Новината за уволнението на Тони Тапалович подейства като студен душ за всеки, който обича Байерн Мюнхен. Защото за истинските фенове на клуба посланието е ясно - това беше шамар за Мануел Нойер!

Вратар №1 в света за този век наруши желязната си дисциплина след Мондиал 2022 и се преби на ски, пропускайки остатъка от сезона. Ману осъзна вината си. Той съсипа сезона на баварците и те едва ли ще стигнат далеч в Шампионската лига без него. Особено като се има предвид, че противник на 1/8-финалите е ПСЖ с Меси, Мбапе и Неймар.

Треньорът на вратарите Тапалович е "старо куче" в Байерн и работеше в Мюнхен от 2011 година насам. Изредиха се куп треньори (Хайнкес, Гуардиола, Анчелоти, Ковач, Флик и Нагелсман), но той оставаше на работа. И една от причините е, че е "човек на Нойер". Двамата са добри приятели от времето в Шалке (Тони е резервен вратар на Нойер) и допреди седмици уволнението на Тапалович граничеше с фантастиката.

Но днес реалностите са различни. За специалиста се твърди, че не обръщал внимание на младия вратар Александър Нюбел и бил против неговото връщане в клуба. Самият Алекс избра да отиде на "заточение" в Монако, като той очевидно не се чувстваше комфортно на стадион "Алианц Арена", където явно дста наивно очакваше да измести Нойер от титулярното място.

Допуснал глупава грешка в планината, модерният и скъп футболен роб Нойер плю на бъдещето си в клуба. Той също е в Байерн от 2011 година и мнозина все още помнят как фенове на баварския колос му се подиграваха и го освиркваха, тъй като идваше от Шалке.

 

11 години и половина по-късно Нойер е легенда на Байерн и спокойно можем да го наредим до Сеп Майер и Оливер Кан. Но Ману става на 37 години през месец март и през лятото ще трябва да се доказва като новак, ако иска отново да е титуляр. Защото преди дни беше взет стабилният Ян Зомер, който държи рекорда за най-много спасявания в един мач в Бундеслигата - направен срещу Байерн!

Преди малко повече от 4 години Байерн пусна любопитна новина със заглавие "Геният зад Мануел Нойер". И познайте кой беше главното действащо лице. Точно така - Тони Тапалович! Той беше нещо като "правителството в сянка". Извън кръга на баварските фенове навярно никой нямаше да го познае по физиономия, а и по име. Но той си вършеше работата зад кулисите и получаваше своето признание там, където трябваше - в клуба.

Но изведнъж всичко се срути като кула от карти. С любезното съдействие на "скиора" Нойер. Говори се за остър конфликт между Тапалович и треньора Юлиан Нагелсман, но едва ли младият специалист, който в един момент също флиртуваше с уволнението, щеше да тръгне срещу помощника си, ако Нойер не беше загубил позиции

Преди да преподпише своя договор (до лятото на 2024 година) Нойер имаше важно условие - Тапалович да остане треньор на вратарите. Капитанът на отбора дори караше някои от ваканциите си с хърватина в родината на последния. Не закъсня и публикация на Ману в Инстаграм по адрес на неговия приятел: "Скъпи Тони, днес приключва цяла ера в Байерн. След 11.5 години не само един от пионерите на модерния футбол напуска клуба, напуска го един страхотен човек. Всички знаем, че целият този успех нямаше да е възможен без теб. Ти ме превърна в по-добър вратар и ми помогна да достигна едно по-високо ниво. Ще ми липсваш. Благодаря ти за всичко!"

 

Не е ясно какво ще бъде бъдещето на Нойер след "балтията" на Байерн по отношение на Тапалович. През годините често се спекулираше за трансфер на Мануел, но всичко беше като че ли буря в чаша с вода - с цел уреждане на по-добри условия за нов договор с баварците. От вчера ситуацията е коренно различна и изглежда все по-вероятно легендите на Байерн в Мюнхен да станат с една по-малко. Заради един лепкав гъдел от каране на ски...

 

Друми Георгиев, Gol.bg