Байерн Мюнхен - Борусия Дортмунд, дерби на 28-ия кръг в германската Бундеслига. Стадион "Алианц Арена", 19.30 часа българско време.

 

Групата на Байерн Мюнхен:
Вратари: Нойер, Улрайх, Фрюхтъл
Защитници: Хумелс, Боатенг, Зюле, Алаба, Кимих, Рафиня, Май
Полузащитници: Мартинес, Горецка, Тиаго, Ренато, Рибери, Хамес, Гнабри, Шабани, У-Йон Чен
Нападатели: Левандовски, Мюлер
Назад с подготовката: Толисо
Контузени: Робен, Алфонсо


Групата на Борусия Дортмунд:
Вратари: Бюрки, Хитц, Оелшлегел
Защитници: Аканджи, Топрак, Диало, Вайгъл, Загаду, Пишчек, Балерди, Шмелцер
Полузащитници: Дахуд, Витсел, Дилейни, Герейро, Гомес, Санчо, Гьотце
Нападатели: Ройс, Ларсен, Волф, Алкасер
Контузени: Филип, Хакими, Пулишич


Прогноза на Gol.bg:

Стотното издание на Der Klassiker в Бундеслигата се очертава да бъде едно от най-горещите през този век, защото двата отбора се хвърлят в директна битка за сребърната салатиера. Вестфалци се върнаха на върха в предишния кръг, но крехкият им аванс от две точки може набързо да бъде заличен от шампионите.

Байерн доминира през последните години и се намира в безпрецедентна серия от шест поредни титли, но "жълто-черните" са последният отбор, който е грабвал трофея. Те го сториха през 2011 и 2012 година, а сега са първият отбор от доста време насам, който наруши спокойствието на Байерн.

През есента Люсиен Фавре стана първият треньор в историята на Борусия Дортмунд, който не губи нито един от първите си 15 мача във всички турнири, като тази вечер швейцарецът може да си издейства близък статут до този на Юрген Клоп, ако спечели в Мюнхен и поведе своите към краен триумф.

Това е двубой №27 за последните седем години между двата тима на четири фронта - Бундеслига, Купа на Германия, Суперкупа на Германия и Шампионска лига. Борусия спечели само три от последните 13 шампионатни срещи с най-големия си противник, допускайки седем поражения.  

Срещу нито един друг противник мюнхенци нямат толкова ремита в Бундеслигата (29). Те на два пъти повеждаха в Дортмунд през есента и все пак загубиха с 2:3, което накара Марко Ройс и компания да си повярват, че смяната на караула най-после е възможна. При последния двубой в баварската столица обаче Борусия отнесе звучен шамар и падна с 0:6, което се оказа срамно петно в това съперничество. 

Като цяло Мюнхен не е любимото място за гостуване на вестфалци, защото тук те имат девет победи и цели 30 поражения в 49 визити, при голова разлика 121:51 в полза на шампионите. Последната победа (3:0) на Борусия в Мюнхен е от април 2014 година, след което баварците постигнаха четири успеха над големия съперник с обща голова разлика 17:3.

Роберт Левандовски има цели 13 гола в дербито, като 12 от тях са вкарани с екипа на най-успешния германки клуб. Повече от него има само Герд Мюлер - 14. Полякът обича да играе срещу бившия си отбор, вкарвайки му неизменно в последните четири мача общо 8 гола.

Гостите имат много сериозни проблеми в дефанзивен план, където и без това не е тяхната сила. Колебливи в отбрана са и момчетата на Нико Ковач, но те разполагат с много по-богат опит по отношение на големите битки и колекционирането на трофеи. Вестфалци са прекалено зависими от капитана си Марко Ройс, чието неутрализиране до голяма степен ще спечели мача за баварците. 


Резултат:  Байерн Мюнхен - Борусия Дортмунд 3:1