Масимилиано Алегри е на прага на второто си уволнение от Ювентус. Италианският треньор беше уволнен от "бианконерите" преди три години, но миналата година се завърна, за да запише потискащи резултати: четвърто място в калчото и преждевременно отпадане от Виляреал в Шампионската лига.

В началото на новия сезон проблемите изглеждат дори по-големи, а Юве се е засилил към още по-ранен край на кампанията в Лигата, след като загуби първите си два мача в група "H". Поражението с 1:2 от Бенфика у дома в сряда вечерта беше тежък удар срещу директния конкурент за излизане от групата и предизвика освирквания от собствените фенове.

Макар че е един от най-реномираните клубове в Европа, Ювентус не е печелил Шампионската лига от 1996 г. и оттогава има пет загубени финала в надпреварата. Най-голямата мечта на торинци се превърна в техния най-голям кошмар през последния четвърт век, а сега те са изправени пред още по-неприятен сценарий.

В група "H" ПСЖ и Бенфика вече имат по 6 т., а Юве все още е с 0. Алегри изчисли, че "Старата госпожа" се нуждае от 10 точки, за да достигне фазата на елиминациите, което означава, че не може да си позволи повече грешки в оставащите 4 мача от групата.

Играчите на Алегри трябва задължително да постигнат две победи над аутсайдера Макаби Хайфа и да надвият Бенфика като гости или Пари Сен Жермен като домакини в последния кръг - а предвид изявите на тима в последните мачове, подобна серия не изглежда много вероятна.

Ювентус има само една победа в последните си седем срещи във всички турнири и само два успеха в първите шест кръга от Серия "А". В неделя грандът от Торино не успя да надвие дори Салернитана, макар че заслужи победата и тя беше отнета единствено заради съдийска некадърност и провал на технологията ВАР.

Юве вече изостава с 4 т. от лидерите в класирането, а макар че водещият нападател Душан Влахович има 4 гола в 6 мача, само едно от попаденията му дойде от игра. Контузии на някои от най-качествените фигури в състава пречат на "бианконерите" да покажат най-доброто от себе си, но Пол Погба и Федерико Киеза няма да се завърнат скоро на терена.

Французинът се оперира и ще се възстанови най-рано през януари, докато тежката травма на Киеза в коляното в началото на годината едва ли ще му позволи да се появи преди паузата за Световното първенство. Анхел ди Мария страдаше от мускулни проблеми, но завръщането му в игра беше може би единствената добра новина от мача с Бенфика. Независимо с какъв състав разполага, основна критика към Макс Алегри е, че неговият Ювентус все още няма идентичност и игрова философия.

Привържениците вече разбраха, че няма как да се очаква избистрен стил от треньор, който не пропуска да изтъкне простичките си концепции за футбола. Наставникът е коментирал, че за него тактиката няма твърде голямо значение, тъй като мачовете се печелят от конкретни играчи и работата на треньора е предимно да постави точните хора на точните позиции и да ги остави да вършат каквото си знаят.

Правил е и доста спорна аналогия с NBA със съждението, че ако гониш победата в последните минути, футболът е същият като баскетбола - трябва просто да дадеш топката на най-добрия си играч и да се дръпнеш от пътя му. Нищо чудно, че хаштагът #Allegriout ("Алегри вън") е все по-популярен в Twitter. След случилото се срещу Бенфика, треньорът заяви, че се чувства не част от проблема на Ювентус, а част от решението. "Аз съм човекът, който трябва да намери решение", настоя той.

В същото време, смяната му е тема №1 в клуба. Точно преди срещата с португалците, изпълнителният директор Маурицио Аривабене беше помолен от един фен да уволни Алегри при ново поражение. "А ти ще платиш ли за следващия треньор?", запита го директорът и после уточни, че просто се е шегувал и че футболът трябва да бъде приеман по-безгрижно.

Кризата на "Алианц Стейдиъм" обаче е все по-дълбока и нито на феновете, нито на собствениците им е до смях и безгрижие. Юве вече не е хегемон в Италия и през последните две години отстъпи шампионската титла, а представянето в Лигата на богатите доказва, че "Старата госпожа" е все по-далеч от топ клубовете в Европа. Очевидно остарелите разбирания на Алегри за футбола като "проста игра, в която трябва да подадеш на човека с еднаква на твоята фланелка" няма да приближат Ювентус до най-добрите.

Проблемите се трупат не само на терена, но и извън него, защото се очаква "бианконерите" да обявят 250 млн. евро загуба за сезон 2021/22. Отпадане в групата на Шампионската лига ще означава пропуснати сериозни печалби и увеличаване на финансовата пропаст между клуба и най-богатите му конкуренти на континента.

Примката вече е около врата на Алегри и най-вероятно той ще загуби работата си съвсем скоро. Но големият въпрос е какво ще прави Ювентус оттам нататък - и на какъв треньор и клубна стратегия ще заложи, за да атакува отново върха в Италия и Европа.

Материал на webcafe.bg
*заглавието е на Gol.bg