пътищата на спортния директор и полузащитника се пресякоха отново през 2021 г. след сърдечния проблем на Кристиан Ериксен по време на Евро 2020. Сделката приключи за 24 часа. Това бе удар на гордостта, технически и икономически сензационен. Тъй като този безплатен трансфер на халфа от Милан днес е играч, който на пазара не би имал цена по-ниска от 60 милиона евро, дори като се има предвид личната му карта, според която в четвъртък (б.р. – днес) ще навърши 30 години. Хакан никога не е изглеждал толкова добре. Той е в най-добрия момент от кариерата си и продължава в израстването и познаването на ролята си. Той поглъща видеозаписи, предоставени от щаба на Индзаги, изучава защитните състави, разбира как и къде да удари слабите места на съперника.

Тези изпърления, тези дълги подавания първо се измислят и след това се осъзнават: не само инстинктът ръководи турчина. Хакан е главата и сърцето заедно. За три години той подреди живота си, преобърна го: смени цветовете в Милано и позицията си на терена. Днес всички в Интер му завиждат. Той е много добър, защото първо чете какво се случва на терена и предоставя знанията си на другите. Вижте Димарко при това подаване от 61,5 метра: той спринтира, знаейки, че топката ще дойде при него. Колко хубаво е да имаш такъв съотборник.

Давиде СТОПИНИ, „Гадзета дело спорт“, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС