Селекционерът на Италия Марчело Липи напусна поста си. Три дни след като адзурите триумфираха със световната купа в Германия, бившият треньор на Ювентус реши да не подновява договора си. Слухове, че това ще се случи, имаше още по време на финалите и сега това е реалност.

След края на едно изключително професионално и човешко преживяване начело на този отбор реших, че ролята ми като треньор на националния тим приключи. Вече информирах федерацията, че желая да напусна поста си, когато изтече договорът ми. Благодаря на всички за доверието, което ми оказаха по време на нашата съвместна работа”, заяви Липи.

Той пое отбора на 16 юли 2004 година, като подписа контракт за 2 години. Все още не е ясно, дали причината за решението му е скандалът за корупция, който се вихри в италианския клубен футбол. Самият той не попадна сред разследваните, но бе разпитван от прокур заради подозрения, че е бил под натиск да избира определени играчи от различните клубове. Сред кандидатите за негови наследници се спрягат имената на Клаудио Джентиле, Алберто Дзакерони и Роберто Донадони.

"Мисля, че постигнах каквото трябваше като треньор на Италия, затова мога да се оттегля с чиста съвест", добави Липи, под чието ръковдство Италия загуби само два мача( 0:2 в дебюта му срещу Исландия и  0:1 срещу Словения в световна квалификация). Последва обаче серия от 25 поредни мача без поражение, която е най-дългата от 1939 година, и блестящ завършек със спечелването на световната купа.