До 2014 година Герд Мюлер - великият германски играч и носител на "Златната топка", редовно се появяваше в публичното и медийното пространство. Той ходеше на мачове, отговаряше на журналистически въпроси, снимаше се със звездите на нашето време.

Той също така работи и във втория отбор на Байерн Мюнхен. Там той попадна малко "насилствено" - Мюлер имаше проблеми с алкохола и през 1992-ра босовете на "баварците" му предложиха работа като помощник-треньор, само и само да го спасят.

В един момент обаче започна мистерията. През 2014 г. той напусна отбора и потъна в мълчание. Немската преса активно пишеше, че всичко това е заради здравето му. Нито Байерн, нито семейството на легендата коментира. Година по-късно и от двете страни обявиха: Герд Мюлер се бори с болестта Алцхаймер.

Проблемите бяха забележими дори в края на периода, в който работи в Байерн. Мюлер забравяше имената на играчите, отговаряше лошо, объркваше важни неща. Приятели и колеги го съветваха да се обърне към лекар. Оказа се, че към този момент Мюлер е живял с болестта няколко години, просто дотогава тя е имала слаби прояви.

През 2015 г. биографът Ханс Волер заяви, че към момента Мюлер не става от инвалидната количка и е изцяло зависим от семейството си, пише "Стандарт". 

Митичният Герд Мюлер живее в старчески дом във Волфратсхаузен. Приятели и съпругата му го посещават. На 70-ия му рожден ден Байерн и семейство Мюлер организираха голямо парти с куп известни гости и приятели, но се ограничиха до тъжно изявление и молба към журналистите да не се месят в личния му живот и да не прекъсват лечението му. 

Само от време на време съпругата на Мюлер Уши излиза пред пресата и говори за здравето му. Последното ѝ интервю беше през 2017 г. "Виждам как работи персоналът.

Много добре се грижат за него. Мисля, че той е доволен", заяви тя. "Лекарите му осигуряват най-доброто лечение. Вече осем месеца той практикува определен метод, който увеличава активността на нервната система", допълва Уши Мюлер.

Малко по-късно германските журналисти уточниха, че Мюлер получава Бобат-терапия (специално лечение за пациенти с нарушена мозъчна функция).

"Сега той разпознава все по-малко и по-малко хора. Той пита работниците в дома как се казват. Но почти винаги ме посреща с усмивка. Герд не страда тук. Комфортно му е. Дори когато си тръгвам той не е тъжен", допълва тя.

Герд Мюлер е един от най-големите нападатели в света за всички времена. Той е на второ място в списъка с голмайсторите на германския национален отбор. Вкарал е 68 гола в 62 мача, пред него е само Мирослав Клозе, но със 71 гола в 137 мача.

Мюлер е европейски шампион с Бундестима през 1972 г., световен шампион през 1974 г. голмайстор на Мондиал 1970 и голмайстор на Евро 1972. Печели "Златната топка" за 1970 г. Той е голмайстор №1 в историята на Байерн Мюнхен.