Италианският хегемон Ювентус официално обяви завръщането на Алваро Мората.

Нападателят ще играе при "бианконерите" под наем от Атлетико Мадрид срещу 10 милиона евро. Следващото лято те могат да го купят срещу 45 млн. евро.  Ако закупуването на Мората стане през 2022 г., тогава той ще струва 35 милиона евро.

Но завръщането на Мората раздвои тифозите на Юве. Едната част са доволни, защото именно с "черно-белия" екип стрелецът изигра най-добрите години в кариерата си до момента. Другите пък предпочитаха Луис Суарес, Един Джеко или останалите спрягани за "старата госпожа" имена.

Техният довод е, че от 2014 г. насам Мората е осъществил 5 трансфера на стойност 245 млн. евро. И за това време той нито един път не е вкарвал повече от 15 гола на сезон за първенство. Нито за Реал Мадрид, нито за Челси, нито за Атлетико Мадрид. Все големи клубове... 

Но статистиката е категорична, че Мората бележи в големите мачове, най-вече в Шампионска лига, мечтата на Юве. Той има 57 мача в турнира с 14 попадения. До тук нищо впечатляващо. Но като обърнем внимание на съперниците, срещу които се е разписвал, картинката коренно се променя.

Първите му попадения за Юве в ШЛ са в 1/8-финалните битки с Борусия Дортмунд през 2015 г. Мората вкара в първия мач за победата с 2:1, разписа се и на реванша на "Сигнал Идуна Парк", спечелен с 3:0 от гостите. После беше точен и в двата 1/2-финални двубоя с Реал Мадрид, с което повтори постижението на Фернандо Мориентес с екипа на Монако. Именно заради головете на двамата, Реал беше елиминиран.

Мората първо откри резултата в Италия при успеха на Юве с 2:1, а на "Сантяго Бернабеу" беше точен за крайното 1:1. И голът дойде в момент, в който "бианконерите" изпитваха сериозни трудности в Испания. На финала наказа и Барселона за 1:1, но каталунците вдигнаха трофея след 3:1. Може би именно сезон 2014/15 е най-добрият за Мората до момента.

В следващата кампания той се разписа два пъти за Юве в Шампионска лига, като и в двата случая това стана в груповата фаза – при 2:1 над Манчестър Сити на "Етихад" и при 2:0 над Севиля на Ботуша. После Юве беше елиминиран на 1/8-финалите от Байерн Мюнхен, а Мората се отчете с фантастична асистенция на "Алианц Арена" след фамозен рейд, започнал от половината на Юве.

После Мората се завърна в Реал и в ШЛ се разписа срещу Спортинг Лисабон (2:1), Легия Варшава (5:1) и Наполи (3:1 на "Сан Паоло"). С екипа на Атлетико Мадрид нападателят вкара 3 гола в турнира. Два срещу Байер Леверкузен в групите и безспорно най-важният му за "дюшекчиите" – при 3:2 на "Анфийлд", когато Ливърпул беше детрониран след продължения.

Отделно Мората има попадения в "Ел Класико", на дербитата на Юве с Интер и Милан, за Челси срещу Манчестър Юнайтед и Арсенал, за Атлетико срещу Барса... Т.е, той е "наказвал" голяма част от грандовете, срещу които се е изправял. Тези факти безспорно правят Мората футболист за големите мачове, макар че не е от типа нападатели, които имат поне по 20 попадения на сезон.

Но Мората така и не успя да се превърне в ключова и незаменима фигура, едва ли ще го стори и в Юве, където конкуренцията в предни позиции е страховита. Но фактът,че Мората вкарва в големите мачове, със сигурност е повлиял на Андреа Пирло и компания да се обърнат към него.

Отделно Маестрото търсеше комбинативен централен нападател, който освен да отваря пространства за Кристиано Роналдо и Пауло Дибала, да умее да им осигурява и добри подавания. Нещо, което не беше силата на Гонсало Игуаин и това предопредели бъдеще му. Дали ходът на Юве ще се окаже успешен, предстои да видим. Но едно е сигурно: Мората се е доказал в големите мачове, въпреки че през по-голямата част от кариерата си винаги е бил "втора цигулка".

Веселин Коларов, Gol.bg