Байерн Мюнхен разби Бенфика с 5:2 в мач от група "Е" на Шампионската лига, игран на стадион "Алианц Арена". Така момчетата на Юлиан Нагелсман се класираха за елиминациите.

Двата отбора изиграха изключително атрактивно първо полувреме, в което баварците имаха преимущество, но иберийците играха много смело. Роберт Левандовски и Серж Гнабри дадоха аванс на Байерн, но малко след това Морато намали, за да се стигне и до пропуска от бялата точка на Левандовски точно преди паузата.

Лерой Сане и Левандовски ликвидираха интригата след час игра, когато Байерн вече водеше с три гола. Дарвин Нунес върна един гол, но в 84-ата минута Левандовски оформи хеттрика си.

Байерн практически спечели групата си, тъй като има пълен актив от 12 точки и голова разлика 17:2. Барселона излезе на второ място с актив от 6 пункта, докато Бенфика е трети с четири точки.


Гостите от Лисабон изненадващо стартираха много по-смело и на няколко пъти се доближиха до пеналта на германския колос, но така и не можеха да застрашат вратар №1 в света Мануел Нойер. Вместо това Байерн първи стигна до опасен удар при пробива на Кингсли Коман, но точният удар на Серж Гнабри беше спасен от стража Влаходимос.

Преди изтичането на четвърт час игра топката се озова в мрежата на германците, но попадението правилно беше отменено заради засада на капитана Пици. Последва снаряд от дистанция на Евертон, но над напречната греда. Баварците отвърнаха със спасен удар на Алфонсо Дейвис и неточна стрелба на Бенжамен Павар.

В 26-ата минута Байерн все пак откри резултата след поредния страхотен пробив на Коман. Той навърза трима съперници и центрира към далечната греда, където Роберт Левандовски вкара необезпокоявано с глава.

Само шест минути след това Байерн отново демонстрира как и защо малтретира своите противници през последната декада. Дълъг пас на Джошуа Кимих обърка защитата на Бенфика и малко след това авансът на домакините беше удвоен. Левандовски подаде към Серж Гнабри, който много майсторски чукна с петичка и топката се търкулна в мрежата.

"Орлите"не спираха да вярват и смелата им игра в Мюнхен заслужено беше възнаградена с попадение в 38-ата минута. Морато надскочи защитата на баварците при центриране отляво и засече майсторски с глава.

Към края на първото полувреме Леон Горецка правилно претендираше към съдията за игра с ръка на Верисимо в наказателното поле и арбитърът изгледа ситуацията на повторение, след което правилно посочи бялата точка. Левандовски обаче изпорти дузпата, стреляйки право в обсега на Влаходимос.

Малко след рестартирането на играта Байерн все пак взе това, което му се полагаше и вкара трето попадение. Героят от двубоя в Лисабон преди две седмици Лерой Сане отново блесна, като този път закова кълбото в долния десен ъгъл с хубав ножичен удар.

Беше изминал над час игра, когато Кимих отново изригна с фамозен пас от дълбочина. Сане спринтира и овладя отдясно, след което намери набралия скорост Левандовски. Полякът нахлу в пеналта и хладнокръвно копна над вратаря - 4:1!

Байерн осъществи канонада и пропусна да стигне до пети гол - Горецка беше отказан от вратаря, после Сане направи голям пропуск отблизо, а Коман би покрай целта.

Четвърт час преди края на редовното време лисабонци се върнаха в мача след груба грешка на резервата на мюнхенци Марсел Забитцер. Бенфика беше натикан в своята половина, но контраатакува бързо и появилият се от пейката Дарвин Нунес отбеляза.

В 84-ата минута обаче всичко окончателно приключи. Мануел Нойер намери Левандовски с дълъг пас и полякът би технично покрай вратаря, за да оформи своя хеттрик.


Байерн Мюнхен - Бенфика 5:2

1:0 Роберт Левандовски - 26'
2:0 Серж Гнабри - 32'
2:1 Морато - 38'
3:1 Лерой Сане - 49'
4:1 Роберт Левандовски - 61'
4:2 Дарвин Нунес - 74'
5:2 Роберт Левандовски - 84'


Пропусната дузпа: Левандовски (Байерн) - 45'