Италианският хегемон Ювентус официално спечели деветата си поредна титла в Серия "А". Според мнозина специалисти и фенове това е най-слабият отбор на "бианконерите" по време на историческата им доминация на Ботуша.

За виновник е набеден треньорът Маурицио Сари, под чието ръководство торинци нямат облик и допускат много голове във вратата си. Но на какво се дължат проблемите на Юве?

Системата на Сари е коренно различна от тази на бившия треньор Макс Алегри. Настоящият състав е сглобен за друг тип футбол, но както каза Маурицио, ще е грешка, ако веднага започне с резките промени. В отбрана той залага на най-редкия и най-труден тип игра – зонална защита. И това е една от причините Юве да допуска много голове.

Отделно той предпочита вертикална игра и дълбока преса с милиони рискови подавания. Целта е противниковата отбрана да се разкъса на парчета. Футболистите трябва да играят бързо с едно или две докосвания. А при Алегри бяха свикнали темпото да е по-бавно с изненадващо превключване на ритъма.

Най-големият проблем пред Юве е, че не всички играчи са подходящи за стила на Сари. Системата му е комбинация от най-рисковите и трудните елементи едновременно. Освен зоналната защита, тя е високо изтеглена, залага се още на агресивна преса и търсене на топката с бързи подавания.

И месец юли се превърна в истински кошмар за Юве. През него отборът претърпя фиаско, а най-големият провал дойде срещу Милан на "Сан Сиро", където бяха допуснати 4 гола за 18 минути... Но, за да бъдем напълно обективни, трябва да признаем, че виновник за това не беше единствено Сари. Имаше съвкупности от няколко причини.

Матайс де Лихт не игра срещу "росонерите" и Сасуоло (3:3), Леонардо Бонучи срещу Удинезе (1:2). А през този сезон двамата са основните защитници в и без това трудната отбранителна тактика на Сари. С Милан Бонучи и Даниеле Ругани по някаква причина поддържаха социална дистанция. На "Дачия Арена" Алекс Сандро се провали на два пъти. Въобще, голяма част от попаденията идват от индивидуални грешки.

А отсъствието на Де Лихт вече започва да се отразява сериозно на Юве. След колебливото начало на кариерата си в Италия, нидерландецът става все по-важен за отбора и пасва идеално в тактиката на Сари. Той успя да разбере идеите на треньора, поправи грешките си и това, съчетано с феноменалната му физика, го превърнаха в истинско чудовище. Той унищожава всичко, което се появи в неговата зона. Понякога прави грешки, това е неизбежно, особено, когато сте на 20 г. Вече и Бонучи бледнее пред представянето на Де Лихт.

Той повтаря еволюцията на Джорджо Киелини и наистина прилича на него по сила и класа. Но ще стане много по-добър от ветерана, ако продължава да се развива с това темпо. Бъдещето на Юве се намира в центъра на защитата, където е още и Мерих Демирал. Той и Де Лихт са динамични и бързи глигани, способни да контролират големи зони. Пасват перфектно на стила на Сари, но дали той ще има време да го развие?  

Ясно е, че треньорът действа бавно, както вече обобщихме, и има нужда от време, докато идеите му се видят на терена. В Италия може да разполага с него, защото конкуренцията отново не е на най-високо ниво. Но дали ще го получи в Шампионска лига, голямата цел на Ювентус? Евентуално отпадане от Олимпик Лион може да коства поста на спеца, защото "бианконерите" са притискани от времето. Целта е 35-годишният Кристиано Роналдо да бъде максимално използван в този турнир, но ако Сари и отборът не намерят правилния баланс до август, може и да има промени.

Едно е сигурно, скоро ще разберем колко време ще издържи бракът между Сари и "Старата госпожа" и евентуално през следващата пролет, ако получи време, ще видим дали е успешен.

Веселин Коларов, Gol.bg