Когато Марчело Липи се захване за нещо, той неизменно стига докрая. Така е и в националния отбор. Италианците нямат загуба вече 23 официални мача и с победата 3:0 над Украйна стигнаха до полуфинал на Световното първенство.

Когати Липи играе в турнир, почти винаги стига до финала. Седем пъти той е водил клубен отбор в евротурнирите и пет пъти е играл на финала. За съжаление на него само веднъж е печелил трофея. С Ювентус треньорът губи финала за Купата на УЕФА през 1995 г., на следващата година взима КЕШ, а в в следващите две години губи финала в Шампионската лига. През 2003 г. отново пада в решителния мач за КЕШ от Милан.

Сега обаче той постигна най-големия си успех - класира Италия на полуфинал на Световното първенство. Липи обаче не мисли да спира дотук. Той обеща, че домакинът Германия също ще си изпати от адзурите. Италия среща бундестима на 4 юли.

"Наистина е голяма радост да бъдеш сред полуфиналистите. Аз съм щастлив и
много горд от моите играчи. Особено от Лука Тони, който заслужаваше да вкара голове, а не беше се разписал още на това първенство. Но ние не трябва  да мислим, че това е краят. Още е много рано да мислим за Германия.

Трябва в събота да гледаме Франция - Бразилия и Англия - Португалия и тогава ще видим. Сигурно е, че ни очаква много труден мач с Германия, която играе на собствен терен и победи Аржентина. Но е сигурно, че и на германците ще им бъде трудно срещу нас. Ние играхме много добре тази вечер и сме готови да се изправим срещу домакините. Имаме как да ги победим", заяви Липи.