Треньорът на Аталанта Джан Пиеро Гасперини отвърна на оплакванията на Рома относно графика на мачовете на бергамаските, като предположи, че здравословните проблеми на Еван Ндика не са достатъчна причина за спиране на мач. В момента двата отбора са с по 60 точки на пето място, борейки се за място в Шампионската лига, и ще се изправят един срещу друг тази неделя.

Рома се надяваше да го отложи за понеделник, тъй като в четвъртък вечер им предстои вторият полуфинал в Лига Европа при гостуването на Байер Леверкузен. Това обаче щеше да означава преместване на финала на Копа Италия, който Аталанта има срещу Ювентус на стадион "Олимпико" в Рим на 15 май. Джалоросите също така се ядосват, че мачът на Аталанта срещу Фиорентина може да се играе чак през юни, след края на сезона в Серия А.

"Искам да подчертая нещо. Не сме виновни ние, ако все още не знаем датата на мача с Фиорентина", заяви Гасперини на пресконференцията си след победата с 2:1 при гостуването на Салернитана. "Тази ситуация е негативна и за нас, щяхме да играем по-рано, но не беше възможно, защото от месеци играем на всеки три дни. За съжаление, в тази ситуация се случи нещо наистина драматично и трябва хората да признаят, че това не беше просто момент с код жълто".

Мачът с Фиорентина беше отменен на 17 март час преди началото му, след като директорът на Виола Джо Бароне получи инфаркт в хотела на отбора. Той беше откаран в болница и почина два дни по-късно. Споменаването на "жълт код" от Гасперини е препратка към момента, в който защитникът на Рома Ндика припадна на земята със затруднено дишане и болки в гърдите по време на мача с Удинезе и беше откаран в болница. Жълтият код означава липса на опасност за живота, докато Бароне беше приет с червен код - непосредствена опасност за живота. Рома реши да не подновява играта и трябваше да пренасрочи финалните 17 минути за друга дата.

"Не получихме никакво предимство от пренасрочването на тези мачове, нека това бъде ясно. Всъщност да видим другите отбори, които са пред нас в таблицата, може да бъде психологически вредно", продължи Гасперини. "Освен това преместиха мача ни с Интер, така че той да е между сблъсъците с Милан и Болоня, което се оказа негативно за нас. Това е проблем, причинен от гъстотата на календара, не е наш избор."

Аталанта е единственият отбор в Италия, който все още участва в три различни турнира, докато Фиорентина е на полуфинал в Лигата на Конференциите, така че намирането на дата за мач помежду им се оказва практически невъзможно.