Най-титулуваният клуб в Серия "А" – Ювентус, е изправен пред ново огромно наказание. 

След като на "бианконерите" им бяха отнети 15 точки от актива през този сезон в калчото заради фалшифициране на капиталови печалби, сега на дневен ред стои и друг проблем, оставен от старото ръководство, начело с Андреа Аниели.

Клубът е разследван за фалшиви договори с играчите за отказване от заплатите им по време на пандемията. По официална информация, футболистите не са си взели възнагражденията, но разследването показва друго.

Наскоро излезе и чат на тогавашния капитан Джорджо Киелини до съотборниците му в WhatsApp, за който се предполага, че е бил даден на разследващите от Матия де Шилио и Матайс де Лихт.

В него Киелини пише: "Поздрави на всички, както знаете, говоря с Фабио Паратичи и президента, за да намерят начин да помогнат на клуба и целия персонал в този труден момент. Президентът гарантира, че до лятото ще получим една заплата, а останалите през следващия сезон. Ако сте съгласни, утре ще имаме документ, подписан от президента, който гарантира всичко по-горе. Поради пазарното законодателство, обществото ще получи информация само, че се отказваме от заплати. Умоляваме да не говорите никъде за подробностите от споразумението".

На следващия ден Киелини изпраща ново съобщение: "Ще изплатят всичките ни заплати, независимо какво пише в договора, който подписахме с президента, където се разбрахме да се откажем от всичко до края на сезона. Ювентус иска да излезе с изявление, в което се казва, че сме се отказали от заплатите, за да помогнем на клуба. Благодаря ви за всичко".

И сега според журналиста Паоло Зилиани, всички служители и играчи, които са се съгласили на тези маневри, могат да бъдат отстранени от футбола минимум за месец. В това число влизат тогавашния треньор Маурицио Сари, както и Кристиано Роналдо, Пауло Дибала, Де Лихт, Деян Кулушевски и всички настоящи състезатели. Това е възможно да стане в случай, че бъде доказана и тяхната вина.

По-късно Зилиани, който е бивш футболист, пусна още един пост по темата, който е свързан с Роналдо. "Един от малкото, които не са подписали фалшивия отказ от заплати за 2019/20 и 2020?21. Той не рискува дисквалификация. Накратко, най-умният или този с най-малко глупави агенти. Беше взет да изведе Ювентус на върха на света, той ще го завлече в дерето", пише Зилиани и добавя, че медиите на Ботуша се страхуват да обявят новината.

Относно скандала с трансферните цени, Tuttosport изчисли, че за последните 12 години Ювентус е платил около 837 млн. евро за играчи от Серия "А" и Серия "Б", с изключение на сделките за размяна. Това са трансферите от Малака Мартинес през 2012 г. до Душан Влахович десетилетие по-късно, като се броят само окончателните трансфери.

Скандалът с отнетите точки коментира и изпълнителният директор на Exor, собственици на Ювентус, Джон Елкан.

"Несправедливостта на тази присъда е очевидна. Мнозина го забелязаха, дори тези, които не са фенове на Ювентус. Ние ще се защитаваме твърдо, за да защитим интереса на тифозите на Юве и на всички тези, които обичат футбола. Бъдещето на Серия "А" е в опасност, тя става маргинална и нерелевантна. Ювентус е най-обичаният и най-следеният италиански отбор, който представлява нашия национален футбол. Надявам се, че заедно с останалите тимове и правителството можем да променим футбола в нашата страна и да изградим устойчиво и амбициозно бъдеще. Ювентус не е проблемът, а винаги е и ще бъде част от решението".

"В тези 100 години на съвместен живот между Ювентус и семейство Аниели ние преминахме през големи удовлетворения и трудности. През последните 20 години Ювентус спечели 11 титли, 6 Суперкупи на Италия, 5 Купи на Италия, а също така има успехи и при жените. Световната титла през 2006-а и евротитлата през 2021-ва бяха спечелени от национален отбор със силен гръбнак от Ювентус. А с триумфа на Аржентина Ювентус е тимът с най-много футболисти, ставали световни шампиони", каза той пред la Repubblica. 

Снимка: БГНЕС