Каляри победи с 2:0 новия-стар шампион на Италия Ювентус в мач от 37-ия кръг на Серия "А", игран в Сардиня.

В герой за домакините се превърна Лука Галиано, който дебютира в калчото като титуляр. Нападателят откри още в началото на срещата, а после асистира на Джовани Симеоне, който оформи крайния резултат.

Така Каляри записа първа победа над торинци от 2009 г., когато отново се наложи с 2:0. Срещата беше без значение и за двата отбора, но островитяни прекъснаха серията си от 8 поредни двубоя без победа, в които допуснаха 4 загуби.

Първи минути за Юве в елита пък записаха Лука Дзанимакия (22 г.) и Дауда Пеетерс (21 г.), които се появиха в игра през второто полувреме. 


Дебют за Каляри като титуляр направи 20-годишният Лука Галиано, който преди срещата имаше едва 7 игрови минути в Серия "А". До него в предни позиции действаха Жоао Педро и Джовани Симеоне. Кристиано Роналдо не получи почивка, въпреки че Юве вече спечели деветата си поредна титла. Той игра, защото се бори с Чиро Иммобиле за голмайсторския приз Капоканониере.

Преди мача португалската звезда имаше 31 попадения, асът на Лацио 34. В атака до Роналдо започнаха Федерико Бернардески и Гонсало Игуаин, чийто рекорд от 36 гола за сезон в калчото Иммобиле е на път да счупи. Титуляр за шампионите започна и 22-годишния Симоне Мураторе.    

Първото полувреме в Сардиния беше много интересно и положения пред двете врати не липсваха. Младите Лука Галиано и Симоне Мураторе отправиха по точен удар за двата отбора, а в 7-ата минута Краньо спаси шут на Гонсало Игуаин.

60 секунди по-късно домакините поведоха. Федерико Матиело получи подаване на далечната греда и с едно докосване продължи към Галиано, който от непосредствена близост матира Джанлуиджи Буфон за 1:0! После и самият Матиело можеше да вкара, но легендарният вратар изби изстрела му от движение.

В 16-ата минута Кристиано Роналдо се разписа, но голът беше отменен за засада. След малко повече от половин час игра Юве пропусна да изравни. Леонардо Бонучи стреля от воле от границата на наказателното поле, но покрай лявата греда. После Игуаин получи хубаво подаване, засече атрактивно, но в аут.

В 45-ата минута изстрел на Родриго Бентанкур по земя беше спасен от Краньо, а в следващата атака Каляри удвои преднината си. Галиано изведе Джовани Симеоне с прецизно подаване и нападателят шутира покрай лявата греда. Буфон се намеси неубедително и топката влетя в мрежата му за 2:0 за Каляри! До края на полувремето Миралем Пянич пропусна да изравни от фаул.

5 минути след подновяването на играта опасен удар на Жоао Педро излезе в аут, а после Краньо на още два пъти показа класа. Той първо изби мощно изпълнение на Мураторе. От последвалия корнер Алекс Сандро засече с глава, но отново вратарят на домакините беше на мястото си.

После Роналдо пропусна да се разпише, а в 70-ата минута Симеоне можеше да направи резила на Юве пълен. Той надигра защитата на гостите и се озова на чиста позиция, но мерникът му изневери и топката мина много встрани от целта. До края така и не падна нов гол и Каляри спечели с 2:0.

Каляри – Ювентус 2:0

Голмайстори: 1:0 Галиано (8), 2:0 Симеоне (45+2)

Каляри: Краньо, Валукиевиц, Чепители, Клаван, Фараго, Рог (49-Палоши), Йонита, Галиано (46-Ликоянис), Матиело, Симеоне (84-Бирса), Педро (88-Перейро)
Треньор: Валтер Дзенга

Ювентус: Буфон, Куадрадо, Бонучи, Ругани, Сандро, Бентанкур (76-Пеетерс), Пянич (61-Дзанимакия), Мураторе (60-Матюиди), Бернардески, Игуаин (88-Оливиери), Роналдо
Треньор: Маурицио Сари

Ст.: "Сардиния Арена"
Съдия: Давиде Герсини
Жълти картони: Рог, Педро (Каляри); Пянич (Ювентус)