Без много да се напъва Португалия надви Мексико с 2:1 в спор за 1-ото място в група D. Така тимът на Луиш Фелипе Сколари завърши първи в групата с пълен актив от 9 точки.

Поражението не бе фатално и за мексиканците, които продължават напред с 4 точки, след като в другия мач Ангола не успя да победи Иран. На 1/8 финалите двата тима ще срещнат Аржентина и Холандия, в зависимост от това как ще завършат в класирането в група С.

Селекционерът на Португалия даде почивка на някои титуляри, сред които Кристиано Роналдо, Педро Паулета и Деко. Вместо тях се появиха Армандо Петит, Шимао и Елдер Пощига. Мексико пък бе без Гийермо Франко и Харед Борхети.

Мексиканците започнаха по-активно, но получиха гол още при първата атака на съперника. В 6-ата минута Маниш започна атаката, като пусна наляво към Шимао, той напредна, влезе в наказателното поле, върна към Маниш и той от границата на пеналта я забоде под гредата.

Това попадение обърка отбора на Мексико, който отново се опита да натисне, но пак бе наказан. Португалците стигнаха до ъглов удар и след центрирането в 23-ата минута капитанът Рафаел Маркес незнайно защо игра с ръка в наказателното поле. Дузпа, която Шимао безпощадно реализира.

Едва сега мексиканците се разиграха и започнаха да организират опасни атаки. Омар Браво не успя да преодолее Рикардо в 29-ата минута от 10 метра, но при последвалия корнер Хосе Фонсека отбеляза хубав гол с глава и намали резултата.

Най-интересните неща обаче станаха през първите 20 минути на второто полувреме. Футболистите на Мексико тръгнаха да търсят изравняването и получиха правото да изпълнят дузпа в 57-ата минута, когато Мигел събори Луис Перес. Омар Браво обаче стреля като хамалин над вратата. Малко след това Перес се опита да изпроси втора дузпа, но получи втори жълт картон и остави отбора си с човек по-малко.

До края мексиканците направиха всичко възможно да изравнят, но с човек по-малко им бе трудно. Португалците пък играха доста пестеливо и вбесиха селекционера си Луиш Фелипе Сколари. Иберийците бяха доста несигурни в защита и може да имат много проблеми в предстоящите си мачове.

Вижте положенията в мача по минути