Италианското правителство одобри отварянето на футболните стадиони с капацитет до 75%, с надеждата до седмици той да нарасне до 100%.

В момента съоръженията са само с 50% заетост по трибуните поради ограниченията от коронавирус. Тази ситуация раздразни клубовете, които от началото на пандемията губят много средства заради липсата на фенове.

Но от сцената на Фестивал дел Калчо в Тренто, заместник-министърът на спорта Валентина Вецали обяви развитието.

"Решението е взето. Капацитетът на стадионите ще е до 75%, на залите до 60%. Надявам се, че до около 15 дни може да стигнем и 100%. Това е малък знак за подкрепа в света на спорта", заяви Вецали, която е шесткратен олимпийски шампион. 

Решението се очакваше да бъде взето преди Лигата на нациите, чиито финали се провеждат на Ботуша, но предпазливостта е от първостепенно значение са справяне с пандемията.

Стадионите ще могат да приемат 75% от капацитетите си още от следващия кръг, в който ще се играе и дербито Ювентус – Рома. Но на тях могат да влизат хора само с валиден зелен паспорт. 

Той съдържа доказателство за двойна ваксина, антитела или отрицателен тест, който е направен в рамките на 48 часа преди събитието.

Снимка: БГНЕС