Ювентус разгроми Болоня с 4:1 в мач от последния 38-и кръг на Серия А, а радостта им от успеха беше съпроводена и от факта, че "бианконерите" се класираха за следващото издание на Шампионска лига.

Торинци свършиха своята работа днес и чакаха грешка от някой пряк конкурент за топ 4. Такава дойде от Наполи, който не успя да победи Верона у дома. Другият кандидат за място в най-престижния европейски клубен турнир – Милан, спечели гостуването си на Аталанта.

Юве не остави съмнение в по-голямата си класа и продължи добрата си серия срещу Болоня, като записа 10-a поредна победа над този съперник.

Киеза (6'), Мората (29', 47') и Адриен Рабио (45') се разписаха за успеха на "Ренато Дал'Ара", а за домакините Рикардо Орсолини (85') отбеляза почетното попадение.  

Изненадващо голямата звезда на торинци – Кристиано Роналдо, бе оставен на резервната скамейка от Андреа Пирло.

Българинът Валентин Антов започна от пейката, но след почивката се появи на терена и записа над 30 минути, в които се понрави със своята игра. Отборът, воден от Синиша Михайлович, завърши сезона на 12-а позиция с актив от 41 точки.

Ювентус се докопа до ценното 4-о място в класирането, даващо право на участие в Шампионската лига.


Двубоят започна по страхотен начин за "бианконерите", които откриха резултата още в 6-ата минута. Първоначално Адриен Рабио стреля в гредата, но топката се върна в Киеза, който нямаше как да сбърка от непосредствена близост.

И в следващите минути Ювентус беше по-активният отбор на терена, но така и не достигаше до нова голова ситуация пред противниковата врата.

В средата на първото полувреме Шоутен опита удар от разстояние, който обаче попадна право в ръцете на Войчех Шчесни.

Малко преди да измине половин час игра футболистите на Андреа Пирло удвоиха своя аванс. Пауло Дибала действа много добре в наказателното поле и прехвърли технично Лукаш Скорупски, но точно пред голлинията Мората открадна славата от аржентинеца и реализира за 2:0.

В самия край на първата част гостите организираха перфектна многоходова атака, на върха на която се оказа Адриен Рабио и излязъл очи в очи със стража на Болоня хладнокръвно пусна топката покрай него – 3:0.

Само 15 секунди след почивката Паласио прати топката в мрежата на Шчесни, но попадението беше отменено заради засада.

В ответната атака Мората се разписа за втори път, като първоначално голът не беше признат, но след намесата на ВАР се видя, че испанецът е бил в редовна позиция и резултатът стана 4:0.

Малко по-късно Киеза и Дибала имаха добри възможности да направят победата още по-изразителна, но ударите им минаха встрани от целта.

След като измина час игра Паласио можеше да върне едно попадение, но изстрелът на аржентинеца профуча покрай страничния стълб.

Кулушевски прати топката във вратата на домакините за 5-и път в 80-ата минута, но се оказа, че шведът е бил зад гърба на защитата и голът не беше зачетен.

Влезлият като резерва за Болоня – Рикардо Орсолини, успя да се разпише 5 минути преди края на редовното време, с което оформи и крайния резултат.

До края на двубоя гостите на няколко пъти бяха близо до ново попадение, но опитите им не бяха увенчани с успех.

Болоня – Ювентус 1:4

Голмайстори:

0:1 – Киеза 6‘

0:2 – Мората 29‘

0:3 – Рабио 45‘

0:4 – Мората 47‘

1:4 – Орсолини 85‘

Болоня: Скорупски, Томиясу, Медел (Антов – 57‘), Сумаоро, Де Силвестри (Фараго – 68‘), Сванберг, Шоутен (Балдурсон – 80‘), Бароу, Олсен (Орсолини – 57‘), Винято (Сансоне – 57‘), Паласио

Ювентус: Шчесни (Пинсолио – 68‘), Куадрадо, Де Лихт (Бонучи – 46‘), Киелини (Артур – 58‘), Сандро, Данило (Бернардески – 68‘), Рабио, Кулушевски, Киеза (МакКени – 58‘), Мората, Дибала