Няколко минути преди началото на този грандиозен финал една позната фигура, облечена в елегантен костюм и излъчваща интензивност, хвана от едната страна трофея от ФА къп и го изнесе на „Уембли“ заедно с легендата на Ман Сити Майк Съмърби. Сега сър Алекс Фъргюсън върви леко прегърбен, но след като остави купата на мястото й, той се обърна към феновете на Ман Юнайтед, вдигна двата си юмрука във въздуха и ги разтърси с цялата ярост и страст от едно старо време.

Това беше боен призив. Последно послание от най-великия мениджър на червените дяволи – архитекта на требъла от 1999-а, към играчите на Ерик тен Хаг. По този начин той ги умоляваше да се възползват от тази възможност и да спрат новата синя империя в града, която може да изравни подвига на неговия велик състав. Ако имаше отбор, който бе способен да пречупи влизането на Сити в историческите книги заедно с тима на сър Алекс, това беше именно Юнайтед.

Никой не дава голям шанс на Интер срещу всепобеждаващата машина на Гуардиола във финала на Шампионска лига в Истанбул следващата събота. Мнозина обаче се чудеха дали Юнайтед е способен да призове духа на своите предшественици и да разруши мечтата на гражданите. Футболистите в червено се опитаха. Те показаха мъжество, но просто беше прекалено висока планина за изкачване за тях. Нито историята, нито сър Алекс, нито емоциите, нито стиснатите юмруци, нито местната гордост, нито горещите молитви на привържениците могат да спрат този отбор на Сити. Те са твърде добри, за да позволят нещо подобно да им попречи.

Небесносините спечелиха Висшата лига, а сега преодоляха единственото препятствие, което имаше потенциала да развали всичко. Триумфът попречи на феновете на Юнайтед да се насладят на унищожаването на надеждите за требъл на Сити, точно както червените дяволи бяха сторили това през 1977-а срещу Ливърпул във финала на ФА къп.

Възпитаниците на Гуардиола заглушиха последното ехо от требъла на Юнайтед на „Уембли“. И сега остава само една крачка до безсмъртието – Интер. Колкото и опасен да е предстоящият сблъсък, трудно е да се избяга от усещането, че по-голямата част от тежката работа е свършена. 

Не че някой в Сити ще си позволи да мисли така. След мача Пеп призова футболистите си да окажат натиск върху себе си, за да спечелят единствения трофей, който все още убягва на клуба.

За известно време от двете страни на почивката се създаваше чувството, че гледаме повторение на дербито на Манчестър през януари, когато Юнайтед спечели с 2:1. И тогава, и сега Сити заслужено поведе, а червените дяволи стигнаха до противоречив изравнителен гол – чрез Бруно Фернандеш от дузпа. Този път обаче гражданите се възползваха от превъзходството си и по-добрият отбор заслужено спечели, като в ролята на супергерой влезе Илкай Гюндоган с две попадения.

Поражението показва, че пред Ерик тен Хаг все още стои огромна задача въпреки един сезон на впечатляващ напредък. Тази кампания беше страхотен подарък за феновете на червените дяволи – трето място във Висшата лига и завръщане в Шампионска лига, успех в Купата на лигата и финал във ФА къп. Поражението на „Уембли“ не трябва да омаловажава всичко постигнато. Това може да е горчив хап за клуба и неговите привърженици, но Юнайтед ще стане по-силен това лято без съмнение.

Оливър ХОЛТ, Daily Mail, превод на в-к "Тема спорт"

Снимка: БГНЕС