На 19 май 2010 г. борда на директорите на Ювентус взе изключително важно решение, което промени бъдещето на клуба. За президент на Юве беше избран Андреа Аниели.

Преди 10 години Ювентус беше на кръстопът, след завръщането след заговорът срещу клуба наречен „Калчополи“ тимът се завърна ударно и отново игра в Шампионската лига. Впоследствие обаче нещата не се получаваха, слабо ръководство, лоша трансферна политика, резултати нетипични за клуб от мащабите на Ювентус. Може би доста отбори тогава се смяха, че Ювентус е в тази ситуация, но много от тях и до ден днешен не могат дори да спечелят трофей. Естествено в клуба имаше и нещо много важно, а именно всичко беше насочено към построяването на новия стадион тогава под името „Ювентус стейдиъм“. Тогава тимът домакинства на „Олимпийския стадион“ в Торино.

В края сезон 2009-2010 Ювентус беше в ужасна ситуация. Седмо място в Серия А, отпадане на четвъртфиналите в турнира за Купата на Италия, отпадане в груповата фаза на Шампионската лига, а след това и отпадане на осминафинал в Лига Европа. Взето е решение, че трябва да се направи спешна промяна. Подмяна на ръководството е спешна.

Тогавашният президент Жан Клод Блан е сменен лично от Джон Елкан (собственикът на ФИАТ и внук на Джани Аниели). Той назначава за президент на борда на директорите Андреа Аниели. Така той става третият представител на фамилия Аниели, който ръководи Ювентус след дядото си (Едуардо Аниели), вуйчо си (Джани Аниели) и бащата си (Умберто Аниели). Андреа Аниели е син на големия Умберто Аниели, който през 60-те години поема клуба и прави същинска революция в клуба. Естествено фамилията Аниели винаги е част от Ювентус, но поради една или друга причина на поста на клуба са и хора, които определено нямат капацитет да бъдат директори, президенти и шефове в клуба.

Андреа прави много важен ход като привлича Джузепе Марота от Сампдория. Човек, който определено знае как да направи успешен трансфер. Впоследствие Марота ще направи трансфери, които няма да костват много пари на клуба или почти никакви – като свободни агенти са привлечени играчи като Пол Погба, който тогава все още не е известен за никой и Андреа Пирло.  Към клуба се присъединява и любима фигура на феновете легендарният Павел Недвед. Друга важна фигура е Фабио Паратичи.

Аниели взема и тежко решение назначава Джузепе Марота на мястото на Роберто Бетега, който е един от най-големите приятели на баща му Умберто, но той вижда начина на работа, че именно Марота е човекът, който може да помогне много на Ювентус.

Първият сезон е тежък, последен преди Юве да се завърне у дома. Тимът отново домакинства на „Олимпийския стадион“ в Торино. Отново седмо място в Серия А, отпадане в четвъртфиналите за Купата и отпадане в груповата фаза на Лига Европа. Аниели греши с първия си ход да привлече за треньор Луиджи Дел Нери, но не греши с хода да върне Антонио Конте в клуба като треньор за началото на сезон 2011-2012.

Ренесансът в Ювентус започва още през следващия сезон 2011-2012. Ювентус вече играе на новия стадион и тимът става шампион за първи път от сезон 2005-2006, а това е само началото. „Ювентус стейдиъм“ е страхотно бижу, построено на мястото на стадион „Деле Алпи“. Съоръжението е най-хубавият стадион в Италия и първият нов в страната от доста години насам. Ювентус открива свой собствен музей с всичките успехи на клуба, към стадиона е и основният фен шоп на клуба. Правят се и обиколки на стадиона. На територията на стадиона се намира и медицинският център J medicial. Впоследствие се открива и хотел J hotel. През 2017-а година Ювентус вече има и женски футбол, виждайки все по-голямата популярност на женския футбол в световен мащаб. Клубната телевизия се развива много сериозно и придобива съвсем нов вид. От маркетингова гледна точка, клубът придобива нови измерения. От лятото на 2017-та година отборът се сдоби и с ново лого. Открита е и нова тренировъчна база, освен тази във Виново през 2018-а година. Приходите на клуба скачат от 156 милиона евро през 2010 до 494 милиона евро през тази година, която още не е и завършила.

От гледна точка на трансферите Марота прави чудеса в Юве. Пол Погба е развит до такава степен в клуба, че впоследствие е продаден на Манчестър Юнайтед, ставайки тогава най-скъпият футболист в света. Определено най-голямото постижение е привличането на Кристиано Роналдо от Реал Мадрид. С привличането на Роналдо Ювентус показва на всички, че тимът вече е основен фактор.

Фактите от управлението на Андреа Аниели начело на Ювентус са следните – 8 пъти пореден шампион на Италия, четири пъти носител на Купата на Италия, тимът не беше печелил трофея от сезон 1994-1995, преди да го спечели отново през сезон 2014-2015, четири пъти носител на Суперкупата на Италия. Два пъти финалист в Шампионска лига 2015 и 2017, тимът не беше се класирал на финал в най-силния европейски клубен турнир от сезон 2002-2003. Аниели получава и още едно признание през 2017-а година е назначен за председател на Европейската Клубна Асоциация, на която е председател и до днес.

За съжаление Аниели все още не успява да постигне най-голямата си мечта, а именно да види Ювентус да вдига Шампионската лига, но и това ще стане. Емблематична е снимката от финала през 1996г. в Шампионската лига, когато младият Андреа Аниели гледа финала срещу Аякс с вуйчо си Джани Аниели. От Джани и Умберто Аниели Андреа попива много и определено можем да кажем, че той направи факт революцията в Ювентус през новия век. Ювентус отново се завърна там където му е мястото на върха, а клубът води изключително правилна политика, която е премерена и за разлика от много други клубове Ювентус се намира на страхотно позиция благодарение на Аниели.

Мечтите на Андреа Аниели нямат край, а той има още много какво да даде на клуба.

Историята продължава…

Fino La Fine! Forza Juventus!

Материал на Juventusbulgaria.com