Манчестър Сити разгроми Норич с 5:0 в двубой от последния 38-и кръг на английската Висша лига, игран на стадион "Етихад".

Напълно очаквано, освободени от напрежението на сезона, футболистите на мениджъра Пеп Гуардиола не изпитаха затруднения срещу съперника си и повеха в резултата още в началото на мача, благодарение на Габриел Жезус (11'), а в края на първото полувреме Кевин де Бройне (45+1') удвои. През втората част домакините вкараха още две попадения, дело на Рахийм Стърлинг (79') и Рияд Марез (83'). В края на срещата Де Бройне (90') се разписа за втори път в мача и оформи крайния резултат.

Така Сити завършва сезона на второто място с актив от 81 точки. Сега пред "гражданите" предстои последната възможност за трофей през тази кампания - Шампионска лига. Пред манчестърци стои важната среща-реванш от 1/-финалите на Шампионска лига, в която тимът приема Реал Мадрид на "Етихад". Норич пък потегля към Чемпиъншип.


Гостите започнаха много освободено срещата и успяха да пратят топката във вратата на "гражданите" още в осмата минута. Голът на Онел Ернандес обаче бе отменен от съдията Крейг Поусън заради тънка засада, която бе разгледана от ВАР.

В 8-ата минута Киърън Тиърни напредна отляво и отправи остро центриране дълбоко в опасна близост до вратата, където подаване очакваше Александър Лаказет. Тоби Алдервейрелд обаче изпревари французина и изчисти.

Само три минути по-късно обаче логичното се случи. Габриел Жезус се оказа на правилното място в правилното време и връхлетя върху избита топка в наказателното поле, пращайки топката във вратата за 1:0.

В 27-ата минута Рахийм Стърлинг проби отляво и стигна почти до лявата греда, от където се опита да подаде към Жезус, но защитата на гостите се справи с острия пас и успя да изчисти.

Три минути по-късно ситуацията се повтори по огледален начин. Този път Кайл Уолкър нахлу отдясно и подаването му към точката на дузпата предизвика серия от карамболи, където накрая Жезус стреля, но топката се удари в защитата пред него и излезе в корнер.

В 37-ата минута детинска грешка на домакините можеше да бъде наказана с гол. Теему Пуки открадна топката в средата на терена. Футболистът напредна бързо и се озова очи в очи с вратаря Едерсон. Пуки обаче шутира в обсега на стража. Въпреки това топката попадна в Лукас Руп, който се опита да прехвърли Едерсон, но ударът му бе малко по-силен от нужното и топката мина малко над напречната греда.

Минута след това екшъна се пренесе в пеналтерията на домакините, където Кевин де Бройне се размина на сантиметри от остро подаване на Родри в опасна близост до вратата.

В края на полувремето домакините удвоиха преднината си. Де Бройне се засуети на границата на наказателното поле. В крайна сметка белгиецът отправи страхотен диагонален изстрел, който матира вратаря Тим Крул.

През втората част Сити продължи да контолира случващото се на терена и в 54-ата минута можеше да направи резултата класически. Продължителна атака на домакините завърши с прекрасен техничен удар на Давид Силва, за който това е последен мач от Висшата лига. Крул обаче показа класа и спаси.

В 67-ата минута Де Бройне пусна остро подаване по земя дълбоко в наказателното поле, където Жезус чакаше. Бразилецът засече топкта, но я прати директно в лявата греда.

В 79-ата минута резултатът стана клсически. Де Бройне пусна отлично извеждащо подаване към Рахийм Стърлинг. Бързоногият нападател се изправи очи в очи с Крул и промуши топката под него - 3:0.

В 83-ата минута влезлият като резерва Рияд Марез също записа името си сред голмайсторите. Футболистът Рияд Марез овладя топката след рикошет и отправи плътен удар по земя около точката на дузпата. Топката попадна в долния ляв ъгъл.

В края на срещата Де Бройне се разписа за втори път в мача, след като шутира мощно в пеналтерията. Топкта се чукна в дясната греда и влезе във вратата.

Манчестър Сити - Норич 5:0

Голмайстори: Габриел Жезус (11'), Кевин де Бройне (45+1', 90'), Рахийм Стърлинг (79'), Рияд Марез (83')

Сити: Едерсон, Уолкър, Гарсия (Фернандиньо 46'), Лапорт, Кансело, Родри (Гюндоган 46'), Д. Силва (Б. Силва 86'), Де Бройне, Фоудън (Марез 46'), Стърлинг, Жезус
Мениджър: Пеп Гуардиола

Норич: Крул, Аарънс, Цимерман, Годфри, Люис, Руп, МакЛийн, Кантуел, Ернандес (Фарке 87'), Щиперман (Вранчич 77'), Пуки (Ида 77')
Мениджър: Дениел Фарке

Манчестър, стадион "Етихад"
Съдия: Крейг Поусън
Жълти картони: Кансело (Сити); Цимерман (Норич)