Италия пази само добри спомени от мачовете с Германия. Адзурите спечелиха последната си световна титла през 1982 г. именно срещу немците. Тогава на финала в Мадрид те биха 3:1 бундестима. Двата отбора са играли и още един исторически мач на световно първенство през 1970 г. в Мексико.

Тогава Италия се изправя срещу Германия на полуфинал. Мачът завършва 4:3 за адзурите след продължения. Решителният гол вкарва Джани Ривера в 111-ата минута. През 1982 г. на финала адзурите печелят 3:1 с голове на Паоло Роси, Марко Тардели и Алтобели. Попадението за немците бележи Брайтнер.

Двата тима имат и още два мача на световни първенства - през 1962 и 1978 г. И двете срещи са от групите и завършват 0:0. Италианците пазят пресен спомен от голямата си победа с 4:1 над бундестима в контрола. Точно преди 122 дни адзурите размазаха съперника с 4:1 във Флоренция.

На 4 юли в Дортмунд Италия ще се изправи срещу Германия на полуфинал. Това ще е трето поредно първенство, в което адзурите играят с домакините. Италианците обаче трябва да внимават, защото на предишните 2 първенства отпаднаха именно от домакините. През 1998 г. адзурите отстъпиха на Франция с дузпи на четвъртфинал. Преди 4 години Италия отпадна на осминафинал от Южна Корея със златен гол на Ан Джун-Хуан в 120-ата минута.

Италианците достигат до полуфиналите на световното първенство за първи път след 1994 година, когато адзурите победиха България с 2:1, а след това на финала загубиха от Бразилия с дузпи.