Италианските национали посветиха победата с 3:0 над Украйна на бившия си съотборник Джанлука Песото, който е в болница в Торино с опасност за живота. Песото, който има 22 мача за Италия, опита да се самоубие преди няколко дни, като се хвърли от покрива на централата на Ювентус. Той стана спортен директор на Юве преди месец. Не е ясно дали лекарите ще успеят да спасят живота му.

След мача италианците разпънаха огромно знаме на Италия, на което пишеше "Песотино (умалително от Песото), ние сме с теб!" "Искам да посветя тази победа на моя голям приятел Джанлука Песото. Всички в отбора сме с него. Моят гол е за Песотино", каза авторът на първия гол в мача Джанлука Дзамброта. "Тази вечер нашата сила дойде от Песото, който се надяваме скоро отново да бъде сред нас. Беше труден мач, но ние играхме по изключителен начин", добави Дзамброта, който дълги години играеше с Песото в Ювентус.

В герой на мача се превърна Лука Тони. Той вкара два от головете. Нападателят на Фиорентина стана осмият италианец, който се разписа на това първенство. "Наистина съм много щастлив, че отбелязах два гола. Просто това ми трябваше, защото бях единственият нападател в отбора,
който не е вкарал гол. Първият гол бе един от най-важните в моята кариера. Нямаш много шансове да се разпишеш на световно първенство, но се радвам, че успях два пъти днес", каза Лука Тони.

Капитанът на Украйна Андрий Шевченко заяви, че на неговия отбор му липсва футболист като Андреа Пирло. "Ние не разполагаме с футболист като Пирло. Трябва да играем с тези, които имаме", заяви Шевченко. Пирло и Шевченко са бивши съотборници в Милан. От новия сезон капитанът на Украйна ще играе за шампиона на Англия Челси. Шевченко добави, че е горд да бъде част от тима, който дебютира на световни футболни финали.