Манчестър Сити и Ливърпул може и да не водят директен спор за титлата през този сезон, но все още между двата клуба, футболистите, мениджърите и феновете има много напрежение и враждебност. Има за какво двата отбора да се борят днес на „Етихад“ и на терена – гражданите отчаяно преследват Арсенал, а мърсисайдци се надяват да намалят изоставането си от Тотнъм в битката за Топ 4. Извън това очаквайте много фойерверки, ако историята на този мегасблъсък е нещо, което трябва да се вземе предвид.

Не е изненада, че годините на съвместна конкуренция на върха предизвикаха доста скандали. Ливърпул финишира втори зад Сити три пъти през последното десетилетие, докато гражданите веднъж бяха точно зад мърсисайдци. След като Манчестър Юнайтед отпадна като доминираща сила на английския футбол и Челси се луташе нагоре-надолу, мантията на най-добрите отбори падна върху Сити и Ливърпул. С това дойде натискът. А с него идва и напрежението.

Видяхме тимовете да се борят ожесточено за всеки три точки и всички трофеи. Станахме свидетели как мениджърите си разменят разгорещени думи след драматични сблъсъци. Феновете пък внасяха още неприязън в този мач, който може да се превърне в най-голямата вражда извън терена във Висшата лига.

Всичко сякаш започна през сезон 2017/18, когато Сити и Ливърпул се срещнаха на елиминации в Шампионска лига. По онова време Пеп и момчетата му бяха фаворити да спечелят всички трофеи, а мърсисайдци се бореха да се утвърдят като истински съперник под ръководството на Юрген Клоп. Преди първия мач от 1/4-финалите привържениците на червените изстреляха ракети по автобуса на гражданите, докато той пристигаше на „Анфийлд“. Бутилки, факли и други тежки предмети летяха. Тогава Ливърпул спечели и двата двубоя с общ резултат 5:1 и елиминира своя опонент.

Инцидентът по същество беше катализаторът за това, което се превърна в разгорещена сага между двата клуба. Следващата кампания Сити стана шампион с колосалните 98 точки, а червените финишираха втори с 97. Тази агония и разочарование нараниха мърсисайдци, но сезон по-късно дойде и краят на 30-годишната суша без титла – гражданите завършиха на цели 18 точки зад тях.

През следващите две кампании Сити отново бе шампион – през 2020/21 Ливърпул финишира трети, а през 2021/22 беше подгласник на небесносините. При равенството 2:2 на „Анфийлд“ през октомври 2021-ва хора от щаба на гражданите твърдяха, че са били оплюти от фенове, седнали зад тях. Миналия октомври пък Юрген Клоп изнесе дълга реч за разходите на Сити, която вбеси всички на „Етихад“. „Те са един от трите клуба, които могат да правят каквото си поискат във финансово отношение“, отсече германецът, визирайки небесносините, ПСЖ и Нюкасъл – всички те имат подкрепа от страни от Персийския залив. От Сити пък обвиниха Клоп в „ксенофобия“.

Тогава Ливърпул спечели с 1:0 с късен гол на Салах. Мачът обаче ще бъде запомнен и с ожесточените битки извън терена. Запалянковците на гражданите скандираха обидни думи за трагедията на „Хилзбъро“. Те обрисуваха стадиона с графити, които осмиваха този тъжен момент. А на терена Гуардиола бе нацелен от три монети, хвърлени от феновете на стадиона. Автобусът на Сити пък бе нападнат отново. Този мач обобщава токсичния характер на съперничеството, като Клоп дори бе изгонен от съдията.

В края на декември 2022-ра двата тима се срещнаха в Купата на лигата – гражданите биха с 3:2. Но и тук не се мина без инциденти. 15-годишна привърженичка на Сити беше „белязана за цял живот“, след като фен на Ливърпул хвърли към нея пластмасова чаша, пълна с монети. В социалните мрежи се появи шокираща снимка на окървавеното момиче, което се нуждаеше от спешна помощ от парамедици. Очаква се и днес да има много напрежение, след като Ливърпул подаде жалба до Висшата лига, тъй като Сити намали броя на билетите, които се отпускат за гостуващи запалянковци – от 3000 на 2400.

Разбира се, битката на терена също е толкова пламенна и страстна. Общо в предишните 4 сезона разликата между двата отбора бе само 1 точка. Проблемите за Клоп през тази кампания обаче са повече. В тима няма имплантирана машина за голове. Върджил ван Дайк беше остро критикуван от Рууд Гулит и Марко ван Бастен за своя лидерски стил. Ливърпул обаче си остава достатъчно опасен, както разбра Ман Юнайтед наскоро (поражение с 0:7) и както призна Пеп слез загубата с 0:1 на „Анфийлд“ през октомври.

Следващите 7-8 дни ще са определящи за сезона на мърсисайдци. За тях предстоят три огромни мача – срещу Сити, Челси и Арсенал. Но проблемите на Ливърпул през кампанията не дойдоха в големите сблъсъци. Тимът е изиграл 7 мача срещу петте отбора над него в класирането, събирайки 15 точки от възможни 21. Сити например има 8 двубоя срещу съперници от Топ 6 и е с 13 пункта. Арсенал също има 13, но от 7 срещи. Ман Юнайтед е с абсолютно същия актив. Това показва, че Ливърпул процъфтява, когато залозите са най-високи.

 

Материал на "Дейли мейл", превод - "Тема спорт"