Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос. 

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности.

Днес публикуваме материал на Руси Николаев, който анализира изтичането на информация в Байерн Мюнхен от последните дни.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

 


В Байерн Мюнхен отново плъзна "къртица". Дали става дума за футболист, агент или ръководител, никой няма представа. Едно обаче е сигурно - изтичането на информация е често срещано явление на стадион "Алианц Арена".

През уикенда спокойният по природа вратар на баварците Мануел Нойер даде гневно интервю, в което изрази своето разочарование, че в пресата се появяват детайли от преговорите му с шефовете за нов договор.

Ако интервюто беше на футболист с буен характер - да го разбереш. Но този шлифован футболен дипломат Нойер рядко изпуска нервите си. А в случая говорим за добре премислено интервю за престижна медия, а не за емоционален коментар до рекламните пана след вълнуващ мач.

Една от причините Пеп Гуардиола да напусне Байерн през 2016 година беше именно "къртицата". Никой не знаеше кой е предателят, но треньорът беше гневен. Обсене да намери предателя. И към края на третия си сезон в Мюнхен се отказа. След което се отказа и от Байерн.

"Моите отношения с играчите са по-добри от всякога. Но когато кажа нещо в частен разговор с отбора, думите ми се появяват по медиите на следващия ден. Изживях нещо подобно в първата си година тук, а също и през втория сезон. Опитвах се да се боря по време на първата година, но нямаше успех", бе заявил тогава Гуардиола.

"Къртици" имаше и по време на Карло Анчелоти и Нико Ковач. И двамата си стигнаха багажа почти за еднакъв период от време - цял сезон и малко отгоре. Защото бяха предадени от близък до отбора човек. Или направо от човек вътре в съблекалнята. Дали е футболист, лекар, масажист, помощник-треньор? Само можем да гадаем. Но и при двамата имаше изтичане на информация относно техни думи и действия в съблекалнята.

Лично аз имам няколко заподозрени, които си прибират мюнхенската заплатка от години, но няма да споменават имената им, тъй като нямам доказателства. Но се замислете - сменят се играчи, треньори... Има обаче лекари, масажисти и помощници, които си стоят там. Уж за по-добрата "семейна атмосфера".

Но както преди, така и сега, в това "семейство" очевидно има лицемери, чийто катран е пуснат безпощадно в кацата с меда. След случката с капитана Ману всеки очаква да бъде предаден в следващия момент. Каза го и направилият революция с вратарския пост Нойер: "Байерн не е бил такъв, не го познавам като такъв клуб". Очевидно не си го познавал добре, Ману.

Не съм адвокат на Нойер и ако завъртим една теория на конспирацията, "къртицата" може да се окаже и... той. Връзва се, защото е в Байерн от 2011 година и изтичането на информация тези дни дойде от негови разговори с босовете. Работата е там, че в Мюнхен точно в момента са като в напрегнат шпионски трилър и всеки може да е този, който Гуардиола търсеше почти три години като детектив.

В Байерн отдавна се бият в гърдите, че са финансово стабилни и независими, но в този голям европейски клуб има някакъв упадък на морал. Скандалите са прекалено чести и магнетични (данъците на Ули Хьонес; часовника на Карл-Хайнц Румениге; "златната пържола" на Рибери; глупостта с продажбата на  "расовия млад жребец" Кроос в замяна за "старата кранта" Алонсо; освобождаването на Хайнкес след требъл; освобождаването на медика-чудо Мюлер-Волфарт след над 40-годишна вярна служба и други). Скандали, които не кореспондират с икономическото здраве и спортните успехи.

Но и в природата е така, само трябва да излезете от града (след карантината) и да се разходите на село. Виждали ли сте следи от къртица? Купчина пръст, под която има таен отлично изкопан дълъг проход. Къртицата няма зрение, но за сметка на това чува отлично, мълчи и има много остри нокти. Охранена е и се чувства прекрасно в подривната си дейност, докато другите я търсят там, където нея вече я няма...

 

Руси Николаев, специално за Gol.bg