Световната титла на Италия може да бъде отнета съвсем скоро от ФИФА. Световната централа възнамерява да накаже адзурите за невъздържаната проява на Марко Матераци. Защитникът на Италия обиди Зинедин Зидан, който в последствие го удари с глава в гърдите и бе изгонен. Правилата на ФИФА предвиждат сериозни санкции за обида, особено ако тя е на расистка основа.

До момента все още не е ясно какво точно каза Матераци на Зидан в 110-та минута на мача. Според специалисти по лабиално четене (разчитане по движението на устните) италианецът е нарекъл своя съперник "син на проститутка и терорист" или пък два пъти е нарекъл сестрата на Зидан "проститутка".

Матераци опроверга тези информации, но призна, че наистина е обидил Зидан.  "Аз го държах за фланелката само няколко секунди, той се обърна към мен и започна да ми говори присмехулно. Той ме гледаше суперарогантно и ми каза: "Ако ти наистина искаш моята фланелка, ще ти я дам след това", каза Матераци.

Ако бъде доказано, че 32-годишният Матераци е обидил Зидан, то него и неговия отбор го грози сериозна санкция. През март ФИФА прие нови наказания срещу расизма. В тях се включва дори дисквалификация на отбора. Не е ясно обаче кой и как определя нарушението на тези правила.

В случай, че ФИФА намери доказателства за вината на Матераци, Италия може да бъде лишена от световната си титла. Световната футболна централа засега обаче няма да разследва Матераци.

"Ние нямаме доказателства срещу него. Първо трябва да изясним обстоятелствата около този инцидент. Останалото са слухове и догадки. Засега съществуват само доказателства за
вината на Зидан. Срещу него започна дисциплинарно разследване", заяви Андреас Херер, представител на ФИФА.

Президентът на ФИФА Сеп Блатер вече обяви, че призът на Зинедин Зидан за №1 на световното първенство може да бъде отнет заради постъпката му.