Лерой Сане се усмихва и признава, че това беше дилема. Нещо, което изискваше внимателно обмисляне. Трансферът на 24-годишния футболист от Ман Сити в Байерн Мюнхен беше близо до финализиране, но дали щеше да се присъедини към новия си отбор още в началото на юли или след края на сезона в Шампионската лига?

Сане спечели много на вътрешния фронт със Сити (бе купен от 37 млн. паунда от Шалке през 2016 г.), но именно ШЛ е трофеят, който му се изплъзна. Сега той отново е възстановен след 10-месечно лечение на контузия и имаше шанс да се наслади на славен финал на времето си в клуба от "Етихад". Ман Сити спечели с 2:1 като гост на Реал Мадрид и е с единия крак на четвъртфинал в турнира на богатите. Както Сане знае твърде добре, тимът на Пеп може да победи всеки, когато атакуващият план на мениджъра се изпълни до максимум.

В крайна сметка обаче футболистът обърна гръб на мечтата, а прагматизмът надделя над романтиката. Лерой реши да се раздели с Ман Сити, отказвайки се да гони Шампионската лига този сезон, и подписа с Байерн (55 милиона паунда). Сделката бе обявена на 3 юли, а той ще може да играе за новия си клуб чак през следващия сезон, който в Бундеслигата стартира на 18 септември. Сане няма право да играе в ШЛ през август за мюнхенци, но очаква с нетърпение и оптимизъм следващото си предизвикателство. Място за съжаление няма...

За тежкото решение

"Очевидно си помислих за това. Със Сити имах опцията да спечеля Шампионската лига още този сезон, но взех това решение и се чувствам напълно добре с него. Ако Ман Сити спечели трофея, ще бъда щастлив за клуба и за всички мои приятели там. Просто направих своя избор. Ако наистина се случи бившият ми отбор да грабне ШЛ, аз няма да страдам, защото взех решението сам. Никой друг. Наистина беше тежко да кажа "не" на Шампионската лига. За всеки е мечта да играе в това състезание. Но за мен беше по-добре да дойда в Байерн още сега, да се установя, да си намеря нов дом и да се подготвя наистина добре за следващия сезон. Все пак всеки знае колко трудна година изпратих заради контузията, която имах. Ако бях останал в Сити и през август, щях да имам твърде малко време за подготовка преди следващата кампания".

За времето в Сити

Сане бе попитан и дали съжалява за нещо по времето си в Сити. Тук той споменава за "добрите сезони, в които бяхме фаворити в Шампионската лига, но не успяхме да се справим". Но бързо се поправя: "Не е като да кажа, че съжалявам, че не съм спечелил този трофей със Сити. Имах добри моменти и добри спомени. Така че няма нещо, за което да съжалявам."

Германецът със сигурност няма да забрави сезон 2017/18, когато бе изключителен - вкара 14 гола и направи 19 асистенции във всички турнири. Бе избран за най-добър млад играч на годината, а неговите показатели се запазиха високи и през миналата кампания - 16 попадения и 18 голови паса. Изглеждаше, че ще премине в Байерн още миналото лято, но тогава го споходи тежката контузия, която получи в двубой за "Къмюнити шилд" срещу Ливърпул.

За Пеп Гуардиола

За Гуардиола може да каже само добри неща. Дори му благодари, че е вдигнал играта му на "на съвсем различно ниво". Имаше обаче моменти, когато разпуснатият Сане и свръхинтензивния Пеп изглеждаха предопределени да се сблъскат, а мениджърът му размаха пръст в едно интервю миналата година: "Става дума за менталното отношение на Сане. Ако той иска да се усъвършенства, тогава първи трябва да приеме, че има място за прогрес и да го приложи."

Сане допълва: "Аз бях играл само един пълен сезон в Шалке, когато дойдох в Ман Сити. Имаше много неща, които да подобрявам. Мога да кажа, че при Гуардиола се подобрих във всяко едно отношение. Цялата ми игра се промени заради начина, по който той работи и искаше да ме вижда на терена. Благодарен съм му за всичко, на което ме научи. Той е много педантичен и упорит, но това е нещо положително. Живеехме в една сграда, така че се виждахме често."

Защо обаче не остана в Сити? Имаше няколко оферти за нов договор от гражданите, които той отхвърли: "Имах чувството, че се нуждая от нещо ново. Нямам против Сити или нещо друго. Просто бяхме спечелили всичко в Англия, а и може би аз бях загубил глада. Става въпрос за нещо, касаещо лично мен", признава Сане.

За бъдещето в Байерн

Сега Лерой признава, че е много щастлив от начина, по който коляното му е оздравяло напълно. И няма търпение да продължи в Байерн, където взе и фланелката с №10. Тя е била носена от Ариен Робен. 

"Той е легендата за този клуб и има голям натиск да играя с този номер, но аз го приемам повече с радост. Имам свои собствени цели, които искам да постигна, но екипът с №10 има голяма история в Байерн. Системата на отбора ми харесва, защото крилата играят важна роля (ще се конкурира с Гнабри и Коман). Плановете на Байерн съвпадат с моите. Затова избрах да дойда тук. Това е правилният път за мен. Разбира се, че искам да играя, но няма как да поставям условие да бъда титуляр всеки мач. 

Серж Гнабри, Коман и аз! Това звучи много добре, ще се въртим тримата. Трансферът ми е заради опит да спечеля Шампионската лига. Интересуваше ме трансфер единствено в отбор, който може да триумфира в турнира. Сигурен съм, че Байерн може да го направи. Искам ново предизвикателство. Имах контакт с клуба, когато бях в Шалке, но тогава в отбора още бяха Рибери и Робен. Щеше да бъде трудно да играя достатъчно. Заради това тръгнах по друг път. Сега искам да помогна на тима да печели по-лесно мачовете си с моите качества. Познавам се с повечето момчета от отбора. Джошуа Кимих дори ми звънеше всеки ден, за да ме пита какво става. Трансферът в Байерн бе единствената опция за мен", категоричен е 24-годишното крило.

За разликата между Сити и Байерн

Ключов въпрос за него е дали смята, че Байерн е с по-големи шансове от Сити главно в Шампионската лига: "Трудно е да ги сравним. Те са в различни лиги. Показват различен футбол. Може би ще видим какво ще се случи, ако играят един срещу друг. После можем да ги съдим."

Байерн и Сити може да се срещнат още тази година на полуфинал в ШЛ, ако се класират напред. За Байерн това е сигурно след 3:0 над Челси на "Стамфорд бридж", докато Сити ще брани аванса си от 2:1 срещу Реал Мадрид. Сане в този случай ще бъде само наблюдател, но нищо повече.


Превод на "Тема спорт"