След назначаването на Андреа Пирло за треньор на Ювентус, всеки привърженик на "бианконерите" си задава въпроса на каква схема ще се спре легендарният халф.

Той загатна, че може да продължи да използва 4-3-3, но каза, че няма да робува на една формация. Така и не видяхме Маестрото да води младежкия отбор на торинци, където щяхме да добием представа за идеите му.

Само девет дни, след като пое младоците на Юве, Пирло откликна на поканата на Андреа Аниели да смени Маурицио Сари.

Новият сезон в Серия "А" започва след броени седмици и това още повече засилва любопитството относно предпочитания от Пирло футбол.

Ювентус на латински означава "младост" и това изглежда доста подходящо, като се има предвид, че треньорът е млад и неопитен, но обяви, че ще разчита на много тичане и бързо отнемане на топката. Все елементи, които липсваха на "черно-белите" през последните години.

Все още има части от мозайката, които Пирло иска да допълни, но Sportsmail се нае да направи тактически анализ на идеите на младия спец.

  • Трима защитници

Изглежда, че Маестрото ще се придържа към схема 3-4-1-2. Този ход връща Юве към ерата на Антонио Конте, човекът дал началото на този доминиращ марш от девет поредни титли.

Първоначално тримата централни защитници ще са Мерих Демирал, Леонардо Бонучи и Джорджо Киелини. Матайс Де Лихт трябва да се върне от контузия в края на октомври, след което ще заеме своето място на терена. Най-вероятно за сметка на 36-годишния капитан на Юве.

Изборът с трима централни защитници е продиктуван от две нужди: позволява на отбора да се защитава с петима бранители в трудни моменти и предлага по-голяма сигурност пред Войсчех Счесни при статичните положения.

Това пък означава, че фланговите футболисти ще имат далеч по-голяма роля, отколкото при Маурицио Сари. Имената на Алесандро Флоренци и Робин Госенс са свързвани с Юве. Но дори и нито един да не пристигне, Пирло има на разположение Хуан Куадрадо и Алекс Сандро.

  • Опции в средата на терена

Пирло е длъжен в тази част от терена да не следва тактиката на Сари, която толкова много дразнеше феновете и борда на директорите. Дълго владеене и разиграване на топката... Да, Юве спечели много мачове, но в нито един момент не показа вълнуващ футбол.

Пристигането на Уестън Маккени от Шалке беше изненадващо. Но американецът ще отвори нови тактически варианти пред Пирло. Той е способен да играе като десен бранител, централен защитник, халф, дори и като атакуващ полузащитник.

22-годишният Маккени е способен да диктува играта в защита и средата на терена, което ще се окаже полезно допълнение, ако Пирло реши да варира между схемите на игра, даже и по време на мачовете.

Решението да има все по-голям брой млади халфове не е случайно. Родриго Бентанкур (23), Артур (24), Адриен Рабио (25), даже и Федерико Бернардески (26) и Деян Кулушевски (20). Всички те гарантират енергия и креативност и по този начин ще се облекчи 35-годишният Кристиано Роналдо, диригентът и оркестърът на Юве.

Рабио беше най-добрия футболист на Юве след рестарта на футбола, Бентанкур не спира да се развива. Артур пристигна за голяма сума, а Кулушевски е безспорен талант. Очаква се халфовете да изразходват много енергия, така че Пирло трябва да има голям избор, за да може да прави ротации в средата на терена.

  • Джеко – плеймейкър? 

Според Corriere dello Sport, Пирло е казал, на Един Джеко, че ще му отреди нова роля в схемата. Босненецът ще играе зад Кристиано Роналдо и Пауло Дибала. На хартия това изглежда странно, но съжителство между трима велики играчи с различни и допълващи се характеристики, може да се окаже майсторски удар. Джеко е техничен и много силен във въздуха, Роналдо остава феномен, а Дибала е играчът, който липсваше в Торино от времето на Алесандро Дел Пиеро.

Джеко със сигурност ще отваря пространства за Роналдо и Дибала, което ще направи двамата още по-опасни. Сетете се за прийома на Дидие Дешан в националния отбор на Франция и задачата, която има Оливие Жиру. Босненецът е готов да приеме новото предизвикателство в безпрецедентна за него роля. Смяна на позицията на 34 годишен футболист не е лесна задача, но с партньори като Роналдо и Дибала може и да се получи.

Дали наистина това е идеята на Пирло, ще разберем в течение на сезона. Едно е сигурно, Маестрото няма да робува на една схема, има и достатъчно поливалентни футболисти, които могат да изпълняват много роли на терена. Дали пък Пирло няма да се окаже нещо между Конте и Макс Алегри, който обичаше да сменя тактиката в течение на срещите?

Превод на Gol.bg