Ювентус оцеля на „Жозе Алваладе“ в реванша от 1/4-финалите срещу Спортинг Лисабон и се класира на полуфиналите в Лига Европа. „Старата госпожа“ завърши 1:1 при визитата си на „Лисабонските лъвове“ и продължава напред с общ резултат 2:1.

Така грандът от Торино направи голяма крачка към спечелването на турнира навръх отличната новина за връщането на отнетите 15 точки обратно към актива на клуба в Серия А. Адриен Рабио откри резултата в 9-ата минута, а Маркус Едуардс изравни в 20-ата минута от дузпа.

Селекцията на Рубен Аморим доминираше на терена през по-голямата част от двубоя. Португалците натиснаха здраво „бианконерите“ в края на срещата, но гостите се измъкнаха сухи и ще преследват триумф във втория по сила европейски клубен турнир.

Съперник на Юве в полуфиналите ще е „Краля на Лига Европа“ – Севиля. Испанците елиминираха Манчестър Юнайтед и ще са последното препятствие за „бианконерите“ на пътя към финала в Будапеща.

Реваншът в португалската столица започна перфектно за италианците. Още в 9-ата минута те откриха резултата. Адриен Рабио се разписа във вратата на Адан при разбъркване след центриране от корнер. Френският национал се оказа най-съобразителен в пеналта и прати топката в мрежата – 0:1.

Спортинг веднага се вдигна щурм. „Лисабонските лъвове“ уцелиха страничната греда в 18-ата минута, а след това топката се озова у Угарте, а Рабио го фаулира. Съдията Франсоа Летексиер отсъди дузпа за домакините. Маркус Едуардс не сгреши от бялата точка за 1:1 в 20-ата минута.

Домакините продължиха да бъдат по-настоятелния отбор. Диаманде в 35-ата минута стреля опасно с глава, но не уцели целта. До почивката не паднаха нови голове.

След антракта отново дойдоха силни минути за Ювентус. Душан Влахович „блесна“ с голям пропуск в 55-ата минута, след като с глава не уцели опразнената врата на португалците.

Гостите успокоиха темпото и не дадоха възможности на Спортинг да създаде сериозни опасности пред Войчех Шчесни. Дори в тези минути „бианконерите“ имаха и териториални предимство.

В последния четвърт част „лъвовете“ се вдигнаха на финален щурм. В 75-ата минута Шчесни се прави с шут на Педро Гонсалвеш. Себастиан Коатес профука отличен шанс в 88-ата минута, когато прати топката над рамката от 6-7 метра. Накрая той пропиля още едно перфектно положение и не успя да прати мача в продължения и тази вече приключи повече от щастливо за Ювентус, след като часове по-рано отборът се завърна и в Топ 4 в Серия след възстановяването на отнетите от актива им 15 точки по-рано.

Спортинг Лисабон – Ювентус 1:1

Голмайстори: 0:1 – Адриен Рабио (9),  1:1 – Маркус Едуардс (20 дузпа)

Спортинг Лисабон: Адан, Диоманде, Коатес, Инасио, Есгайо, Угарте, Морита, Сантош, Едуардс, Гонсалвеш, Тринкао

Ювентус: Шчесни, Сандро, Бремер, Данило, Киеза, Рабио, Локатели, Мирети, Куадрадо, Ди Мария, Влахович