Шампионът на Италия Ювентус записа втора поредна победа в Серия "А", след като надделя с 3:1 при домакинството си на Дженоа.

Мачът от 30-ия кръг на калчото предложи интрига в малка част от времето си, след като още до 22-ата минута домакините дръпнаха с 2:0 с голове на Деян Кулушевски и Алваро Мората. Преди попадението на испанеца Кристиано Роналдо направи огромен пропуск, а Джанлука Скамака върна надеждите на гостите в 49-ата минута.

След това Марко Пяца на два пъти изпусна да изравни от чисти позиции, а в 70-ата минута Уестън Маккени сложи точка на спора. С победата Юве събра 62 точки и отново се доближи само на една от 2-ия Милан. Дженоа допусна първа загуба от началото на месеца март и остава на 13-та позиция с 32 пункта.


Пауло Дибала още не е готов на 100% и отново седна на пейката. Атаката на Ювентус поведоха Алваро Мората и голяма звезда Кристиано Роналдо. По крилата те бяха подкрепяни от Деян Кулушевски и Федерико Киеза. Данило започна отляво на защитата, отдясно игра Хуан Куадрадо. 

Кевин Строотман беше наказан за Дженоа, докато Лука Пелегрини и Ленарт Чибора са с контузии. Така един от редките си шансове за изява получи 19-годишният Николо Ровела, чийто бъдещ клуб е именно Ювентус. "Старата госпожа" откупи правата му срещу 18 милиона евро с бонусите, но го остави под наем при "Грифоните" до юни 2022 г.

Юве поведе още в 5-ата минута, когато Хуан Куадрадо преодоля Николо Ровела по великолепен начин и намери Деян Кулушевски, който с техничен шут откри резултат – 1:0! Голът подейства добре за шампионите и те продължиха да диктуват събитията на терена. По-късно Федерико Киеза пропусна да удвои преднината, после Кристиано Роналдо стреля по земя, но покрай целта.

В 22-ата минута нямаше какво да спаси гостите. След светкавична контра, Киеза напредна и излезе на стрелкова позиция. Ударът му беше спасен, а при добавката Роналдо уцели гредата от непосредствена близост. Връхлитащият от втора позиция Алваро Мората вече нямаше как да сбърка и с изстрел по земя преодоля Матия Перин за 2:0!

По-късно Перин улови удар на Кристиано, а Дженоа продължаваше да изпитва сериозни трудности в Торино и не можеше да организира хубава атака, защитата лесно се пропукваше. После удар на Киеза беше блокиран, а Перин изби мощно изпълнение на Адриен Рабио и спаси изстрел на Кулушевски.

В самия край на полувремето Дженоа пропусна чудесна възможност да се върне в мача. Джанлука Скамака с едно движение се освободи от Джорджо Киелини и Матайс де Лихт. Нападателят се озова сам срещу Войсчех Счесни, но вратарят със страхотна намеса изби удара му в корнер, след който не последва нищо интересно.

Малко след подновяването на играта гостите все пак стигнаха до гол. След изпълнение на корнер от Ровела, Скамака беше изпуснат и с глава засече за 1:2! След това резервата Марко Пяца изпусна две огромни възможности да изравни. Негов изстрел първо беше избит с мъка от Счесни, а секунди по-късно хърватинът развинти Киелини. Последва шут от чиста позиция, но крилото не уцели вратата.

Юве отговори чрез Роналдо, който потърси далечния ъгъл на Перин, но сантиметри го разделиха от гола. В 70-ата минута шампионите все пак подпечатаха победата си. Данило изведе току-що появилият се на терена Уестън Маккени. Американецът се измъкна от ръба на засадата и не сбърка сам срещу Перин за 3:1!

Четвърт час преди края Дженоа остана с човек по-малко на терена, след като Давиде Дзапакоста получи контузия, а гостите бяха извършили всичките си смени. В 87-ата минута Алекс Сандро се озова на върха на атаката, но не успя да преодолее Перин очи в очи. В продължението Роналдо, Пауло Дибала и Сандро също пропуснаха да запишат имената си сред голмайсторите, Маккени не уцели вратата и мачът завърши 3:1 за Юве. 

Ювентус – Дженоа 3:1

Голмайстори: 1:0 Кулушевски (5), 2:0 Мората (22), 2:1 Скамака (49), 3:1 Маккени (70)

Ювентус: Счесни, Куадрадо (46-Сандро), Де Лихт, Киелини, Данило, Кулушевски (68-Маккени), Бентанкур, Рабио (84-Рамзи), Киеза (74-Артур), Мората (68-Дибала), Роналдо
Треньор: Андреа Пирло 

Дженоа: Перин, Масиело, Радованович, Кришито, Бираски (46-Гильоне), Ровела (63-Зайц), Бадел, Бехрами (46-Пяца), Дзапакоста, Пандев (63-Шомуродов), Скамака (70-Мелегони)
Треньор: Давиде Балардини

Торино, ст.: "Алианц Стейдиъм"
Съдия: Марко Ди Бело
Жълти картони: Куадрадо, Кулушевски, Сандро (Ювентус); Бехрами, Ровела, Кришито (Дженоа)

Снимка: БГНЕС